News

Donald Trump se vrea candidatul republicanilor la Casa Albă în 2024. Cine ar fi principalul său concurent

Campania pentru nominalizarea prezidențială a Partidului Republican a început în forță sâmbătă, Donald Trump vizitând New Hampshire și Carolina de Sud.
30.01.2023 | 20:03
Donald Trump se vrea candidatul republicanilor la Casa Alba in 2024 Cine ar fi principalul sau concurent
Donald Trump este singurul republican care și-a anunțat oficial candidatura Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O mulțime de alți republicani fac demersuri pentru a-l provoca pe Trump, în condițiile în care fostul președinte este învinovățit pentru rezultatele dezamăgitoare ale alegerilor și a luptat să consolideze sprijinul de care s-a bucurat cândva în partid. Dar niciunul dintre ei nu a intrat încă oficial în cursă, lăsând viitorul competiției incert.

Cine ar fi principalul concurent al lui Donald Trump în lupta pentru candidatura la Casa Albă

Unele sondaje îl arată pe Donald Trump în frunte într-o cursă ipotetic aglomerată cu mulți candidați mai puțin cunoscuți, dar și guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, beneficiază de un sprijin larg în urma unei victorii decisive la realegerea din 2022.

ADVERTISEMENT

În timp ce alți pretendenți se află mult în urmă, înregistrând un sprijin de o singură cifră, primele tururi de scrutin pentru nominalizare sunt încă la un an distanță și multe lucruri s-ar putea schimba în lunile următoare.

Liderii în sondaje

Ron DeSantis

DeSantis a evitat întrebările despre intențiile sale pentru 2024 – dar, în spatele scenei, consilierii guvernatorului din Florida se întâlnesc pentru a se pregăti pentru o potențială candidatură prezidențială, spun doi republicani familiarizați cu conversațiile, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile, relatează Washington Post.

ADVERTISEMENT

Unul dintre republicani a declarat că echipa politică a lui DeSantis a identificat deja potențiali agenți în statele cu primare timpurii, precum Iowa și New Hampshire.

Proaspăt reales, lucru care i-a consolidat statutul de vedetă GOP (Partidul Republican), DeSantis a continuat să prezinte politici care se potrivesc bine cu baza conservatoare, poziționându-se uneori la dreapta lui Trump.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul a denigrat din ce în ce mai mult vaccinurile împotriva coronavirusului la a căror creare a ajutat administrația Trump, iar la o conferință de presă din ianuarie a fost prezent un medic care a afirmat fără temei că vaccinurile au cauzat moartea fiicei lui Elvis Presley.

Donald Trump

Trump a început devreme, anunțându-și a treia candidatură la Casa Albă la mijlocul lunii noiembrie de pe proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, și declarând: “Această revenire începe chiar acum”.

ADVERTISEMENT

Dar această lansare abia dacă a curățat terenul. Primele săptămâni ale campaniei sale oficiale au fost dominate de reacțiile de respingere a dineului său improvizat cu rapperul Ye și cu activistul de extremă dreapta Nick Fuentes, care au făcut amândoi comentarii antisemite.

Împovărat de anchete judiciare și din ce în ce mai criticat de membri proeminenți ai propriului său partid, fostul președinte a declarat că vrea să recupereze vibrația de outsider care l-a ajutat să ia cu asalt Partidul Republican în 2016.

Trump a luat cuvântul sâmbătă la reuniunea anuală a Partidului Republican din New Hampshire, la Salem, iar apoi a zburat în Carolina de Sud pentru primul său eveniment de campanie de la lansare, la care au participat senatorul Lindsey O. Graham și guvernatorul Carolinei de Sud, Henry McMaster.

Aliații lui Trump s-au străduit să adune sprijin pentru evenimentul din Columbia, Carolina de Sud, o mulțime mai mică decât mitingurile masive pe care le-a organizat în mod regulat în campaniile anterioare.

Meta a anunțat recent că îl reintroduce pe Trump pe Facebook și Instagram, unde fostul președinte a strâns foarte multe fonduri în 2016 și 2020. Mișcarea i-ar putea da un impuls în ceea ce privește strângerea de fonduri, o măsurătoare importantă în alegerile primare.

