Sport

Dorin Șerdean, victorie importantă în fața lui Răzvan Zăvăleanu și APCH! De ce îi sunt încălcate drepturile constituționale actualului patron din acte al lui Dinamo. Exclusiv

Noul plan de reorganizare al lui Dinamo, propus de firma de insolvență RTZ&Partners SPRL, va ajunge pe masa Curții Constituționale.
26.11.2022 | 19:50
Dorin Serdean victorie importanta in fata lui Razvan Zavaleanu si APCH De ce ii sunt incalcate drepturile constitutionale actualului patron din acte al lui Dinamo Exclusiv
Dorin Șerdean a obținut o primă victorie în fața lui Răzvan Zăvăleanu. Soarta lui Dinamo se va decide la Curtea Constituțională. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vineri, 25 noiembrie, suflarea dinamovistă aștepta ca Tribunalul București să dea un verdict în ceea ce privește aprobarea planului de reorganizare modificat al clubului, propus de administratorul judiciar RTZ&Partners SPRL, adică de Răzvan Zăvăleanu. Magistrații au amânat însă din nou cauza pentru data de 5 decembrie.

Dorin Șerdean, victorie importantă în fața lui Răzvan Zăvăleanu și APCH! De ce îi sunt încălcate drepturile constituționale actualului patron din acte al lui Dinamo

Noul plan de reorganizare al lui Dinamo, unul cel puțin neortodox, propus de administratorul Răzvan Zăvăleanu în parteneriat cu suporterii grupați în APCH (Asociația Peluza Cătălin Hîldan), prevede ștergerea datoriilor către chirografari cu aproximativ 5 milioane de euro, dar și modificarea semnificativă a structurii acționariatului clubului.

ADVERTISEMENT

De fapt, aceasta din urmă este și marea miză a cuplului Zăvăleanu – APCH, care urmărește, în fapt, ca Dorin Șerdean, Nicolae Badea și Cornel Dinu să fie deposedați de acțiunile pe care le dețin, printr-o manevră cu un iz puternic de ilegalitate. Mai mult, cu încălcarea gravă a legilor în vigoare și a Constituției României!

Acest lucru a fost confirmat parțial și prin decizia de vineri a Tribunalului București, care a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Dorin Șerdean, acționarul principal al SC Dinamo 1948.

ADVERTISEMENT

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de creditorul Şerdean Pavel Dorin. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 133 alin. 6 din Legea nr. 85/2014 raportat la dispoziţiile art.44 alin. 2, art. 44 alin. 3, art. 45 şi art. 136 alin. 5 din Constituţia României, astfel cum a fost invocată de creditorul Şerdean Pavel Dorin.

Amână pronunţarea asupra celorlalte cereri la data de 05.12.2022. Pronunţarea se va face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. Pronunţată în şedinţă publică azi, 25.11.2022”, este anunțul Tribunalului București prin care s-a motivat decizia.

ADVERTISEMENT

Este o primă victorie importantă obținută de Dorin Șerdean, acționarul majoritar al lui Dinamo prin intermediul firmei Lotus, în fața marelui „inamic” Răzvan Zăvăleanu. Soarta clubului se va decide la Curtea Constituțională, acolo unde se va judeca totul în cel mai corect spirit al legilor din România.

Conform Constituției, dreptul la proprietate este garantat și nimeni nu poate fi deposedat de bunurile deținute decât în cazul unei exproprieri de interes public!

Administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu și câțiva lideri APCH, care pretind în mod eronat că vorbesc în numele întregii suflări dinamoviste, au ticluit un plan diabolic prin care încearcă să pună mâna pe îndrăgitul club de tradiție. Devine din ce în ce mai clar, chiar și pentru judecătorul sindic care instrumentează dosarul de insolvență, că Zăvăleanu a depășit de mult orice cadru legal în încercarea disperată de a pune stăpânire pe gruparea „alb-roșie”!

ADVERTISEMENT

Prin noul plan de reorganizare al lui Dinamo, propus de RTZ&Partners SPRL (firma lui Răzvan Zăvăleanu), se încearcă ștergerea unei sume de aproximativ 5 milioane de euro din totalul datoriilor, dar odată cu aceasta și modificarea structurii acționariatului clubului.

