Ori nu au înțeles, ori își bat joc de această donație. În ambele cazuri, Biserica Ortodoxă Română a făcut apel spre aceștia și îi roagă să nu mai doneze șosete uzate, lenjerie intimă purtată sau alte lucruri inutile. Așadar, spre Galați au pornit ajutoare din toate colțurile țării, însă oamenii sinistrați au nevoie de lucruri specifice.
Pe această listă amintim detergenți, dezinfectanți, saltele sau pături. Desigur, nici hainele sau încălțămintea nu strică, însă șosetele uzate, chiloții purtați sau încălțămintea fără pereche par total inutile și pot fi considerate chiar un gest de rea-voință din partea celor care ”fac un bine”.
Conform Știrile PRO TV, reprezentanții BOR îi roagă pe donatori să nu mai facă astfel de ”gesturi” și pe cât posibil să trimită mai puține haine. Oamenii chiar nu au nevoie de atâtea haine, drept dovadă grămada de țoale 2nd hand care zace în fața bisericii din Pechea, comună afectată de inundații.
Preoții care le triază se crucesc de multe ori atunci când găsesc cel mai inutile lucruri printre donații. “Am găsit, așa, o pereche de pantaloni… Pantaloni de-aieștea … Mai sunt și desperecheate, dar cred că le mută de aici și nu mai dăm de ele. Parcă nu știu dacă lenjeria intimă o poartă cineva…”, a transmis un bărbat.
“Să nu mai trimită îmbrăcăminte, fiindcă nici nu putem să le gestionăm“, transmite și preotul Ionuț Glăvan de la Protoeria de Covurlui. Cea mai mare nevoie ar fi de paturi, pături, frigidere, dar și de alte lucruri importante. “Este foarte mare nevoie de substanțe pentru curățenie. De dezinfectanți, de clor, de mănuși, de mături, de fărașe, de găleți.
De tot ce ține de curățenie în gospodării. Dar, înainte de asta, e nevoie de forță de muncă”, a declarat Alina Ionescu-Dumitrache, administrator public la primăria Pechea, conform Știrile PRO TV. Momentan, cei care au rămas fără casă pot să doarmă pe un deal de lângă Pechea într-o sută de locuințe modulare.
Ministrul sănătății Alexandru Rafila a anunțat că va trimite mai multe echipe de medici în locurile unde există sinistrați, pentru că există riscul mare ca bolile să se răspândească aici. Este știut faptul că viitura a ucis peste 10.000 de animale, astfel că apa poate să fie ușor contaminată.
”În fiecare centru de sinistraţi o să organizăm, într-un timp foarte, foarte scurt, o echipă medicală, am stabilit inclusiv un model de raportare către Institutul Naţional de Sănătate Publică a oricăror suspiciuni de boală transmisibilă şi bineînţeles că o să găsim o soluţie şi pentru cei care nu au medicamentele obişnuite pentru tratamentul bolilor cronice”, a declarat Alexandru Rafila.
Între timp, conform ISU Galați, aproximativ 1.000 de pompieri au fost detașați la fața locului pentru a-i ajuta pe oameni. Aceștia vor avea misiuni specifice timp de trei zile, perioadă în care vor curăța gospodăriile afectate de inundații, de apă și de mâl, vor evacua apa din subsol și vor îndepărta aluviunile de pe drumuri.