Life

Dorel Vișan face radiografia dură a societății românești: ”Românii nu pot avansa”

Dorel Vișan, nemulțumit și mândru totodată de neamul românesc. Cum arată tabloul societății autohtone așezat sub lupa marelui actor?
06.01.2023 | 13:30
Dorel Visan face radiografia dura a societatii romanesti Romanii nu pot avansa
Dorel Vișan, retrospectivă asupra propriei vieți și a societății românești. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai reprezentative figuri ale cinematografiei românești, Dorel Vișan, și-a deschis sufletul, în exclusivitate pentru FANATIK, și a vorbit despre „palmele” pe care le-a primit de la viață, dar și despre sentimentele care-l încearcă în această perioadă, marcată de evenimente neplăcute, în plan politic, la nivelul țării, sau în ceea ce privește traiul său de zi cu zi.

Dorel Vișan, analiza anului 2022. Marele actor, dezamăgit de societatea românească

Din categoria de aur a actorilor români, Dorel Vișan, ajuns la 85 de ani, s-a retras de pe scenă împins de pandemie și s-a mutat în satul natal Tăușeni, din comuna Bonțida. Trecând în revistă anul ce tocmai s-a încheiat, nu are deloc lucruri bune de spus.

ADVERTISEMENT

Dorel Vișan e dezamăgit de situația politică a țării, faptul că nu am fost acceptați în Schengen și, spune marele actor, nici sărbătorile nu mai sunt ca cele de altădată, după care tânjește.

„Nu vedeți ce se întâmplă?! Am crezut că vom intra și noi în Schengen, n-am intrat … poate fi un an bun? Nu! La nivel macro, dar la nivel micro, tot prost!

ADVERTISEMENT

Eu sunt nostalgic de sărbători pentru că nu mai avem sărbători, e doar așa o masă bogată … Acum, v-ar trebui lucruri bune să vă spun, ca să intrăm optimiști în anul acesta”, a spus Dorel Vișan pentru FANATIK.

Dorel Vișan: „Îmi pare rău de neamul ăsta pe care-l iubesc”

Dorel Vișan a scotocit printre amintiri, poate să găsească unele motive de împlinire, dar fără succes. Maestrul afirmă cu amărăciune că a lucrat, după mult timp, la un nou proiect cinematografic, dar nici de acesta nu știe sigur dacă va fi pe placul său.

ADVERTISEMENT

„Nici de împlinire nu mai sunt pentru că altă dată mai făceam câte un film care mă împlinea, n-am mai făcut … Am lucrat acum la un film despre Sfinții Brâncoveni, dar nu știu dacă va fi ceea ce am vrut eu.

E o situație mai ciudată pe care eu o condamn pentru că îmi pare rău de neamul acesta pe care-l iubesc. Un neam minunat, dar e un neam care judecă cu inima, nu cu capul”, a declarat Dorel Vișan.

ADVERTISEMENT

”Asta ar fi pictograma României”

Făcând paralela între modul în care poporul român ia decizii și domnia sa, actorul susține că nu există diferență, motivând că inima a fost principalul factor de decizie.

Prin ochii săi, poporul român este o oaie, ghidată de câini și un baci ce-și impune autoritatea cu forța. Despre degradarea societății, din punctul său de vedere, Dorel Vișan a vorbit și în trecut, recunoscând că nu este de acord cu direcția în care țara se îndreaptă.

„Așa fac și astăzi pentru că așa suntem din neam, un neam sensibil. Știi că poporul chinez face niște desene care reprezintă esența unui lucru.

Esența poporului român prezentată printr-un astfel de desen ar fi o oaie, care merge înainte, turma după ea, doi câini stânga-dreapta, și-un cioban cu bâta în spate. Deci asta ar fi pictograma României! Așa o văd! Românii nu pot avansa tocmai din acest motiv”, a explicat pentru FANATIK marele actor.

Dorel Vișan, despre „palmele” primite de la viață

Dorel Vișan a fost de multe ori lovit de soartă. O boală necruțătoare i-a răpit-o pe mama celor trei copii ai săi, ceea ce l-a făcut pe marele actor să nu se mai căsătorească vreodată. Cu toate acestea, nu s-a mâniat pe Dumnezeu niciodată.

„Acum simt că din toate palmele pe care mi le-a dat viața nu-i niciun rid pe fața mea. Deci, înseamnă că oglinda-i mincinoasă! Am primit prea multe de la viață ca acum să nu mă mai intereseze tragedia mea particulară. 

Eu nu i-am cerut niciodată lui Dumnezeu, decât i-am mulțumit. Singurul lucru pe care i L-am cerut a fost sănătatea, pentru restul doar i-am mulțumit. Și pentru cele bune, și pentru cele rele pentru că El știe de ce le dă”, ne-a spus Dorel Vișan.

ADVERTISEMENT