News

Donald Trump, grăbit să-și pună fidelii în posturi-cheie la Casa Albă. Republicanul vrea să sară peste confirmările Senatului

Donalt Trump își pune fidelii în funcții-cheia la Casa Albă. Cine vor fi oamenii președintelui în noua administrație a Statelor Unite
12.11.2024 | 15:15
Donald Trump grabit sasi puna fidelii in posturicheie la Casa Alba Republicanul vrea sa sara peste confirmarile Senatului
Trump este nerăbdător să-și numească oamenii la Casa Albă, fără să mai aștepte confirmarea Senatului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La câteva zile după victoria împotriva Kamalei Harris, Donald Trump începe să formeze echipele care îi vor pune în aplicare programul. Republicanul intenționează să se bazeze pe cercul său de adepți loiali.

Elise Stefanik, pentru postul de ambasador la ONU

Ales cu o marjă largă săptămâna trecută, fostul și viitorul președinte republican Donald Trump face progrese în conturarea viitoarei sale administrații, numindu-și apropiații în posturi-cheie și cerându-le să-și asume funcțiile și atribuțiile, dorind și să evite procesul laborios de confirmări din partea Senatului, cu toate că republicanii au câștigat și camera superioară a Congresului.

ADVERTISEMENT

Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, a ales-o pe Elise Stefanik, o reprezentantă a statului New York în vârstă de 40 de ani, pentru postul de ambasador al SUA la Națiunile Unite. „Elise este o luptătoare incredibil de puternică, tenace și inteligentă”, a explicat cel care se pregătește să revină la Casa Albă în ianuarie.

Elise Stefanik, aleasă în Congres în 2014, la vârsta de doar 30 de ani, s-a impus treptat ca una dintre cele mai înfocate susținătoare ale lui Donald Trump. Ea a ținut prima pagină a ziarelor naționale prin apărarea impetuoasă a președintelui în timpul primei sale proceduri de punere sub acuzare în 2019, apoi a refuzat să certifice alegerile prezidențiale câștigate în 2020 de Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Sărbătoare pentru Israel

Mai recent, în decembrie 2023, ea a fost protagonista unei secvențe care a devenit virală pe rețelele de socializare, în care este văzută interogând-o într-o manieră extrem de tensionată pe Claudine Gay, președinta Universității Harvard, cu privire la sloganurile pro-palestiniene auzite în campus. Ulterior, Gay a demisionat. La mijlocul lunii octombrie, Elise Stefanik a acuzat ONU că „se scaldă în antisemitism”, scrie Ouest-France.

Ambasadorul Israelului la Organizația Națiunilor Unite, Danny Danon, a felicitat-o de asemenea luni pe Stefanik. „Într-o perioadă în care ura și minciunile umplu sălile ONU, claritatea dvs. morală fermă este mai necesară ca niciodată”, a spus el.

ADVERTISEMENT

În politica americană, postul de ambasador al SUA la ONU este adesea folosit ca o trambulină către funcții mai înalte, după cum o demonstrează carierele lui Madeleine Albright, secretar de Stat în timpul lui Bill Clinton, Susan Rice, consilier pentru securitate națională în timpul lui Barack Obama, și George Bush Senior, care a devenit președinte.

Donald Trump a anunțat, de asemenea, că îi încredințează problema dificilă a controlului imigrației la frontieră lui Tom Homan, un adept al măsurilor radicale. Acesta va pune în aplicare planurile lui Trump privind deportările masive de imigranți ilegal din SUA, așteptate ca fiind cele mai mari din istoria țării.

ADVERTISEMENT

Marco Rubio, noul șef al diplomației SUA?

Trump ia în considerare numirea senatorului republican de Florida, Marco, Rubio în funcția de secretar de Stat, a relatat luni New York Times, citând „trei persoane familiare cu gândirea sa”. Influentul senator de origine cubaneză, care este vicepreședinte al Comisiei de informații a Senatului, a fost la un moment dat cotat pentru a deveni vicepreședintele lui Trump, a menționat ziarul, adăugând că viitorul președinte „s-ar putea răzgândi în ultimul moment”.

