Fotbal international

Donația de 23 de milioane de euro a croaților, invenție a unui jurnalist

18.07.2018 | 18:19

Selecționerul Croației, Zlatko Dalic, a confirmat că cele 23 de milioane de euro primite în urma performanțelor de la Campionatul Mondial 2018 au fost donate unei fundații pentru copii. Dalic a transmis un mesaj dur politicienilor croați, pe care îi acuză că au dus țara în criză.


UPDATE, ora 18:32 / În cele din urmă s-a aflat că scrisoarea care inițial i-a fost atribuită selecționerului Croației, Zlatko Dalic, îi aparține jurnalistului Igor Premuzic. Acesta a explicat pentru site-ul  dnevno.hr că textul este o pură ficțiune. ”În cele din urmă am semnat textul ca autor și am subliniat foarte clar că acesta nu a fost scris de Zlatko Dalic. Experimentul și inserarea subiectului în public a dat rezultate interesante. Am arătat că marea majoritate a oamenilor nu au citit nici măcar acest text”, a declarat Premuzic.


Într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, Zlatko Dalic le-a cerut politicienilor să nu se folosească de performanța echipei naționale pentru a-și face campanie și a anunțat că banii primiți de la FIFA pentru participarea la CM 2018 au fost donați unei fundații pentru copii. “Croația este cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, guvernată de oameni care fac parte din organizații mafiote. Milioane de oameni au plecat din Croația în ultimii 20 de ani. (…) Le cer politicienilor și tuturor reprezentanților autorităților care au dus poporul în infern și mizerie, în disperare și sărăcie, să se îndepărteze de naționala Croației. Nu sunteți bine-veniți în vestiarul nostru, nu vrem să facem poze și nici să vorbim cu voi”, le transmite Dalic politicienilor croați.

Antrenorul croat deplânge situația din sistemul de sănătate din țară, dar și criza din sistemul educațional. “Avem copii care nu au văzut niciodată marea, deși Croația are mai mult de o mie de kilometri de coastă. Avem copii care se culcă flămânzi pentru că părinții lor care au rămas fără locuri de muncă nu mai au ce să le dea de mâncare”, mai scrie Dalic.

Naționala Croației donează cele 23 de milioane de euro de la CM 2018

“Echipa națională a donat banii primiți pentru participarea la CM 2018 unei fundații pentru copii. Această fundație plătește excursii pentru copiii care nu au văzut niciodată Marea Adriatică. Naționala Croației este alături de popor și face tot ce poate să îl ajute, mai presus de victorii. Toți copiii Croației vor putea să meargă la mare măcar 7 zile. Este puținul pe care putem să îl facem pentru cei aflați în nevoie”, este mesajul emoționant al selecționerului croat.