Donald Trump, care tocmai a fost ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă, primise deja această distincție din partea revistei Time, în 2016, când a câștigat alegerile prezidențiale.
Donald Trump, președintele ales pentru un al doilea mandat în fruntea Statelor Unite după ce a fost condamnat de justiție și a scăpat de două tentative de asasinat, a fost desemnat, joi, personalitatea anului 2024 de revista Time.
Republicanul, aflat în centrul unei „reveniri politice uimitoare”, scrie revista, primise deja această distincție în 2016, când a câștigat prima sa victorie prezidențială surprinzătoare în fața democratei Hillary Clinton, favorita sondajelor.
„Astăzi asistăm la o recrudescență a populismului, la o neîncredere tot mai mare în instituțiile care au definit secolul trecut și la o erodare a credinței că valorile progresiste vor duce la o viață mai bună pentru majoritatea oamenilor. Trump este atât agentul, cât și beneficiarul tuturor acestor lucruri”, scrie redactorul-șef de la Time, Sam Jacobs, noterază Le Figaro.
„Pentru că a reușit o revenire istorică, pentru că a provocat o realiniere politică unică, pentru că a remodelat președinția americană și a schimbat rolul Americii în lume, Donald Trump este personalitatea anului 2024 a revistei Time”, a adăugat el. De asemenea, Donald Trump este așteptat joi la Bursa din New York pentru a suna simbolic clopotul NYSE (New York Stock Exchange).
Anunțul distincției a fost însoțit de un lung reportaj despre Donald Trump la luxoasa sa reședință Mar-a-Lago din Florida. Distincția, acordată de revista newyorkeză încă din 1927, este destinată în general să sublinieze ponderea și influența unei personalități pe scena internațională, nu neapărat popularitatea acesteia. În 2007, a fost acordată președintelui rus Vladimir Putin pentru „impunerea stabilității” în țara sa și readucerea „Rusiei la masa celor puternici ai lumii”.
Figură extraordinară în istoria politică americană, Donald Trump este pe cale să devină, la vârsta de 78 de ani, cel mai vârstnic președinte al Statelor Unite din istorie. Unii americani se tem de politicile sale autoritare, în timp ce alții salută promisiunile sale de a expulza milioane de migranți și de a taxa masiv importurile pentru a proteja economia țării.
Donald Trump era destinat unei morți politice sigure atunci când a părăsit Casa Albă în haos în 2020 și când lațul judiciar s-a strâns în jurul său. Inculpat în patru dosare penale separate, inclusiv unul în fața instanțelor federale pentru că a încercat să anuleze rezultatul înfrângerii sale în alegerile prezidențiale în fața lui Joe Biden, la sfârșitul lunii mai a devenit primul fost președinte american condamnat penal într-un caz care implică plăți ascunse către o vedetă porno, după ce a apărut în instanță timp de șase săptămâni.
Dar nu s-a retras și, după o campanie tensionată, în care a scăpat de două tentative de asasinat, dintre care una în mijlocul unui miting, a câștigat în fața Kamalei Harris.
Donald Trump a fost ales de revista Time dintr-o listă de „finaliști” care îi includea pe Kamala Harris, președintele ales al Mexicului, Claudia Sheinbaum, premierul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell.
De asemenea, le listă mai erau Mark Zuckerberg, patronul Meta, Elon Musk, patronul Tesla și susținător al lui Donald Trump, Joe Rogan, podcasterul numărul unu de pe Spotify și Iunia Navalnaia, văduva opozantului lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, care a murit într-o închisoare siberiană în februarie 2024.