Foștii oficiali ai administrației Trump

Nikki Haley

Haley, fostul guvernator al Carolinei de Sud, care a fost ambasadorul lui Trump la Națiunile Unite, a încercat să facă echilibristică în timp ce navighează în relația sa cu Trump și își urmărește propriile ambiții în Biroul Oval.

Deși uneori s-a distanțat de afirmațiile false ale lui Trump privind fraudarea alegerilor în 2020 și a spus că acțiunile sale post-electorale “vor fi judecate aspru de istorie”, ea a făcut, de asemenea, campanie cu candidați pro-Trump care au pus la îndoială sau au negat rezultatele alegerilor din 2020.

În 2021, ea a spus că nu va candida dacă Trump va decide să facă acest lucru.

Dar într-un interviu cu Fox News, difuzat în această lună, ea a adoptat o abordare diferită, spunând că “supraviețuirea Americii contează și este mai mare decât o singură persoană. Iar când te uiți la viitorul Americii, cred că este timpul pentru o nouă schimbare generațională”.

Haley a semnalat că analizează îndeaproape posibilitatea de a candida, iar agenții din Carolina de Sud se așteaptă ca ea să facă un anunț în următoarele săptămâni.

Mike Pence

Pence nu a anunțat încă o candidatură, dar fostul vicepreședinte a călătorit în state cheie pentru alegerile primare, vizitând liderii conservatori creștini și susținând restricțiile privind avortul, subliniind în același timp rolul administrației Trump în anularea deciziei Roe vs. Wade. El a lansat un volum de memorii în toamnă.

Recent, el a declarat că va decide dacă va candida “în lunile următoare”.

Pence s-a distanțat cel mai clar de Trump atunci când a refuzat să intervină în certificarea victoriei electorale a lui Joe Biden la 6 ianuarie 2021, ceea ce i-a determinat pe unii din mulțimea pro-Trump din fața Capitoliului SUA în acea zi să scandeze: “Spânzurați-l pe Mike Pence!”.

Cu toate acestea, Pence a fost reținut în criticile aduse lui Trump, spunând doar că cei doi s-ar putea să “nu se înțeleagă niciodată” în legătură cu ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie.

În noiembrie, Pence a emis un reproș rar la adresa lui Trump în legătură cu cina sa cu Fuentes și Ye, spunând că Trump “a greșit că i-a oferit unui naționalist alb, unui antisemit și unui negaționist al Holocaustului un loc la masă”.

Mike Pompeo

Pompeo, care a ocupat funcția de secretar de stat în timpul președinției lui Trump, a publicat recent o carte despre perioada petrecută în administrația Trump, în care atacă media, minimalizează consecințele asasinării lui Jamal Khashoggi și o atacă pe Haley.

Pompeo, fost congresman din Kansas și ulterior director al CIA, a declarat că va decide dacă va candida la președinție “în următoarele câteva luni”. Echipa sa a luat legătura cu potențiali membri ai staff-ului în primele state unde s-au desfășurat alegerile primare.

Guvernatorii

Chris Christie

Christie, care a fost guvernator al statului New Jersey din 2010 până în 2018, a candidat la președinție în 2016 și a declarat că ia în considerare o candidatură în 2024.

Christie l-a susținut rapid pe Trump în 2016, după ce s-a retras din cursă, și a condus echipa de tranziție a fostului președinte, dar ulterior a devenit critic la adresa lui Trump și a făcut unele dintre cele mai directe apeluri pentru ca partidul său să schimbe direcția.

La o reuniune din Las Vegas a Coaliției Evreiești Republicane în noiembrie – de fapt, o adunare pentru potențialii candidați pentru 2024 – Christie a comparat teama politicienilor de Trump cu teama lor de a fi catalogați drept comuniști în anii 1960, pe fondul unor “minciuni”.

