News

Donald Trump, primul preşedinte american pus sub acuzare. Miliardarul ar putea fi arestat

Donald Trump, primul președinte american pus sub acuzare. Miliardarul ar putea fi arestat în cazul în care a încercat să mituiască o actriță de filme pentru adulți.
31.03.2023 | 08:32
Donald Trump primul presedinte american pus sub acuzare Miliardarul ar putea fi arestat
Donald Trump, primul preşedinte american pus sub acuzare. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Donald Trump, primul președinte american pus sub acuzare. Fostul președinte SUA a fost acuzat penal de un mare juriu din Manhattan, New York, în scandalul în care a mituit-o pe actrița porno Stormy Daniels.

Donald Trump, primul președinte pus sub acuzare

Trump a devenit astfel primul fost președinte al SUA care se confruntă cu acuzații penale chiar înainte de a încerca să candideze din nou pentru Casa Alba. Acuzațiile specifice din acest caz nu sunt încă cunoscute, deoarece rechizitoriul rămâne sub sigiliu. CNN a raportat joi că Trump se confruntă cu peste 30 de acuzații de acuzare legate de fraudă în afaceri.

ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, Trump a spus că este ”complet nevinovat” și a indicat că nu va renunța la cursa prezidențială din 2024. El l-a acuzat pe procurorul Alvin Bragg, un democrat, că a încercat să-i strice șansele de a câștiga realegerea împotriva președintelui democrat Joe Biden.

”Aceasta este persecuție politică și interferență electorală la cel mai înalt nivel din istorie”, a transmis Trump într-un comunicat. La scurt timp după aceea, Trump a făcut apel la susținători să ofere bani pentru o apărare juridică. El a strâns peste 2 milioane de dolari, conform campaniei sale, deoarece a prezis incorect pe 18 martie că va fi arestat patru zile mai târziu.

ADVERTISEMENT

Potrivit sondajului, Trump, favoritul nominalizării republicane din 2024, a primit sprijinul unui număr de potențiali concurenți joi, inclusiv guvernatorul Floridei Ron Desantis și fostul vicepreședinte Mike Pence. ”Acest lucru va servi doar la divizarea țării noastre”, a explicat Pence.

Deși Casa Albă nu a comentat, democrații au spus că Trump nu este imun. ”Încurajez atât criticii, cât și susținătorii domnului Trump să lase procesul să se desfășoare pașnic și în conformitate cu legea”, a spus democratul Chuck Schumer. Acuzațiile vor fi probabil desigilate de un judecător în zilele următoare. Trump va trebui să călătorească la Manhattan pentru a-i fi luată amprenta sau alte proceduri.

ADVERTISEMENT

Biroul procurorului Bragg a declarat că l-a contactat pe avocatul lui Trump pentru a coordona o predare, despre care un oficial al instanței a spus că va avea loc probabil marțea viitoare. Avocații lui Trump, Susan Necheles și Joseph Tacopina, au spus că vor combate cu putere aceste acuzații.

Ancheta din Manhattan este una dintre numeroasele provocări legale cu care se confruntă Trump. Bragg a urmărit cu succes afacerea lui Trump anul trecut pentru acuzații de fraudă fiscală, ceea ce a dus la o sancțiune penală de 1,61 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Judecătorul care prezidează acest caz, judecătorul Curții Supreme din New York, Juan Merchan, este de așteptat să supravegheze și acest caz, potrivit unei persoane familiarizate cu problema. Trump ar putea folosi cazul pentru a stârni furia în rândul susținătorilor săi, deși alți alegători republicani s-ar putea sătura de dramă. Aproximativ 44% dintre republicani au spus că ar trebui să renunțe la cursă dacă este inculpat, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat săptămâna trecută.

Autoritățile au întărit securitatea în jurul tribunalului după ce Trump a cerut proteste la nivel național pe 18 martie, pe modelul zilei de 6 ianuarie 2021, atunci când trumpiștii radicaliști au asediat Capitoliului SUA.

Stormy Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a spus că a primit bani în schimbul tăcerii, pentru a nu vorbi despre o întâlnire sexuală pe care a avut-o cu Trump în 2006. Avocatul personal al fostului președinte, Michael Cohen, a spus că a coordonat cu Trump plățile către Daniels și către o a doua femeie, fostul model Playboy Karen McDougal, care a mai spus că a avut o relație sexuală cu el. Trump a negat că ar fi avut aventuri cu oricare dintre femei.

În 2018, Trump a declarat că nu știe nimic despre o plată făcută spre Stormy Daniels. Ulterior, el a recunoscut că i-a rambursat lui Cohen plata, pe care a numit-o o ”tranzacție privată simplă”. ”Nimeni nu este mai presus de lege”, a scris avocatul lui Daniels, Clark Brewster, pe Twitter.

Cohen a pledat vinovat pentru o încălcare a finanțării campaniei în 2018 și a ispășit mai mult de un an de închisoare. Procurorii federali au constatat că acesta acționase la îndrumarea lui Trump. Niciun fost președinte american sau președinte în exercițiu nu s-a confruntat vreodată cu acuzații penale.

În afară de acest caz, Trump se confruntă cu două anchete penale conduse un consilier special numit de procurorul general al SUA Merrick Garland și o altă anchetă penală condusă un procuror local din Georgia. În cazul banilor destinați actriței Stormy Daniels, experții juridici spun că Bragg ar trebui să argumenteze că Trump a falsificat înregistrările comerciale pentru a acoperi o altă infracțiune, cum ar fi încălcarea legii federale privind finanțarea campaniei.

ADVERTISEMENT
Tags: