News

Donald Trump vs. Joe Biden, adevăruri şi minciuni din înfruntarea anului în SUA. Analiză factuală a declaraţiilor celor doi candidaţi

30.09.2020 | 14:25
Donald Trump vs Joe Biden adevaruri si minciuni din infruntarea anului in SUA Analiza factuala a declaratiilor celor doi candidati
ADVERTISEMENT

Noaptea trecută a avut loc cel mai așteptat eveniment politic al anului în Statele Unite ale Americii: prima dezbatere televizată între actualul președinte, republicanul Donald Trump, și contracandidatul său, democratul Joe Biden, fost vicepreședinte al SUA în perioada 2009-2017.

Dezbaterea a fost dominată de întreruperi și jigniri. Moderatorul, jurnalistul Fox News Chris Wallace, s-a străduit să-i împiedice pe cei doi contracandidați să vorbească în același timp în momentele în care s-au înfruntat cu privire la impozitele lui Trump, criza coronavirusului și protestele pentru justiție rasială.

ADVERTISEMENT

Per ansamblu, evenimentul a fost scena unui flux constant de afirmații false, dezinformare și teorii ale conspirației, cele mai multe venind de la președinte.

Analiza factuală a câtorva dintre afirmațiile făcute de Donald Trump și Joe Biden în timpul dezbaterii

Iată câteva dintre cele mai mari inexactități de la ambii candidați la președinție și modul în care acestea se potrivesc cu realitatea, potrivit Detroit Free Press, BBC sau Business Insider.

ADVERTISEMENT

FALS: Donald Trump l-a acuzat pe Hunter Biden, fiul contracandidatului său, că a primit 3,5 milioane de dolari de la văduva primarului Moscovei.

În realitate, republicanii au reușit să demonstreze doar că suma a fost transferată într-un cont din America, nu și legătura lui Hunter Biden cu acel cont.

ADVERTISEMENT

În cea mai mare parte FALS: Președintele SUA s-a lăudat că prețul de achiziție al insulinei este foarte scăzut, „este la fel de ieftină ca apa.” Jurnaliștii de la Detroit Free Press îl contrazic însă spunând că afirmația sa este în cea mai mare parte falsă.

Donald Trump a semnat la sfârșitul lunii iulie un ordin executiv privind insulina, dar domeniul de aplicare a fost limitat. A vizat un grup select de furnizori de servicii medicale care reprezintă mai puțin de 2% din punctele de vânzare relevante pentru insulină. Între 2017 și 2018, prețurile la insulină pentru vârstnici au crescut.

ADVERTISEMENT

CONTESTAT: Donald Trump: Am plătit „milioane de dolari” în impozite federale pe venit în 2016 și 2017. Afirmația este contracarată de rapoartele din New York Times, care a raportat că Trump a plătit 750 de dolari în impozite federale pe venit atât în 2016, cât și în 2017, și niciun fel de impozite în 10 din cei 15 ani anteriori.

Trump a refuzat să-și facă publice declarațiile fiscale, în așteptarea unui audit și probabil că plătește alte tipuri de impozite. Dar în ceea ce privește impozitele pe venit federale, el nu a furnizat dovezi pentru a respinge raportul Times. „Nu există dovezi ale unor milioane de impozite pe venit”, a declarat Edward McCaffery, profesor de drept, economie și științe politice la Universitatea din California de Sud.

În cea mai mare parte ADEVĂRAT: Joe Biden: „Președintele nu are plan” pentru pandemia de coronavirus. Afirmația candidatului democrat trebuie privită în context. Administrația Trump a anunțat un plan privind modul în care va distribui vaccinurile. Cu toate acestea, experții în sănătate publică au spus că Trump și administrația sa nu au avut un plan de combatere a pandemiei sau un plan național de testare.

FALS: Donald Trump a susținut că Biden s-a opus deciziei sale de a interzice anumite tipuri de călătorii din China la începutul izbucnirii epidemiei de COVID-19 în SUA. În realitate, echipa de campanie a lui Biden a declarat în aprilie că sprijină decizia lui Trump de a restricționa călătoriile. De asemenea, Trump nu a impus o interdicție completă asupra călătoriilor din China și mii de oameni au călătorit în SUA din China după ce au fost anunțate restricțiile.

ADEVĂRAT: Potrivit lui Joe Biden, SUA are “5% – 4% – din populația lumii, și 20% dintre decesele cauzate de COVID-19”. Acest lucru este adevărat. Conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins, 1.005.394 persoane din întreaga lume au murit din cauza COVID-19, iar 205.996 dintre aceste decese au fost înregistrate în SUA.

