News

Donald Trump îi cere demisia lui Joe Biden după criza din Afganistan: ”Una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria SUA”

Donald Trump îl acuză pe succesorul său Joe Biden de situația gravă din Afganistan și îi cere demisia, acuzând de incompetență strategică actuala putere.
16.08.2021 | 08:18
Donald Trump ii cere demisia lui Joe Biden dupa criza din Afganistan Una dintre cele mai mari infrangeri din istoria SUA
ADVERTISEMENT

Situația tensionată din Afganistan, acolo unde retragerea trupelor americane a readus haosul, provoacă un scandal politic uriaș în SUA.

Fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, lansează critici vehemente la adresa actualului președinte, Joe Biden, pe care îl consideră responsabil pentru criza din zonă.

ADVERTISEMENT

”Este timpul ca Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan”, a declarat Trump, într-o declarație scrisă apărută în presa de peste ocean.

Donald Trump îl acuză pe Joe Biden pentru situația din Afganistan și îi cere demisia

După un moment de liniște, în care a dispărut din prim-plan, Donald Trump revine în forță și cere plecarea din funcție a lui Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Fostul preşedinte republican este de părere că succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, ar trebui să demisioneze ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan.

”Este timpul ca discreditatul Joe Biden să demisioneze pentru că a permis ceea ce s-a întâmplat în Afganistan, dar şi din cauza creşterii ameţitoare a COVID-ului, a dezastrului de la graniţă, a suprimării independenţei noastre energetice şi a paraliziei economiei noastre”, a scris fostul preşedinte republican într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În ieșirea sa publică, Trump are și o doză de ironie în discurs și spune că o eventuală demisie ”nu ar trebui să fie o mare problemă pentru că el (n.r. Biden) nu a fost ales în mod legitim”, scrie AA.com.

Fostul lider de la Washington a mai spus că retragerea trupelor americane din Afganistan ar fi fost ”mult diferită și mult mai reușită” dacă el ar fi președinte.

ADVERTISEMENT

”Ceea ce a făcut Joe Biden cu Afganistan este legendar. Va rămâne ca una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria americană!” a adăugat Trump.

Cum a motivat Joe Biden retragerea trupelor americane din Afganistan

În cursul zilei de sâmbătă, 13 august, Joe Biden și-a apărat decizia de a retrage trupele americane, spunând că prezența americanilor în Afganistan în ultimii 20 de ani nu este acceptabilă.

”Încă un an sau încă cinci ani de prezență militară americană nu ar fi făcut diferența dacă armata afgană nu își poate sau nu își poate ține propria țară. Iar o prezență americană nesfârșită în mijlocul conflictului civil al altei țări nu a fost acceptabilă pentru mine”, a spus liderul de la Casa Albă.

SUA au intervenit în statul Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York. Armata americană a alungat rapid de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizația jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden.

ADVERTISEMENT