Dintre candidații propuși pentru a-i succeda lui Antony Blinken, nominalizat de președintele democrat Joe Biden, Marco Rubio părea să fie cel mai „dur”, ca susținător al unei politici externe ferme a Washingtonului față de rivalii săi geopolitici precum China, Iranul și Cuba.

În ultimii ani, Marco Rubio a exprimat poziții similare cu cele ale lui Donald Trump, care i-a criticat în trecut pe foștii președinți americani pentru că au antrenat Statele Unite în războaie costisitoare și inutile.

Noua administrație Trump va trebui să facă față unei lumi mai volatile și unor tensiuni mai mari decât atunci când republicanul a preluat prima funcție la Casa Albă în ianuarie 2017, între războiul din Ucraina, conflictele din Orientul Mijlociu și legăturile mai strânse dintre China, Rusia și Iran.

Lee Zeldin, la conducerea Agenției pentru Protecția Mediului

De asemenea, președintele ales l-a numit pe Lee Zeldin, un alt apropiat al său, la conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (EPA). „El se va asigura că sunt luate decizii de dereglementare rapide și corecte care vor stimula puterea întreprinderilor americane, menținând în același timp cele mai înalte standarde de mediu”, a explicat viitorul președinte republican.

Zeldin este, de asemenea, un fost reprezentant al statului New York. „Vom restabili dominația energetică a Americii, vom revitaliza industria noastră auto pentru a readuce locurile de muncă în rândul americanilor și vom face din Statele Unite liderul mondial în domeniul inteligenței artificiale. Toate acestea păstrând în același timp accesul la apă și aer curat”, a scris alesul pe X.

Învingătorul alegerilor prezidențiale este așteptat să îl numească pe Stephen Miller, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi încă din timpul primei sale campanii de succes pentru Casa Albă, în funcția de director adjunct al cabinetului său. Miller este cunoscut pentru susținerea unor măsuri extrem de dure împotriva imigrației ilegale.

Mike Waltz, consilier pentru securitate națională

Congresmanul republican Mike Waltz, un fidel al liniei dure împotriva Chinei, a fost ales pentru a ocupa funcția de consilier pentru securitate națională la Casa Albă. Acesta este un rol foarte influent, pentru care numirile nu necesită aprobarea Senatului.

Tim Waltz, fostă „beretă verde” colonel în Garda Națională, va fi responsabil de informarea lui Donald Trump cu privire la principalele probleme de securitate națională și de coordonarea activității agențiilor federale specializate.

În prezent președinte al unei subcomisii din Camera Reprezentanților care supraveghează logistica militară, Tim Waltz are o prezență îndelungată în cercurile politice din Washington. El a fost director al politicii de apărare pentru Donald Rumsfeld și Robert Gates la Pentagon, înainte de a intra în Congres în 2018.

Reevaluarea situației din Ucraina

Extrem de critic la adresa administrației președintelui Joe Biden pentru retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan în 2021, Tim Waltz a salutat în același timp pozițiile de politică externă ale lui Donald Trump. El a denunțat activitatea Beijingului în regiunea Asia-Pacific și a exprimat în trecut necesitatea ca Washingtonul să se pregătească pentru un potențial conflict în regiune, considerând că armata americană nu este în prezent în măsură să facă față unui astfel de scenariu.

În ceea ce privește Ucraina, politicianul republican a făcut cunoscut că opinia sa a evoluat. După ce inițial a cerut administrației Biden să trimită mai multe arme la Kiev, el a declarat ulterior că Statele Unite trebuie să își reevalueze obiectivele. „Este în interesul Americii să aloce timp, bani, resurse, care sunt extrem de necesare acum în Pacific?”, a întrebat el în cadrul unui eveniment organizat în octombrie.

Republicanii câștigă Senatul, Trump îl ocolește

Donald Trump și-a exprimat dorința de a ocoli procesul laborios de confirmare de către Senat a numirilor sale, în ciuda faptului că republicanii au recâștigat controlul asupra camerei superioare a Congresului. Pentru a face acest lucru, el intenționează să utilizeze o clauză care îi permite președintelui să facă numiri temporare atunci când Senatul nu este în sesiune.