Larry Hogan

Fostul guvernator al statului Maryland analizează în mod deschis posibilitatea unei candidaturi în 2024, după opt ani în care a fost șeful moderat al Partidului Republican într-un stat albastru, Maryland. El a părăsit funcția în ianuarie.

Aflat de mult timp în dezacord cu Trump și critic cu candidații susținuți de acesta în alegerile de la mijlocul mandatului, Hogan a declarat că vede un nou loc pentru criticii fostului președinte în cadrul GOP.

Echipa sa a lansat recent un comitet federal de acțiune politică. Dar mulți republicani văd o cale dificilă pentru candidați precum Hogan, având în vedere dorința multor alegători primari ai GOP de a avea pe cineva mai la dreapta.

Asa Hutchinson

Hutchinson, care a petrecut opt ani ca guvernator al statului Arkansas și care tocmai a părăsit funcția, a pornit la drum în Iowa pentru a semnala ambițiile sale pentru 2024 și a declarat pentru NBC News la sfârșitul lunii ianuarie că se gândește “absolut” la o candidatură la președinție.

El i-a îndemnat pe republicani să privească mai departe de Trump cu mult înainte de alegerile parțiale care au intensificat îndoielile republicanilor și în ianuarie a declarat că rolul fostului președinte în asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american îl “descalifică” pentru un nou mandat.

Hutchinson și alți candidați mai puțin cunoscuți se străduiesc să-și popularizeze profilul și să adune fonduri pentru o campanie istovitoare. Hutchinson a discutat cu donatorii și și-a măsurat capacitatea de a strânge banii pentru ceea ce el consideră a fi o “cursă de anduranță”.

Kristi L. Noem

Noem, guvernator republican al Dakotei de Sud, a câștigat un al doilea mandat în noiembrie și a atras atenția în cercurile conservatoare pentru că a ignorat restricțiile și reglementările din Dakota de Sud în timpul pandemiei de coronavirus.

Ea a afirmat că statul a trecut prin pandemie “mai bine decât aproape orice alt stat”, deși Dakota de Sud a avut în 2020 printre cele mai multe infecții cu coronavirus și cele mai multe decese pe cap de locuitor.

Echipa ei urmărește deja potențialii rivali de pe scena națională, cu un consilier care a pus-o în contrast cu DeSantis la sfârșitul anului trecut, iar un purtător de cuvânt a criticat în mod deschis dosarul guvernatorului din Florida privind avortul.

Dar nu este clar că Noem va face pasul cel mare, iar recent a declarat pentru CBS News că nu este “convinsă” că trebuie să candideze la președinție, dar că, de asemenea, crede “că această țară are nevoie de cineva care să ne conducă și care să aibă o viziune”.

Chris Sununu

Guvernatorul republican din New Hampshire – un stat cheie pentru primarele timpurii – a câștigat al patrulea mandat cu o diferență de 15 puncte în noiembrie și și-a semnalat interesul pentru o candidatură la președinție.

Un critic vocal al lui Trump, Sununu l-a ironizat pe fostul președinte la dineul Gridiron Club de anul trecut, spunând că este “absolut nebun”.

(Dar chiar dacă Sununu s-a distanțat de Trump, el a susținut un candidat pentru Senat care a ajutat la răspândirea afirmațiilor nefondate ale lui Trump privind frauda electorală generalizată în alegerile din 2020).

Sununu a precizat într-un interviu recent cu Fox News că se gândește la o candidatură, dar nu se grăbește să se decidă. “O mulțime de oameni vin la mine. O mulțime de oameni vor să candidez. Sunt cu siguranță conversații pe care le avem”. El a spus că nu există “un calendar pentru a lua decizii”.

Glenn Youngkin

Youngkin, guvernatorul Virginiei care a întors funcția la republicani în 2021, a declarat în mod repetat că este “umilit” de speculațiile că ar putea candida la președinție, fără a se angaja la nimic.

Fost director al unei firme de capital privat, a ținut recent prima pagină a ziarelor pentru că a respins posibilitatea deschiderii unei fabrici de baterii electrice Ford în statul său.

