News

Donator de plasmă, pus să plătească pentru a salva viețile pacienților cu COVID-19

01.08.2020 | 16:16
Donator de plasma pus sa plateasca pentru a salva vietile pacientilor cu COVID19
ADVERTISEMENT

Un tânăr vindecat de COVID-19 a fost pus să-și plătească singur testele pentru a putea dona plasmă care să fie folosită în cazurile grave de infecție cu coronavirus.

George Rizea, un tânăr de 33 de ani din Târgoviște, a fost practic împiedicat să contribuie  la salvarea altor vieți chiar de către statul român, scrie Digi24.ro. După ce s-a vindecat de COVID-19, tânărul a fost externat fără să fie retestat de două ori, ci doar pe baza unor analize de sânge.

ADVERTISEMENT

Când a vrut să doneze plasmă cu anticorpi la coronavirus, esențială în tratarea cazurilor severe de infecție, i s-au cerut două teste negative la COVID-19. Singurul mod în care ar fi putut face testele ar fi  fost la cerere, situație în care ar fi trebuit să plătească 300 de lei pentru fiecare test.

”Ca donator de plasmă, nu-mi  permit să plătesc teste la cerere”

În momentul în care m-am vindecat de COVID-19, primul meu gând a fost să pot dona plasmă pentru a putea ajuta pe oamenii care sunt în situație critică de lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta. Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge – n.r.) pentru că niciuna dintre insituțiile medicale nu a…cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de COVID-19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a relatat George Rizea.

ADVERTISEMENT

El a sunat la centre de transfuzie  din București și Brașov care i-au spus că este obligatoriu ca potențialul donator să prezinte două teste pentru coronavirus cu rezultat negativ pentru ca sângele să poată fi recoltat.

Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește să doneze” a conchis tânărul.

ADVERTISEMENT

Problema a apărut pentru că spitalul din Târgoviște, unde George Rizea a stat internat timp de 16 zile, l-a declarat vindecat nu pe baza unor teste PCR, ci numai  după rezultatele unor teste de sânge, astfel că tânărul nu a mai putut  prezenta la recoltare rezultatele negative  la COVID-19.

”Nu vreau să fiu în situația de a nu avea plasmă”

Există criteriile de eligibilitate pe care ca medic ești responsabil să le respecți. Să vină pacienți care au în continuare virusul este un risc epidemiologic. Cei care au gândit normele, exact la situația asta s-au gândit, să știi dacă donatorul s-a vindecat, de aceea este nevoie de aceste teste negative”, a spus doctorul Alexandra Bornea, de la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad.

ADVERTISEMENT

Bornea a apreciat că, dacă unele spitale externează pacienții fără să-i testeze, atunci statul  ar trebui să asigure gratuitatea testării pentru cei care vor doneze plasmă cu anticorpi, în condițiile în care nevoia pentru această substanță este din  ce în ce mai mare.

La început noi nu am avut solicitări de plasmă pentru Spitalul Județean, dar în ultimele zile am dat preponderent la noi pentru că au crescut cazurile grave și aici. Chiar sunt îngrijorată și vreau să recoltez cât mai mult și nu vreau să fiu în situația de a nu avea plasmă”, a declarat Alexandra Bornea.

Plasma de la un donator vindecat COVID-19 poate salva vieților pacienților cu  coronavirus aflați în stare critică. Recoltarea se face printr-o procedură distinctă față de donarea simplă de sânge, procedură numită plasmafereză. Echipamente pentru plasmafereză dețin doar 19 dintre cele 41 de centre de donare din țară.

ADVERTISEMENT