News

Donald Trump se laudă că a amenințat aliații NATO că nu-i va apăra în cazul unui atac rusesc. Pentru ce ar fi folosit această strategie

Fostul președinte al Statelor Unite s-a lăudat cu o strategie la cacialma, susținând că a amenințat partenerii NATO că nu vor fi apărați în cazul unui atac rusesc dacă nu-și măresc bugetele de apărare
23.04.2022 | 16:11
Donald Trump se lauda ca a amenintat aliatii NATO ca nui va apara in cazul unui atac rusesc Pentru ce ar fi folosit aceasta strategie
Fostul președinte american continuă cu declarații controversate la adresa NATO. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Fostul preşedinte al Statele Unite, Donald Trump, a dezvăluit că, pe când era şeful statului, a ameninţat aliaţi din NATO că nu-i va apăra în cazul în care ar fi fost atacaţi de Rusia în cazul în care nu-și măresc bugetele de apărare, relatează AFP.

Donald Trump, amenințări pentru aliații NATO

Artcolul 5 al Tratatului NATO îi obligă pe membrii Alianţei Nord-Atlantice să apere orice stat membru în cazul în care acesta este atacat. Însă fostul președinte american a fost adesea perceput ca o amenințare la adresa Alianței Nord-Atlantice, acesta criticând în repetate rânduri, în principal statele europene, pentru faptul că nu acoperă pragul de 2% din PIB pentru Apărare.

ADVERTISEMENT

Zilele trecute, la un eveniment public organizat de fundația conservatoare Heritage, Donald Trump a relatat că, în cadrul unui summit, a sugerat că nu va onora Tratatul NATO, pentru că „toată lumea era rău-platnică”.

„Unul dintre președinți m-a întrebat «asta înseamnă că nu ne veți proteja dacă nu plătim? Nu ne veți apăra de Rusia?»”, a declarat Trump joia trecută.

ADVERTISEMENT

Fostul lider de la Casa Albă a făcut aceste declarații în încercarea de a-și lăuda încă o dată calitățile de bun negociator, scrie sursa citată, și a dat asigurări că era doar o cacealma în scopul de a obține concesii din partea aliaților.

„I-am răspuns că exact asta înseamnă”, a mai spus Trump, relatând discuțiile purtate.

„Dacă aş fi spus «nu, nu asta voiam să spun», atunci de ce-ar mai fi plătit?”, a declarat el în intervenţia difuzată de publicaţia conservatoare RSBN.

ADVERTISEMENT

Miliardarul s-a declarat „stupefiat” de faptul că această amenințare nu a fost dezvăluită niciodată de către presa americană.

Donald Trump, critici la adresa NATO

Donald Trump a criticat des atât NATO cât şi alte alianţe americane vechi, printre care cele cu Coreea de Sud sau Japonia, susţinând că Statele Unite cheltuiesc prea mulţi bani pentru a apăra aceste ţări care erau, în opinia sa, mai degrabă rivali, ci nu parteneri.

ADVERTISEMENT

„Noi apărărm Europa şi, în acelaşi timp, ei ne înşală foarte, foarte serios”, a subliniat el joi seara, reluând astfel una din temele mandatului său.

Donald Trump a fost de asemenea acuzat frecvent de faptul că avea o atitudine complezentă faţă de președintele rus, Vladimir Putin.

În februarie, invazia Ucrainei, stat care nu este membru NATO, a provocat o reacţie masivă a Washingtonului şi aliaţilor săi europeni de susținere a Kievului. O parte din criticile din mass emdia americană au fost și la adresa lui Donald Trump, care a fost acuzat că a întrerupt ajutorul militar oferit Ucrainei. Unele relatări apărute în presă vorbesc de un șantaj la adresa președintelui Zelenski, care a fost presat să demareze o anchetă în care ar fi fost vizată campania lui Joe Biden.

De asemenea, după sfârșitul mandatului său, mai mulți consilieri și membri importanți din administrația Trump au declarat că acesta ar fi dorit ca Statele Unite să părăsească NATO. De altfel, acesta s-a referit în repetate rânduri la NATO ca fiind o „alianță depășită”.

Recent, în privința războiului din Ucraina, fostul lider de la Casa Albă a sugerat că Statele Unite ar trebui să atace Rusia cu avioane de vânătoare și să dea vina pe China. “Și apoi spunem că China a făcut-o, nu am făcut-o noi, China a făcut-o, și apoi ei încep să lupte între ei și noi ne așezăm și privim”, ar fi declarat Trump.

ADVERTISEMENT