„Orice senator republican interesat de râvnitul post de lider al majorității din Senatul Statelor Unite trebuie să fie de acord cu (această clauză), fără de care nu vom putea avea oameni confirmați la timp”, a scris Trump, care va fi primit miercuri la Casa Albă de Joe Biden.

Joi, cel de-al 45-lea și în curând al 47-lea președinte al Statelor Unite a făcut prima sa numire importantă, alegând o femeie, Susie Wiles, pentru a conduce cabinetul său. Wiles a fost arhitectul campaniei electorale victorioase a republicanilor, care au obținut 312 de mari electori, față de 226 pentru Kamala Harris, și se pare că vor câștiga și majoritatea votului popular.

După ce au recâștigat controlul asupra Senatului, republicanii sunt, de asemenea, favorizați să câștige Camera Reprezentanților cu o marjă mică, dar în unele circumscripții, în special în California, numărătoarea nu este încă completă.

ADVERTISEMENT
„Tu vorbești, Băsescule?”. Gigi Becali sare în apărarea lui Georgescu și dă de...
„Tu vorbești, Băsescule?”. Gigi Becali sare în apărarea lui Georgescu și dă de pământ cu Traian Băsescu
„Le veți zice jucătorilor de la FCSB să meargă să voteze?”. Ce a...
„Le veți zice jucătorilor de la FCSB să meargă să voteze?”. Ce a spus Gigi Becali înainte de alegerile parlamentare
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare...
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Imnul României, interzis la meciul Dinamo - Sepsi. De ce au refuzat organizatorii...
Imnul României, interzis la meciul Dinamo - Sepsi. De ce au refuzat organizatorii intonarea și ce spune legea
Compania gigant care vine cu bani lângă Gică Hagi la Farul Constanța. Este...
Compania gigant care vine cu bani lângă Gică Hagi la Farul Constanța. Este unul dintre cele mai mari branduri ale României din toate timpurile
S-a aflat! Ce AVERE are, de fapt, Călin Georgescu. DETALIUL din CV-ul lui...
S-a aflat! Ce AVERE are, de fapt, Călin Georgescu. DETALIUL din CV-ul lui care a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Cum se menţine în formă mama Diandrei de la Insula Iubirii. Monica a...
Cum se menţine în formă mama Diandrei de la Insula Iubirii. Monica a atras privirile tuturor și poate fi oricând următoarea ispită
Antena 1 ”racolează” vedetele Kanal D, cu gafe de necrezut! Pentru ce show...
Antena 1 ”racolează” vedetele Kanal D, cu gafe de necrezut! Pentru ce show se agită producătorii
Programul secțiilor de votare la alegerile parlamentare 2024. Când votează românii
Programul secțiilor de votare la alegerile parlamentare 2024. Când votează românii
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile parlamentare 2024. Nu...
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile parlamentare 2024. Nu intri în cabina de vot fără aceste documente
Avalanșă de filme de top în decembrie. Titluri noi care nu trebuie ratate
Avalanșă de filme de top în decembrie. Titluri noi care nu trebuie ratate
Cum a APĂRUT Cristela Georgescu la vot. Detaliul care a atras ATENȚIA, românii...
Cum a APĂRUT Cristela Georgescu la vot. Detaliul care a atras ATENȚIA, românii au înlemnit când au văzut-o
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de...
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991
RĂSTURNARE privind TURUL i! BEC anunță REZULTATUL RENUMĂRĂRII! E OFICIAL
RĂSTURNARE privind TURUL i! BEC anunță REZULTATUL RENUMĂRĂRII! E OFICIAL
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
Ce a spus Călin Georgescu râzând, în interviul acordat The Times, cel mai...
Ce a spus Călin Georgescu râzând, în interviul acordat The Times, cel mai vechi ziar britanic
Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau...
Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau 4. De ce trebuie să ai un caiet lângă pat