News

Dorli Blaga a murit la 91 de ani. Fiica marelui poet și filosof a lucrat la Senat pentru relația cu NATO

Anunțul morții Ancăi-Dorica „Dorli” Blaga, fiica scriitorului și filosofului Lucian Blaga, a fost făcut în urmă cu puțin timp de realizatorul TV Dan Negru, pe pagina sa de Facebook.
17.11.2021 | 14:14
Dorli Blaga a murit la 91 de ani Fiica marelui poet si filosof a lucrat la Senat pentru relatia cu NATO
ADVERTISEMENT

Anca-Dorica Blaga era născută în anul 1930, la Berna, în Elveția, pentru că tatăl ei era, în perioada respectivă, atașat de presă pe lângă Legația Română. Numele de „Dorli” i-a fost dat de tatăl său și vine de la cuvântul „dor”, una dintre temele centrale ale poeziilor lui Lucian Blaga.

Mama sa era Cornelia Bredicenau, cea mai mică dintre cei patru copii ai politicianului Coriolan Brediceanu.

ADVERTISEMENT

Dorli Blaga a urmat cursurile unui liceu din Sibiu, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, apoi, după eliberarea Ardealului de Nord, a mers la Liceul de fete „Regina Maria” din Cluj (actualul Colegiu Național George Coșbuc).

Ulterior s-a înscris la Facultatea de Fizică a Universității din Cluj, de unde s-a transferat la Universitatea din București.

ADVERTISEMENT

A fost căsătorită cu Tudor Bugnariu (1909-1988) , sociolog, filosof și publicist român, comunist din ilegalitate și membru corespondent al Academiei Române. A fost și primar al municipiului Cluj-Napoca între 1944 și 1945.

Tudor Bugnariu a făcut carieră la Universitatea din Cluj, unde preda și prietenul să și al lui Lucian Blaga, D. D. Roșca, cunoscutul traducător al lui Hegel în limba română.

ADVERTISEMENT

Angajată la Senat pentru relația cu NATO

Până în anul 1989 a lucrat la mai multe institute de cercetare. După 1990, fiica marelui poet și filosof a lucrat la Senatul României, în calitate de expert cu documentația privind NATO

Dorli Blaga este împuternicit testamentar pentru administrarea operei lui Lucian Blaga și deținătoare a drepturilor de autor. De altfel, fiica poetului și filosofului s-a implicat, după 1989, în recuperarea și valorificarea operei poetului. În plus, este autoarea unui volum memorialistic „Tatăl meu, Lucian Blaga”.

ADVERTISEMENT

Ce a scris Dan Negru

„A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga. Postarea de mai jos e degeaba de acum. Sunt mahnit ca n-am reușit sa-mi conving colegii din tv așa cum am scris atunci, aici…”, a scris Dan Negru pe Facebook.

El a făcut trimitere la o postare a sa din 13 octombrie:

„Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga. La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare.

Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu’ când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza. Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga!

„Viața e o plimbare spre somn” , zicea tatăl lui Dorli. Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la tv de 1 dec. Cât încă se mai poate! Tatăl ei are o statuie sau o stradă in fiecare oraș românesc…”

ADVERTISEMENT