Donald Trump a decis să prelungească starea de urgență, cu încă un an. Aceasta a fost impusă în 2014, odată cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Casa Albă a făcut anunțul oficial.
Casa Albă a anunțat că va prelungi starea de urgență. Aceasta a fost impusă prima dată în data de 6 martie 2014, atunci când Rusia a ocupat Crimeea. În acest context, Washingtonul poate sancționa persoanele sau organizațiile care subminează procesele și instituțiile democratice din Ucraina.
„Acțiunile și politicile Rusiei continuă să reprezinte o amenințare extraordinară la adresa securității naționale și a politicii externe a SUA. Prin urmare, urgența națională declarată prin Ordinul executiv 13660 și extinsă prin alte ordine executive va rămâne în vigoare după 6 martie 2025. O prelungesc pentru încă un an”, se arată în document, conform adevarul.ro.
Casa Albă a mai menționat că, după ce documentul a fost emis în 6 martie 2014, acesta a fost prelungit prin intermediul mai multor decrete suplimentare în 2014 și 2022. Și administrația Biden a prelungit aceeași stare de urgență în 2024.
De asemenea, ca parte a stării de urgență, au mai fost emise și alte decrete ce privesc aplicarea de măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni de natură economică, împotriva Rusiei.
Donald Trump a sugerat că va impune Moscovei sancțiuni suplimentare dacă președintele Vladimir Putin nu acceptă negocieri de pace în Ucraina. Mai mult, președintele american l-a îndemnat și pe liderul chinez Xi Jinping să se implice în încheierea războiului.
Întrebat de jurnaliștii de la Casa Albă dacă Washingtonul va aplica noi penalizări dacă Putin nu va veni la masa negocierilor, Trump a răspuns scurt: „Așa se pare”. Totuși, anterior, Trump a susținut că există o posibilitate, în viitor, ca aceste pedepse să fie eliminate.
În același timp, Trump nu a oferit detalii despre potențialele noi măsuri. Totuși, secretarul trezoreriei, Scott Bessent, a indicat recent că relaxarea sancţiunilor împotriva Rusiei ar putea fi pe masă în cadrul negocierilor privind războiul.