Youngkin a invocat preocupări legate de activitatea producătorului auto cu China, dar unii critici au considerat obiecțiile sale ca fiind o poziționare politică pentru un potențial scrutin primar republican în 2024.

De asemenea, Youngkin face presiuni pentru noi reduceri de impozite pentru persoane fizice și juridice în Virginia, dar se lovește de opoziția democraților, care dețin majoritatea în Senatul statului.

Alți republicani de urmărit

Liz Cheney

Fosta membră a Congresului din Wyoming a dus o bătălie lungă și solitară pentru a-și îndepărta partidul de Trump, criticându-l insistent pe fostul președinte și avertizând asupra daunelor pe care acesta le aduce nu doar Partidului Republican, ci și democrației. Pentru eforturile sale, ea a fost înlăturată în 2021 din funcția de președinte al conferinței Camerei Reprezentanților și înlocuită cu reprezentanta Elise Stefanik, o apărătoare convinsă a lui Trump.

Cheney a rămas unul dintre cei doi republicani din comitetul Camerei care a investigat insurecția din 6 ianuarie 2021.

Anul trecut, Cheney a pierdut cursa primară din Wyoming în fața lui Harriet M. Hageman, un alt negaționist al alegerilor, cu o marjă istorică. Cheney a promis că va face tot ce este necesar pentru a-l împiedica pe Trump să ajungă din nou la Casa Albă și nu a exclus să candideze ea însăși la președinție.

Ted Cruz

Cruz, senator de Texas și finalist în alegerile primare ale Partidului Republican din 2016, a declarat că va candida pentru realegerea în 2024 pentru scaunul său de senator, dar nu a exclus o altă campanie prezidențială.

Cruz a fost un critic vocal al lui Trump atunci când cei doi erau adversari în alegerile primare, dar a făcut o schimbare de macaz după ce Trump a câștigat nominalizarea partidului. Cruz a spus despre campania sa nereușită din 2016 că a fost “cea mai distractivă din viața mea”.

Tim Scott

Scott, singurul senator american de culoare din cadrul Partidului Republican, a făcut călătorii în Iowa și a filmat anunțuri de campanie pentru colegii republicani în state-cheie, alimentând speculațiile că ar putea candida la președinție.

El a îndepărtat discuțiile despre o candidatură în 2024, glumind de mai multe ori că ar putea candida ca președinte – al asociației sale de proprietari de locuințe.

Dar deputatul din Carolina de Sud, un stat crucial în alegerile primare, a făcut aluzie și la ambițiile naționale după ce va fi reales în toamnă, spunând că și-ar fi dorit ca bunicul său să fi trăit pentru a vedea un al doilea om de culoare ales președinte – “dar de data aceasta să fie un republican”.

Persoane apropiate lui Scott au declarat luna aceasta că acesta ia în considerare o candidatură.

Republicanii care au declarat că nu candidează

Tom Cotton, senatorul din Arkansas, aflat la al doilea mandat, a prezentat anul trecut donatorilor o posibilă candidatură la președinție, subliniind că rezultatele puternice în primele state primare pot fi mai predictive pentru succes decât recunoașterea numelui. Dar el a decis să renunțe la o candidatură în 2024 înainte de încheierea alegerilor parțiale.

Josh Hawley, un senator din Missouri despre care se vorbește uneori ca despre un posibil candidat, a declarat, de asemenea, în mod repetat că nu va candida la președinție în 2024.

Senatorul Rick Scott din Florida tocmai și-a anunțat echipa de realegere și a declarat recent gazdei conservatoare Hugh Hewitt: “Nu am niciun plan de a candida la președinție și am un plan sută la sută de a candida pentru Senatul SUA”.

Cu toate acestea, el a negat, de asemenea, că plănuia să îl provoace pe liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, pentru funcția de lider al Partidului Republican, înainte de a face acest lucru la începutul acestei luni.

În calitate de președinte al brațului de campanie al senatorilor republicani pentru ciclul electoral din 2022, Scott s-a confruntat cu critici pentru performanța dezamăgitoare a republicanilor la jumătatea mandatului.

ADVERTISEMENT