News

Donald Trump propune administrarea de dezinfectant pacienților infectați cu coronavirus. Reacții vehemente ale comunității medicale

24.04.2020 | 11:03
Donald Trump propune administrarea de dezinfectant pacientilor infectati cu coronavirus Reactii vehemente ale comunitatii medicale
ADVERTISEMENT

Președintele american Donald Trump a propus injectarea de dezinfectant și iradierea corpurilor pacienţilor cu raze ultraviolete ca tratament împotriva coronavirusului.

Donald Trump propune administrarea de dezinfectant pacienților infectați cu coronavirus

Conform Daily Mail, sugestiile lui Donald Trump de a injecta dezinfectant celor bolnavi de coronavirus au fost aspru criticate de comunitatea medicală, care a avertizat că ideea ar putea avea rezultate fatale.

ADVERTISEMENT

În timpul conferinţei susţinute de grupul operativ joi seară, la Casa Albă, William Bryan, şeful Direcţiei de Ştiinţă şi tehnologie din Departamentul de Securitate Naţională, a prezentat rezultatele cercetării Guvernului american.

Conform acestuia studiul arată că coronavirusul slăbeşte mai rapid atunci când este expus la lumina soarelui şi căldură. De asemenea, înălbitorul poate ucide virusul din salivă sau din fluidele respiratorii în decurs de cinci minute şi că alcoolul izopropilic l-ar putea ucide şi mai rapid.

ADVERTISEMENT

”Nu sunt medic, dar sunt o persoană care are un bun ştiţi voi ce”

Mesajul a fost preluat imediat de președintele Donald Trump și i s-a adresat medicului Deborah Brix, coordonator la Casa Albă pentru răspunsul la coronavirus: ”Cred că aţi spus că nu a fost verificat, dar veţi testa, da?”.

”Lumina trebuie adusă în interiorul corpului, ceea ce puteţi face fie prin piele sau în alt fel. Şi cred că aţi spus că veţi testa şi asta. Sună interesant”, a continuat Trump, care, arătând spre propriul cap, a adăugat: ”Nu sunt medic. Dar sunt o persoană care are un bun ştiţi voi ce”.

ADVERTISEMENT

Președintele american a spus că cercetarea trebuie tratată cu prudenţă şi a sugerat să fie făcute mai multe verificări, iar apoi și-a continuat discursul pe tema dezinfectantului care ar distruge virusul.

”Apoi văd că dezinfectantul îl distruge într-un minut. Un minut. Există vreo cale să putem face asta, prin injectare sau aproape o curăţare? Aşadar, ar fi interesant de verificat asta. Cred că este o chestie minunată de urmărit”, a afirmat Trump.

ADVERTISEMENT

”Este un concept complet ridicol”

În schimb, specialiștii în sănătate au avertizat că propunerile făcute de președinte sunt extrem de periculoase și pot avea rezultate fatale pentru pacienți.

”Această idee de injectare sau ingerare de orice tip de produs de curăţare este iresponsabilă şi periculoasă. Este o metodă comună la care apelează oamenii când vor să se sinucidă”, a tunat pneumologul Vin Gupta.

La rândul său, Kashif Mahmood, medic în Charleston, a scris pe Twitter că nu poate recomanda injectarea de dezinfectant în plămâni sau folosirea de raze UV pentru a trata Covid-19 și a îndemnat ca sfaturile lui Trump să nu fie băgate în seamă.

”Inhalarea de înălbitor pe bază de clor ar fi cel mai rău lucru pentru plămâni. Căile respiratorii şi plămânii nu sunt făcuţi să fie expuşi nici măcar unui aerosol de dezinfectant. Nici măcar un înălbitor diluat sau alcool izipropilic nu este sigur. Este un concept complet ridicol”, a spus și pneumologol John Balmes.

Săptămâna aceasta, Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor a avertizat americanii să aibă grijă cu produsele de curăţare, după ce vânzările de dezinfectanţi utilizaţi în gospodărie au crescut în ultimele săptămâni. US Food and Drug Administration a avertizat, de asemenea, cu privire la ingerarea de dezinfectant, după ce a primit mai multe alerte în acest sens.

ADVERTISEMENT