News

Donald Trump trimite armata pe străzile orașelor americane: ”Voi rezolva eu problema, dacă guuvernatorii nu sunt în stare”

02.06.2020 | 15:22
Donald Trump trimite armata pe strazile oraselor americane Voi rezolva eu problema daca guuvernatorii nu sunt in stare
ADVERTISEMENT

Președintele SUA Donald Trump a anunțat că va apela la armată pentru a stopa protestele violente de pe străzile orașelor americane, generate de moartea lui George Floyd, un afro-american care a murit sufocat de un polițist ce i-a pus genunchiul pe gât minute în șir. Trump a invocat ca justificare a deciziei sale o lege veche din anul 1807, transmite Digi24.ro.

Donald Trump acuză guvernatorii

Donald Trump a anunțat că va trimite mii de militari care să stopeze ” răzvrătirile și fărădelegile” din țară, despre care a spus că reprezintă o formă de ”terorism intern”.

ADVERTISEMENT

Decizia președintelui a provocat controverse din punct de vedere juridic, din moment ce legea care pe care a invocat-o pentru a mobiliza armata pe teritoriul național datează din 1807.

Analiștii estimează că unii dinte guvernatorii statelor ar putea să nu accepte desfășurarea armatei în teritoriile pe care le conduc, mai ales guvernatorii care provin din Partidul Democrat.

ADVERTISEMENT

Anunțul lui Trump survine după o videoconferință cu guvernatorii în care i-a acuzat că sunt ”slabi” pentru că nu au adoptat măsuri mai dure de stopare a violențelor.

Sunt președintele legii și a ordinii și susțin toate protestele pașnice. Dar în în ultimele zile, națiunea noastră a fost acaparată de anarhiști profesioniști, de gloate violente, piromani, jefuitori, nelegiuiți, răzvrătiți, Antifa și alții. Unele state și guverne locale nu reușit să ia măsurile necesare pentru a păstra siguranța oamenilor”, a apreciat Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Acestea nu sunt proteste pașnice. Acestea sunt acte de terorism intern”, a adăugat președintele, potrivit unei înregistrări audio din videoconferință, înregistrare publicată de presa americană.

În discursul prin care a anunțat intervenția armatei, Trump a criticat din nou guuvernatorii statelor. „Voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva eu repede problema, dacă ei nu sunt în stare. Acționez rapid și ferm pentru a ne proteja măreața noastră capitală, Washington, DC. Ce s-a întâmplat noaptea trecută în acest oraș este o rușine totală”, a spus Donald Trump.

ADVERTISEMENT

În săptămâna care s-a scurs de la moartea lui George Floyd, proteste de amploare au avut loc în Statele Unite. Inițial, protestele au fost pașnice, dar apoi au devenit violente, înregistrându-se jafuri și violențe de stradă.

ADVERTISEMENT