Sport

Rusia implicată într-un nou scandal de dopaj la Olimpiadă

Primul caz de dopaj la JO de iarnă 2018 din Coreea de Sud a fost dezvăluit. Este vorba de un sportiv rus, medaliat cu bronz. Ar fi luat meldonium.
19.02.2018 | 10:18
Rusia implicata intrun nou scandal de dopaj la Olimpiada
ADVERTISEMENT

JO de iarnă, care de desfăşoară în aceste zile în Coreea de Sud, la Pyeongchang, s-au desfăşurat până acum sub semnul corectitudinii, cu excepţia cazului unui patinator japonez, însă de luni avem oficial al doilea caz de dopaj şi cel care se face vinovat este un sportiv venit din Rusia.

Spunem venit din Rusia, deoarece ca urmare a faptului că în ultimii ani mai mulţi sportivi de la diferite discipline, inclusiv fosta mare campioană de tenis Maria Şarapova, provenind din această ţară, au fost depistaţi pozitiv la controalele antidoping şi, prin urmare, CIO a interzis participarea sub drapelul naţional. Dar a admis participarea individuală a sportivilor din Rusia sub o denumire individuală. 

ADVERTISEMENT

Dopaj la JO. Semnele de întrebare ale antrenorului Belanov

Aşa a fost prezent alături de soţia sa jucătorul de curling Aleksandr Kruchelntiski la proba de mixt, sub titulatura de Sportivii olimpici ai Rusiei. Cei doi au reuşit să termine competiţia pe locul trei, cucerind medaliile de bronz. De care, mai mult ca sigur, nu se vor mai bucura, pentru că rezultatele testului antidoping ar fi scos la iveală existenţa unei sunbstanţe interzise în organismul lui Kruchelnitski, fără a fi fost anunţat oficial, se spune că ar fi vorba despre acelaşi meldonium, care a făcut multe victime, mai ales printre ruşi, cel mai celebru caz fiind al Mariei Şarapova, suspendată pe 15 luni.

Antrenorul celor doi este totuşi extrem de neîncrezător asupra vinovăţiei sportivului său, pentru că în opinia sa meldoniumul nu îi folosea la nimic. Iată ce spune Serghei Belanov: “Nu are sens. Aleksandr nu e un prost. Ştie că această substanţă este interzisă de ani buni şi nu are absolut nici un efect asupra îmbunătăţirii performanţei sportive, pentru că în curling nu ai nevoie să te dopezi. Ori, dacă nu îţi foloseşte, nu-ţi îmbunătăţeşte performanţa, atunci de ce să o faci?”

ADVERTISEMENT
Tags: