Donald Trump, decizie controversată pe final de mandat. Ce personaj intenționează să grațieze președintele SUA

Adrian Baciu   
în HotNews
25/11/2020, 11:03
Donald Trump, decizie controversată pe final de mandat. Ce personaj intenționează să grațieze președintele SUA
Donald Trump, decizie controversată pe final de mandat. Ce personaj intenționează să grațieze președintele SUA. Sursa foto: politico.com

Donald Trump, încă președintele SUA până la declararea oficială a lui Joe Biden ca învingător al alegerilor din 3 noiembrie, intenționează să grațieze un personaj controversat de peste ocean.

Mai multe publicații din Statele Unite scriu în aceste zile că liderul de la Casa Albă ar vrea să-l graţieze pe fostul său consilier în probleme de securitate naţională Michael Flynn.

Acesta din urmă a pledat vinovat în 2017 pentru că a minţit FBI cu privire la contactele sale cu un diplomat rus, au anunţat marţi mai multe publicații americane, precum CNN sau New York Times.

Ce decizie controversată ar putea lua Donald Trump pe final de mandat

Pe masa lui Donald Trump de la Washington se află în aceste zile un document care vizează o posibilă grațiere a lui Michael Flynn, primul consilier pe securitate națională a actualului lider SUA.

Potrivit CNN, Flynn se numără la ora actuală printre cei mai susceptibili de a primi ”iertare” de la Casa Aalbă, având în vedere istoria sa ca asociat al campaniei lui Trump.

În urmă cu trei ani, acesta a fost condamnat în urma investigațiilor avocatului special Robert Mueller. Alte nume care ar putea fi luați în considerare pentru grațiere sunt George Papadopoulos și Paul Manafort, mai scrie sursa citată.

Ce acuzații i se aduc lui Flynn

O serie de convorbiri secrete dintre Michael Flynn şi ambasadorul Rusiei la Washington în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au fost punctul central al anchetei desfăşurate ulterior de procurorul special Robert Mueller asupra suspiciunilor privind existenţa unei înţelegeri secrete între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia.

Cu toate acestea, după mai mult de doi ani de anchetă, echipa lui Mueller nu a găsit dovezi privind existenţa unei asemenea înţelegeri secrete.

Michael Flynn a fost obligat să demisioneze la numai 22 de zile după ce a devenit consilierul lui Trump în probleme de securitate naţională.

În toată această perioadă, Trump a afirmat că ancheta n-a fost altceva decât ”o vânătoare de vrăjitoare politică” şi că Flynn, fost general de armată şi fost şef al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), este un om nevinovat.

Ulterior participării sale active în campania lui Trump din 2016, Flynn a avut discuţii confidenţiale cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016. Devenit consilier pentru securitate naţională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de FBI, însă a ascuns aceste contacte.

Închide ×