Foarte puține șanse să fie ADEVĂRAT: Donald Trump – „Suntem la săptămâni distanță de un vaccin contra COVID-19.” Moncef Slaoui, consilierul științific șef al programului de vaccin din SUA, a declarat la începutul lunii septembrie că există “foarte, foarte puține șanse” ca un vaccin aprobat să fie gata până la sfârșitul lunii octombrie.

Între timp, dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase din țară, a prezis că SUA vor ști dacă vor avea un vaccin sigur și eficient până în noiembrie sau decembrie anul acesta. El a spus unei comisii a Senatului care a audiat luna aceasta că ar putea exista suficiente doze pentru fiecare american până în aprilie.

ADEVĂRAT: Biden a susținut că Trump va fi „primul președinte din istorie care va părăsi funcția cu mai puține locuri de muncă decât atunci când a intrat”. Afirmația candidatului democrat este susținută de datele prezentate de două publicații citate de Business Insider. Potrivit Vox, fostul președinte George W. Bush a moștenit o rată de șomaj de 4,2% în ianuarie 2001. Această rată a crescut la 7,8% când a părăsit funcția opt ani mai târziu. Când Trump a preluat funcția, el a moștenit o rată a șomajului de 4,2% de la fostul președinte Barack Obama. Rata actuală a șomajului este de 8,4%.

De asemenea, CNN a raportat că pierderile de locuri de muncă în timpul primului mandat al lui Trump sunt cele mai grave decât în timpul mandatului oricărui președinte din istoria americană înregistrată, deși fostul președinte Herbert Hoover și-a părăsit funcția cu mai puține locuri de muncă decât atunci când a preluat funcția.

În mare parte ADEVĂRAT: Joe Biden – Trump este „singurul care a subfinanțat” poliția. Bugetul său „solicită o reducere de 400 de milioane de dolari a asistenței locale pentru aplicarea legii”. Potrivit jurnaliștilor de la Detroit Free Press, afirmația este în mare parte adevărată.

Planul bugetar al lui Trump pentru exercițiul financiar 2021 a urmărit să reducă cheltuielile pentru ajutoarele de stat și locale pentru aplicarea legii în două moduri. El va reduce 280 de milioane de dolari dintr-o gamă largă de programe de asistență și alte 170 de milioane de dolari dintr-o inițiativă de poliție comunitară, Serviciile de poliție orientate către comunitate, care datează din zilele președintelui Bill Clinton.

Nu toate dintre programele afectate oferă ajutor direct poliției locale. Există niște bani care destinați adolescenților care sunt expuși riscului sau care au încălcat deja legea, cu scopul de a-i ține departe de închisoare.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a trimis comunicatul de presă post-dezbatere înainte ca aceasta să înceapă

Echipa de campanie a lui Donald Trump a părut să se grăbească în promovarea succesului actualului președinte în dezbaterea contra lui Joe Biden.

Un e-mail trimis de susținătorilor marți seară preciza că președintele „a terminat dezbaterea cu [fostului vicepreședinte] Joe Biden”. Comunicatul de presă a fost primit de jurnaliști cu câteva ore înainte ca dezbaterea să înceapă.

“Această dezbatere va intra în istorie. Am arătat poporului american că voi lupta ÎNTOTDEAUNA pentru a pune America pe primul loc”, relata e-mailul semnat de Donald Trump, potrivit unei capturi de ecran postată de reporterul Bloomberg, Jennifer Jacobs, citată de publicația The Hill.

Echipa lui Joe Biden încearcă să-l contracareze pe Donald Trump cu un asalt digital post-dezbatere

La o zi după ce campania lui Donald Trump și-a arătat mușchii în mediul digital cu o achiziție publicitară de șapte cifre, campania lui Joe Biden răspunde cu un asalt publicitar digital post-dezbatere începând la miezul nopții pentru a ajuta la câștigarea narațiunii online din jurul dezbaterii, relatează POLITICO.

Blitz-ul digital post-dezbatere al echipei Biden face parte dintr-o strategie mai amplă de modelare a conversației online în cele 24 de ore de după dezbatere.

Purtătorul de cuvânt al lui Biden, Matt Hill, a declarat pentru POLITICO: „Milioane de americani au văzut leadership adevărat la Joe Biden pe scena dezbaterii și o vor vedea din nou toată ziua, pe măsură ce vom prelua internetul”.

ADVERTISEMENT
Tags: