News

Donald Trump în impas. Lansarea rețelei sociale înființată de fostul președinte, amânată

Așteptată inițial pentru luni, 21 februarie, noua rețea socială a fostului președinte Donald Trump numită „Truth Social” ar urma să fie lansată abia în luna martie.
19.02.2022 | 17:48
Donald Trump in impas Lansarea retelei sociale infiintata de fostul presedinte amanata
ADVERTISEMENT

Mult așteptata rețea socială a fostului președinte Donald Trump pare să întâmpine primele probleme.

Anunțată ca o copie conservatoare a Twitter, aplicația „Adevăr Social” – Truth Social era așteptată să devină disponibilă începând de luni, însă lansarea ei a fost amânată pentru luna martie.

ADVERTISEMENT

Un Twitter fără „cenzura liberală”

După cum arată imaginile din AppStore, Adevăr Social pare a fi o clonă perfectă a Twitter, rețeaua socială favorită a fostului președinte SUA, înainte ca acesta să fie interzis complet după atacul asupra Capitoliului.

Deși amânarea zilei de lansare ar putea sugera existența unor probleme tehnice pentru dezvoltatorii aplicației, vineri, Reuters a scris că o versiune preliminară a acesteia a fost deja lansată pentru a fi testată de către circa 500 de utilizatori.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, la finalul primes zile, Trump avea 317 urmăritori, pe Adevăr Social, un număr ridicol comparativ cu cei 88 de milioane de urmăritori pe care-i avea pe Twitter în momentul în care a fost interzis.

De altfel, se pare că Donald Trump este chiar unul dintre aceștia, zilele trecute magnatul imobiliar postând primul său mesaj. Fără a mai putea să îl distribuie pe Twitter, acest lucru l-a făcut fiul său, care încă nu are contul blocat.

ADVERTISEMENT

„Fiți pregătiți. Președintele vostru favorit vă va întâmpina în curând”, a scris Donald Trump pe noua sa rețea de socializare.

Dincolo de posibilitatea unor probleme tehnice, o altă posibilă explicație pentru amânarea anunțată ar putea fi ancheta deschisă de către SEC (Securities and Exchange Commission) privind achiziția companiei lui Trump, Trump Media and Technology Group, cea care a creat aplicația, de către o nouă companie, înființată special pentru această achiziție, după cum scriu cei de la New York Times.

ADVERTISEMENT

Trump, eșec cu blogul personal

Lansarea noii rețele sociale va reprezenta a doua încercare a fostului președinte de a-și regăsi audiența numeroasă pe care o avea pe Twitter.

În vara anului trecut, Donald Trump și-a închis prematur blogul după doar 29 de zile ca urmare a lipsei de interes din partea cititorilor. În ultima sa zi de existență, blogul lui Donald Trump a reușit să strângă doar 1.500 de distribuiri și comentarii pe Facebook și Twitter.

Numit „O călăuză a libertății”, blogul fostului președinte a fost prima încercare a acestuia de a reveni în atenția publicului după ce atât Twitter cât și YouTube l-au eliminat definitiv de  pe platforme în urma atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Trump a spus în mod repetat că intenționează să candideze din nou pentru un nou mandat la Casa Albă.

Jason Miller, unul dintre angajații fostului președinte, a declarat după închiderea blogului fostului președinte că acesta a fost doar un exercițiu auxiliar, subliniind că efortul și miza principală vor sta în noua rețea socială a lui Trump.

În momentul în care va fi lansată, și dacă acest lucru se va întâmpla, noua aplicație a lui Donald Trump va intra într-o nișă deja aglomerată. În ultimii ani tot mai multe personalități din dreapta neo-conservatoare SUA au promis și au lansat propriile versiune ale Twitter, Facebook sau Google. Principala promisiune pe care o fac ei utilizatorilor este lipsa cenzurii pe aceste noi aplicații.

Rumble, care a fost fondată în 2013 pentru a concura cu YouTube și este cea mai veche dintre aceste companii alternative de rețele sociale, a raportat recent că veniturile sale aproape s-au triplat în ultimul an. Totuși, în primele nouă luni ale anului 2021, veniturile sale au fost mai mici de 7 milioane de dolari.

Prin comparație, YouTube a realizat venituri din publicitate de aproape 9 miliarde de dolari în cel mai recent trimestru.

ADVERTISEMENT