News

Donald Trump, pus sub acuzare de Camera Reprezentanților. Senatul va avea ultimul cuvânt

13.01.2021 | 23:27
Donald Trump pus sub acuzare de Camera Reprezentantilor Senatul va avea ultimul cuvant
ADVERTISEMENT

Răsturnare de situație majoră în SUA. Pentru moment, cel puțin până la investirea lui Joe Biden, președintele în funcție, Donald Trump, scapă de punerea sub acuzare (impeachment).


Donald Trump, pus sub acuzare de Camera Reprezentanților

UPDATE, ora 23:29 / Camera Reprezentanților din Congresul SUA a adoptat moțiunea de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump, acuzat de Partidul Democrat că ar fi incitat la violență participanții la mitingul soldat cu asaltarea Capitoliului pe 6 ianuarie și moartea a cinci persoane.

ADVERTISEMENT

Conform numărătorii oficiale, în favoarea punerii sub acuzare au votat 228 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, dintre care 10 republicani. 194 s-au pronunţat împotrivă.

Votul final privind destituirea lui Trump va aparține Senatului, care este în vacanță și se va întoarce în sesiune abia pe 19 ianuarie, cu o zi înainte ca Joe Biden să depună jurământul în funcția de președinte.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 22:54 / Conform ultimelor informații, Mitch McConnell, liderul Majorităţii din Senatul american, nu va fi de acord ca forul să se reunească pentru procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump înainte de inaugurarea noului mandat prezidenţial.

Liderul Minorităţii din Senat, Chuck Schumer, i-ar fi cerut lui McConnell să se folosească de o clauză de urgenţă care le-ar permite să revină mai devreme, dar este nevoie de acordul ambilor lideri pentru ca Senatul să facă asta.

ADVERTISEMENT

Ce a decis Senatul cu privire la punerea sub acuzare a lui Donald Trump

Potrivit Independent, liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, a respins o cerere de adoptare a unei sesiuni de urgență a Senatului SUA pentru a desfășura un proces de punere sub acuzare împotriva președintelui Donald Trump, miercuri, cu câteva zile înainte ca acesta să părăsească funcția.

Vestea vine în timp ce parlamentarii parlamentari dezbat dacă actualul lider de la Casa Albă va fi acuzat pentru a doua oară în timpul mandatului său, pentru incitarea unor revolte violente care au atacat clădirea Capitolului săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Tot în această săptămână, liderii republicani din Senat au fost surprinși după ce New York Times a dezvăluit că McConnell e ”încântat” că Trump urmează să fie pus sub acuzare, scrie NBC News.

Într-o înștiințare trimisă colegilor săi republicani, McConnell a spus că este indecis dacă să voteze pentru condamnarea lui Trump.

”În timp ce presa este plină de speculaţii, nu am luat o decizie finală legat de cum o să votez şi intenţionez să ascult argumentele legale atunci când vor fi prezentate Senatului”, a scris el în document.

Camera Reprezentanților votează miercuri punerea sub acuzare a lui Trump

Între timp, Camera Reprezentanţilor urmează să voteze miercuri punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru incitarea susţinătorilor lui de a intra în Capitoliu, pe 6 ianuarie.

Din primele calcule, este aşteptat ca votul să treacă de forul condus de democrați, ceea ce va face ca Trump să devină primul preşedinte de două ori pus sub acuzare.

Preşedintele Trump şi-a apărat discursul de dinaintea revoltei de miercurea trecută, în care şi-a încurajat susţinătorii să se adune la Capitoliu, spunând că ”a fost complet adecvat”.

Dacă Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Senatul va susţine apoi un proces. O majoritate de două treimi este necesară pentru condamnarea lui.

ADVERTISEMENT