News

Donald Trump duce războiul cu China la următorul nivel: amenință cu ruperea relațiilor comerciale dintre cele două țări!

15.05.2020 | 18:58
Donald Trump duce razboiul cu China la urmatorul nivel ameninta cu ruperea relatiilor comerciale dintre cele doua tari
ADVERTISEMENT

Conflictul dintre Donald Trump și China în pandemie de coronavirus stârnește îngrijorări privind acordul comercial dintre cele două țări. Specialiștii susțin că relațiile comerciale SUA – China sunt în pericol, în timp ce mass-media chineză de stat cataloghează “o nebunie” inițiativa președintelui american de a întrerupe relațiile cu Beijingul. 

Donald Trump duce războiul cu China la următorul nivel: amenință cu ruperea relațiilor comerciale dintre cele două țări!

Donald Trump a declarat că a fost foarte dezamăgit de eșecul Chinei de a controla COVID-19 în propriul stat, într-un interviu pentru Fox Business. Trump spunea că pandemia aduce o problemă și în ceea ce privește tranzacțiile comerciale cu Beijingul și nu are niciun interes să vorbească cu președintele Xi Jinping în acest moment.

ADVERTISEMENT

“Nu ar trebui să lase virusul să iasă din țară niciodată. Așa că fac o tranzacție comercială grozavă, doar că în acest moment nu mi se pare la fel. Cerneala abia s-a uscat și a venit pandemia. Nu mi se pare la fel de bună afacerea (n.r. semnată în ianuarie)”, susține Trump.

Înainte de pandemie, Trump spunea că are o relație bună cu președintele Xi Jinping, însă aceasta s-a răcit odată cu răspândirea noului coronavirus în Statele Unite: “În acest moment nu vreau să vorbesc cu el. Referitor la relația cu China, putem să facem mai multe lucruri… putem să tăiem toate relațiile comerciale.

ADVERTISEMENT

Trump: “Ce s-ar întâmpla dacă am face asta? Am salva 500 de miliarde de euro”

Ce s-ar întâmpla dacă am face asta? Am salva 500 de miliarde de euro”, a spus Donald Trump, referindu-se la importurile anuale ale Statelor Unite din China, pe care el îi consideră “bani pierduți”.

Presa chineză susținută de stat a răspuns cu un editorial intitulat: “Trump își face campanie electorală vorbind prostii despre ruperea relațiilor cu China”:

ADVERTISEMENT

“O astfel de idee nu trebuie să fie o surpriză pentru cei care își amintesc că Donald Trump a speculat că dezinfectanții pot să fie folosiți pe oameni prin injecție pentru a combate noul coronavirus.

O astfel de nebunie este un semn clar de anxietate a Statelor Unite care suferă de când China și-a început ascensiunea globală. Trump pare un nebun în acest moment, sau are probleme psihice”, este răspunsul dur al chinezilor.

ADVERTISEMENT

“Ceea ce am putea urmări este un flux politic intern (n.r american) care este mult mai tentat să ducă la anularea acordului comercial”

Conflictul în creștere dintre cele două țări a venit în condițiile în care China a marcat o lună fără morți de COVID-19 și doar patru cazuri confirmate în ultimele 24 de ore. La nivel global, numărul cazurilor a trecut de 4,4 milioane, cu peste 300.000 de decese. SUA este pe primul loc cu 1,47 milioane de infectați și 85,884 de decese.

Analiștii se tem că acest război din ce în ce mai intens dintre cele două părți ar putea pune în pericol acordurile comerciale între Statele Unite și China:

“Ceea ce am putea urmări este un flux politic intern (n.r american) care este mult mai tentat să ducă la anularea acordului comercial decât în păstrarea acestuia”, susține Bill Bishop, un cunoscut analist american, conform Guardian.

”Începând de astăzi ordon suspendarea finanțării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată si ascunderea răspândirii coronavirusului”, Donald Trump

  • 1.417.889 este numărul de infecții din SUA
  • 85.906 este numărul de decese provocate de COVID-19

 

ADVERTISEMENT