Donald Trump contrazice estimările experților cu privire la vaccinul anti-COVID-19: „Credem că putem începe distribuirea de la mijlocul lunii octombrie”

Bogdan Solomon   
în HotNews
17/09/2020, 12:51
Donald Trump contrazice estimările experților cu privire la vaccinul anti-COVID-19: „Credem că putem începe distribuirea de la mijlocul lunii octombrie”
Donald Trump susține că vaccinul anti-COVID va fi disponibil încă din această toamnă. Sursa foto: hepta.ro

Deși experții din toate colțurile lumii se mențin rezervați în privința șanselor ca un vaccin anti-COVID-19 să fie disponibil mai devreme de ultima jumătate a anului viitor, Donald Trump insistă că SUA se apropie cu pași repezi de îndeplinirea acestui obiectiv.

Suntem foarte aproape de acel vaccin și cred că suntem mult mai aproape decât cred că vor majoritatea oamenilor să spună”, le-a transmis președintele jurnaliștilor prezenți la conferința de presă desfășurată miercuri la Casa Albă.

Acesta nu s-a sfiit să-l contrazică pe directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), virusologul Robert Redfield, care a afirmase deunăzi într-o audiere în Congres că vaccinul ar putea fi general disponibil abia spre finalul celui de-al doilea trimestru din 2021.

Donald Trump debordează de optimism. Este convins că vaccinul anti-COVID va fi disponibil curând

Credem că putem începe distribuirea de la mijlocul lunii octombrie. Deci, de îndată ce va fi gata, vom putea începe. Vaccinul ar putea fi distribuit începând din octombrie sau noiembrie, dar nu cred că va fi mai târziu de această dată”, a declarat Donald Trump.

Totodată, acesta a dat asigurări că SUA dispune de toate materialele necesare pentru ca experții din domeniul sănătăţii să distribuie cel puţin 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul anului.

Afirmațiile sale vin în contextul în care oamenii de știință i-au acuzat pe oficialii de la Casa Albă că forțează Administraţia pentru Alimente şi Medicamente să aprobe un vaccin în absența testelor adecvate, din dorința de a-l lansa cât mai repede pe piață.

În cursul zilei de miercuri, CDC a prezentat un plan complet pentru distribuirea gratuită a vaccinurilor anti-COVID-19, avertizând, totodată, asupra riscului ca acestuia să i se acorde iniţial o autorizaţie de utilizare de urgenţă înainte de a fi aprobat formal.

Nelu Tătaru nu este la fel de optimist: „Vom beneficia de un vaccin în primul trimestru al anului viitor”

Dacă Donald Trump este convins că vaccinul va fi disponibil încă din noiembrie, autoritățile române rămân precaute și estimează că acesta va apărea pe piață abia din prima jumătate a lui 2021.

Până atunci, masca de protecție, dezinfectantul și spălatul mâinilor rămân principalele noastre arme în lupta cu virusul. În plus, este foarte important să să respectăm cu sfințenie toate măsurile de distanțare fizică.

Comisia Europeană are în discuţie, în acest moment, în evaluare şi contractarea cu 6 firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi în prima jumătate să putem să îl şi facem la noi în ţară.

Această pandemie poate fi trecută doar cu respectarea unor reguli. Nu putem să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau având un vaccin. Nu ştiu dacă ne permitem să trecem prib boală, în acest moment, forţat. Atunci vom aplica acele reguli şi măsuri care ne-au făcut ca până acum să gestionăm destul de bine această pandemie” a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

Închide ×