Astfel, în cazul în care noul plan va fi aprobat, APCH va deveni acționarul majoritar al lui Dinamo, cu 99,17% din acțiuni. Dorin Șerdean va rămâne doar cu 0,75% (din 72,27% cât avea inițial), Nicolae Badea cu 0,07% (din 7,03%), iar Cornel Dinu cu 0,003% (din 0,03%).

Modificarea structurii acționariatului încalcă însă grav prevederile Constituției, care stipulează clar că dreptul la proprietate este garantat și nimeni nu poate fi deposedat de bunurile pe care le deține decât atunci când este vorba despre o expropriere de interes public. Dar, și în acel caz, numai după plata unei despăgubiri corespunzătoare.

„Ingineriile” financiare incredibile prin care Răzvan Zăvăleanu încearcă să facă din APCH acționarul majoritar al lui Dinamo

Dorin Șerdean, încă acționarul principal al lui Dinamo prin intermediul firmei Lotus, a depus la Tribunalul București o cerere de sesizare a Curții Constituționale pentru încălcarea gravă a mai multor prevederi constituționale, conform planului de reorganizare modificat propus de Răzvan Zăvăleanu.

Pe lângă faptul că deposedarea de acțiuni este complet ilegală, se reclamă și „manevrele” financiare prin care reprezentantul administratorului judiciar – care ar fi trebuit să fie doar un observator neutru al situației – încearcă să impună acționarul minoritar APCH drept acționar majoritar al clubului.

Concret, Dinamo avea un capital social subscris și vărsat de 41.000.000 de lei, dintre care aportul firmei Lotus a fost de aproximativ 29.000.000 de lei. Prin noul plan de reorganizare, Răzvan Zăvăleanu propune, în mod discreționar, micșorarea capitalului social până la 90.000 de lei, adică suma minimă admisă de lege pentru societățile comerciale. Acest lucru urmează a se realiza prin denominarea unei acțiuni de la 100 de lei, cât valorează în prezent, până la 0,22 de lei.

În plus, în contradicție cu prevederile legale, Răzvan Zăvăleanu asimilează suma de 8,3 milioane de lei primită împrumut de la APCH ca aport de capital, adaugând-o celor 41 de milioane de lei. Numai că, fără nicio bază legală, Răzvan Zăvăleanu propune convertirea sumei de 8,3 milioane de lei primită de la APCH în acțiuni, dar la valoarea de doar 0,22 de lei, nu la 100 de lei cât ar fi fost normal și cum este calculată în cazul celorlalți acționari.

Astfel, practic, dacă planul de reorganizare modificat ar fi aprobat, APCH ar deveni acționarul majoritar al lui Dinamo datorită numărului de acțiuni, nu a sumei investite!!! Deci, după logica eronată și gândirea de geniu matematic ale lui Zăvăleanu, la un total de 49 de milioane de lei (capitalul inițial de 41 de milioane + aportul de 8 milioane al APCH consemnat ilegal de administratorul judiciar după deschiderea procedurii de insolvență), suma de 29 de milioane de lei reprezintă un procent mai mic (0,75%) decât cea de 8 milioane de lei (99,17%)!!!

În plus, tot după o regulă numai de el inventată, Răzvan Zăvăleanu a propus ca numai datoriile APCH să fie transformate în acțiuni, în timp ce ale altor creditori urmează a fi, pur și simplu, șterse… Nu sună doar ilegal, dar și penal!

  • 0,75% este numărul de acțiuni pe care Dorin Șerdean, prin firma Lotus, ar urma să-l dețină la Dinamo dacă noul plan de reorganizare ar fi aprobat. Asta după ce a avut un aport de capital de 29 de milioane de lei (din totalul „umflat” de 49 de milioane de lei), în timp ce APCH, cu un aport de numai 8,3 milioane de lei, ar urma să dețină 99,17% din acțiunile clubului!!!

