News

Donald Trump, lovitură în ultima zi de mandat. Pe cine a grațiat

20.01.2021 | 09:57
Donald Trump lovitura in ultima zi de mandat Pe cine a gratiat
ADVERTISEMENT

Cu doar câteva ore înainte ca mandatul său de președinte al SUA să se încheie, Donald Trump a grațiat un număr important de persoane cu diferite probleme juridice.

În total, 73 de oameni au primit clemență din partea președintelui republican. S-au numărat printre ei, fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă, şi pe rapperii Lil Wayne şi Kodak Black.

ADVERTISEMENT

Au existat și surprize în ultimele mișcări ale lui Trump la Casa Albă, în sensul că acesta n-ar fi mers atât de departe, încât să-și acorde preventiv grațiere sieși și membrilor familiei sale.

Pe cine a grațiat Donald Trump în ultima zi de mandat

Într-o ultimă mișcare de clemență din actualul său mandat, Donald Trump a graţiat peste 70 de persoane, potrivit The Guardian. Cel mai răsunător nume este cel al fostului său consilier Steve Bannon care este acuzat de fraudă. Anunțul a venit cu doar câteva ore înainte de ceremonia de inaugurare la care Joe Biden.

ADVERTISEMENT

În ciuda speculațiilor apărute în presa de peste ocean, Trump nu și-a acordat grațiere lui și familiei sale (deși exista această posibilitate juridică ce nu a fost însă niciodată folosită de vreun președinte american). Nici avocatul său Rudy Giuliani nu ar fi pe listă, potrivit sursei citate.

A fost însă ”salvat” Elliott Broidy, omul care a condus campania de strângere de fonduri pentru Trump și care și-a recunoscut vinovăția pentru unul dintre capetele de acuzare privind activitățile secrete de lobby.  Acesta a admis că a făcut lobby pentru a infleunța administrația Trump, în numele unui miliardar străin, în schimbul a milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

De clemența lui Trump a beneficiat și fostul primar din Detroit, Kwame Kilpatrick, care ispășea o pedeapsă cu 28 de ani închisoare pentru corupție.

Steve Bannon, cea mai controversată grațiere

Steve Bannon, cel mai controversat nume de oe lista grațiaților, urma să fie judecat în mai, după ce a fost arestat anul trecut în august, pe un iaht de lux în largul coastelor statului Connecticut, fiind acuzat că a delapidat peste un milion de dolari dintr-o campanie desfășurată online.

ADVERTISEMENT

Steve Bannon, un ideolog de extremă-dreapta și susținător al supremației albilor, a fost fondatorul site-ului Breitbart, de aceeași orientare politică. A fost principalul consilier al lui Trump în primele sale 8 luni de mandat și strateg-șef la Casa Albă.

Trump, iertare și pentru doi rapperi cunoscuți

Doi rapperi cunoscuți peste ocean, dar și în întreaga lume, Lil Wayne și Kodak Black, care au fost urmăriți penal pentru infracțiuni cu arme federal au fost de asemenea grațiați.

În SUA, este un demers obişnuit ca preşedintele să emită decrete de graţiere înainte de a-şi încheia mandatul.

Grațierea șefului de stat american anulează o condamnare penală, în timp ce o comutare scurtează sau pune capăt unei sentinţe cu închisoarea. În ceea ce privește domeniul infracţiunilor inculpate de o curte federală, aici preşedintele american are putere nelimitată de a graţia.

ADVERTISEMENT