E impresionant cum un tânăr în vârstă de 21 de ani și-a asigurat un venit de peste 15 milioane de euro în următorii cinci ani și jumătate. Doar că se păcălește care crede că Drăgușin a obținut banii aceștia semnând un contract. Nu poate fi chiar atât de simplu, că nimeni nu plătește sume atât de mari ca pe niște cadouri. Realitatea e că fundașul român a muncit enorm până acum și va avea de muncit și mai mult de aici încolo.
Cum arată programul stoperului român la Tottenham? Începe la 9 dimineața cu micul dejun și apoi cu o activare în sala de fitness. După care urmează antrenamentul propriu-zis, încă o sesiune în sală, refacere. Toate activitățile durează până la ora 16:00, deci un interval de șapte ore în care Drăgușin e ocupat în baza de pregătire din nordul Londrei.
Baza a costat 70 de milioane de lire sterline, dar nu e cea mai bună din Anglia, sunt câteva mai moderne, luxoase, de-a dreptul. Aici nu e niciun lux, totul arată foarte bine fără să bată la ochi. Terenurile sunt impecabile, suprafața e imensă și include hotel, săli pentru conferințe. Scopul clubului a fost ca jucătorii să aibă totul la dispoziție. Și chiar au totul.
Radu a remarcat imediat diferențele față de infrastructura existentă la Genoa. ”Oricum îi plăcea lui să se antreneze. Mi-a spus ‘o să dorm în sala de fitness, la cât de bune sunt toate condițiile!’”, spune agentul Florin Manea. Pentru că a acceptat și chiar i-a plăcut să se antreneze mult, Drăgușin a trecut printr-o schimbare uimitoare, el era un copil firav când a plecat la Juventus, la 16 ani, și a devenit unul dintre cei mai puternici fundași din Serie A.
Ange Postecoglu, antrenorul lui Tottenham, a vorbit despre aspectul acesta în conferința de presă la care a participat înaintea duelului cu Manchester United, programat duminică în deplasare: ”L-am urmărit pe Drăgușin și am remarcat calități defensive și calități fizice remarcabile!”. Dacă un tehnician din Premier League remarcă fizicul excelent al lui Radu înseamnă că românul chiar e puternic!
El progresase semnificativ la capitolul forței încă din perioada în care era la Juventus și avea statutul unui om de lot, al unui tânăr cu potențial. În perioada aceea și-a modificat un pic programul de pregătire după o discuție pe care a avut-o cu Giorgio Chiellini. Campionul european retras între timp din cariera de fotbalist forma în vremea aceea un cuplu indestructibil alături de Leonardo Bonucci.
Ei doi făceau imposibilă apartiția lui Drăgușin ca titular la Juventus. ”Ai crescut deja foarte mult ca forță și vei mai crește în continuare, oricum te-ai antrena. De acum înainte trebuie să lucrezi mult pentru mobilitate”, l-a sfătuit Chiellini pe Radu. Italianul îl sfătuia astfel pentru ca musculatura superdezvoltată să nu-l transforme pe român într-un fundaș rigid.
Drăgușin a respectat ideea lui Chiellini și și-a dezvoltat și agilitatea. Exercițiile repetate încontinuu l-au ajutat să îi impresioneze pe scouterii lui Tottenham, care au sesizat din monitorizări că Radu le apărea în baza de date ca unul dintre cei mai rapizi apărători din fotbalul european.
E firesc ca Drăgușin să remarce diferențele dintre Tottenham și Genoa. Postecoglu a spus și în conferința de presă avută vineri că Tottenham rămâne una dintre formațiile care concurează pentru câștigarea campionatului. Pentru Genoa, dacă rămâne în Serie A înseamnă că a avut un sezon bun, mai mult de atât nu-și poate propune. Deși roș-albaștrii din Genova au progresat și ei față de trecutul în care alți români au jucat acolo.
Claudiu Niculescu a evoluat pentru ”Grifon” în sezonul 2002-2003. Echipa era în Serie B și Claudiu își amintește că sala de fitness era atât de mică și de rudimentară încât nu încăpeau în ea toți jucătorii din lot: ”Dar italienii erau atât de preocupați să-și respecte programul, încât stăteau cuminți la coadă până când prindeau un loc la aparate”. De atunci au trecut mai mult de 20 de ani. În fotbalul de astăzi, Radu Drăgușin are și bani mai mulți, și condiții mai bune.