Motivele pentru care planul de reorganizare modificat propus de Răzvan Zăvăleanu încalcă grav prevederile Constituției

Așa cum era și normal, Dorin Șerdean nu putea asista pasiv la aceste încălcări flagrante ale legii și a depus la Tribunalul București o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale pentru nerespectarea drepturilor pe care legea supremă în Stat i le garantează nu doar lui, ci tuturor acționarilor din această țară. Iar judecătorul sindic i-a dat dreptate și a trimis spre Curtea Constituțională judecarea respectivei spețe.

„Planul de reorganizare modificat al lui SC Dinamo 1948, aprobat de Adunarea Creditorilor și supus aprobării organelor de judecată, are în vedere o scădere a capitalului social, o conversie a creanței pe care o are Asociația Peluza Cătălin Hîldan și, ulterior, o creștere a capitalului social.

În urma acestei operațiuni juridice, se ajunge să se schimbe structura acționariatului la SC Dinamo 1948 SA, în sensul că APCH va ajunge în situația de a deveni acționar majoritar cu aproximativ 99% din acțiuni, iar ceilalți acționari (Lotus, ACSFC Dinamo și Cornel Dinu) vor ajunge împreună undeva la 1%.

Toate aceste operațiuni juridice au ca temei legal dispozițiile Articolului 133, Alineatul 6 din Legea 85/2014. Această normă juridică spune că se poate modifica actul constitutiv al societății prin excepție de la prevederile Legii 31/1990, care este legea societăților comerciale.

Prin urmare, am considerat că această interpretare a Articolului 133, Alineatul 6 din Legea 85/2014 este neconstituțională, pentru că încalcă dispozițiile constituționale de garantare a dreptului de proprietate, modalitatea prin care poate fi lipsită o persoană, fizică sau juridică, de bunul său și, de asemenea, o încălcare a Articolului 1 din Protocolul 1 Act Adițional la CEDO. În sensul că nimeni nu poate fi lipsit de bunul său decât pentru o cauză de utilitate publică și după o despăgubire prealabilă.

Acestea sunt aspectele juridice pe care le-am dezvoltat în excepția de neconstituționalitate pe care am depus-o la Dosar. În urma formulării acestei excepții, am solicitat Instanței să sesizeze Curtea Constituțională, care este instanța de Contencios Constituțional abilitată să judece această excepție”, a declarat Vlad Oanea, avocatul lui Dorin Șerdean, în exclusivitate pentru FANATIK.

Șanse mari ca, pe 5 decembrie, să nu se dea niciun verdict în așteptarea deciziei finale a Curții Constituționale

Ce se va întâmpla însă în continuare după această primă victorie obținută de Dorin Șerdean în fața lui Răzvan Zăvăleanu?

„În mod cert, lucrurile vor mai dura. Noi nu am cerut suspendarea cauzei, deși o puteam face… Potrivit Codului Civil, dacă soluționarea unei cauze depinde de soluționarea altei cauze, atunci cauza poate fi suspendată până la soluționarea definitivă a cauzei de care depinde soluționarea acesteia.

În momentul de față, instanța de judecată s-a pronunțat cu privire la sesizarea Curții Constituționale. Restul chestiunilor, care țin de aprobarea planului de reorganizare modificat, obiecțiunile și numirea unui specialist care să verifice viabilitatea planului de reorganizare, s-au amânat pentru data de 5 decembrie.

Așteptăm să vedem ce soluție va da Instanța, apoi vom lua o decizie în privința pașilor pe care urmează să-i facem în continuare. Instanța poate da soluții de confirmare, de aprobare a planului, de respingere a lui, poate să numească specialistul să infirme sau să confirme viabilitatea planului… De ce nu, ca o chestiune strict juridică, de noutate, Instanța poate repune cauza pe rol, în vederea unei posibile suspendări a acesteia până la soluționarea excepției de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională”, a încheiat avocatul Vlad Oanea.

La prima vedere, planul de reorganizare modificat depus de Răzvan Zăvăleanu nu are sorți de izbândă pe 5 decembrie, până când nu se pronunță Curtea Constituțională. Așa ar fi logic într-o societate normală, unde se respectă legile!

ADVERTISEMENT