Fotbal international

“Anonimii” de MILIOANE. Ei sînt puştii care au tăvălit Real Madrid

Borussia Dortmund a remizat 2-2 cu Real Madrid într-unul din cele mai spectaculoase meciuri din acest sezon de Liga Campionilor. Nemţii au dominat meciul şi doar neatenţiile din apărare i-au...
28.09.2016 | 15:44
Anonimii de MILIOANE Ei sint pustii care au tavalit Real Madrid

Borussia Dortmund a remizat 2-2 cu Real Madrid într-unul din cele mai spectaculoase meciuri din acest sezon de Liga Campionilor. Nemţii au dominat meciul şi doar neatenţiile din apărare i-au făcut să nu cîştige 3 puncte din această confruntare.

E incredibil cum o echipă ca Dortmund, care şi-a vîndut vedetele în această vară reuşeşte să arate un fotbal atît de matur cu o echipă atît de tînără.

Printre greii care au plecat se numără Mats Hummels, Henrik Mkhytarian şi Ilkay Gundogan, coloana vertebrală a Borussiei Dortmund. În total, 111 milioane de euro au încasat oficialii clubului pe aceste transferuri. Mai jos îi cunoaştem mai bine pe “copii” care le-au făcut zile fripte lui Ronaldo şi Sergio Ramos.

Politica lui Tuchel: vin doar jucători tineri 

Arhitectul acestei formaţii post Jurgen Klopp e Felix Tuchel, antrenorul propus de Klopp înainte să demisioneze. Cei doi antrenori au cariere care se aseamănă izbitor.

Jurgen Klopp a antrenat la Mainz între 2001 şi 2008, munca lui fiind continuată din 2009 pînă în 2014 de Thomas Tuchel. Klopp a plecat în 2008 la Borussia Dortmund, unde a stat pînă în 2015 cînd Tuchel a preluat Borussia.

Ambii antrenori au o filozofie în care se bazează foarte mult pe jucătorii tineri. În această vară, Tuchel a reconstruit echipa şi a cumpărat 8 jucători, cel mai vîrstnic fiind Andre Schurlee, 25 de ani.

109 milioane cheltuiţi pe transferuri

Oficialii lui Dortmund au investit toţi banii încasaţi din transferuri. Balanţa e chiar pe plus cu 2 milioane după această vară. Dar, jucătorii tineri aduşi de Tuchel la Dortmund confirmă la cel mai înalt nivel şi dacă se păstrează acest ritm, în scurt timp Borussia se poate lupta din nou la cîştigarea Ligii.

Transferurile lui Dortmund în această vară:

1. Andre Schurlee (25 de ani) – 30 de milioane de euro – venit de la Wolfsburg

2. Mario Gotze (24 de ani) – 22 de milioane de euro – venit de la Bayern

3. Ousmane Dembele (19 ani) – 15 milioane de euro – venit de la Rennes

4. Sebastian Rode (25 de ani) – 12 milioane de euro – venit de la Bayern

5. Raphael Guerreiro (22 de ani) – 12 milioane de euro – venit de la Lorient

6. Marc Bartra (25 de ani) – 8 milioane de euro – venit de la Barcelona

7. Emre Mor (18 ani) – 7 milioane de euro – venit de la Nordsjaelland

8. Mikel Merino (20 de ani) – 3,5 milioane de euro – venit de la Osasuna

“Gaşca nebună”

Thomas Tuchel a început reconstrucţia echipei direct cum a venit la Dortmund. Nu a stat pe gînduri şi a aruncat în Bundesliga puşti care abia împliniseră vîrsta majoratului.

Pulisic, cel mai tînăr marcator străin din istoria Bundesliga

Poate cel mai bun exemplu e americanul CHRISTIAN PULISIC. Născut septembrie 1998, mijlocaşul a semnat cu echipa de tineret a lui Dortmund în ianuarie 2015. După doar 15 meciuri la tineret, Pulisic a fost promovat în ianuarie 2016 la echipa mare, la vîrsta de 17 ani.

Pulisic a devenit în aprilie cel mai tînăr marcator străin din istoria Bundesligii marcînd primul gol în disputa cu Hamburg, încheiat 3-0. Pulisic a jucat deja şi 8 meciuri la naţionala mare a Statelor Unite, reuşind să marcheze 3 goluri.

Un tînăr aruncat în “groapa cu lei” din Bundesliga e JULIAN WEIGL. A fost transferat în vara anului 2015 la vîrsta de 20 de ani de la Munchen 1860 şi o lună mai tîrziu a fost debutat de Tuchel în Bundesliga. Acum, Weigl e om de bază într-o echipă care se ia la trîntă cu granzii Europei.

“Anonimii” de la Rennes, Lorient şi Nordsjelland 

Lumea se întreba cine sînt puştii pe care îi transferă Dortmund în această vară pe zeci de milioane de euro. E nevoie de o mare doză de curaj să cheltui sume uriaşe pe fotbalişti care nu au evoluat la cel mai înalt nivel.

Tuchel şi-a asumat acest risc şi i-a convins pe şefii Borussiei să plătească sume uriaşe pentru aceşti tineri de care nu a auzit nimeni: Emre Mor, Ousmane Dembele sau Mikel Merino.

Spre deosebire de alte cluburi, aceşti tineri intră direct în prima echipă a lui Dortmund. Dembele a fost titular de la primul său meci la Dortmund, Mor e o prezenţă constantă în Bundesliga după ce în stagiunea trecută juca în Danemarca.

Dembele, 20 de meciuri la seniori

OUSMANE DEMBELE a jucat un singur sezon în echipa de seniori a lui Rennes. A confirmat în Ligue 1 şi a fost transferat direct de Borussia. Un băiat de 19 ani cu doar 20 de meciuri la nivel de seniori a fost direct titularizat de Tuchel la cel mai înalt nivel.

Mor, refuzat de St.Etienne

EMRE MOR a fost refuzat de St. Etienne în 2013 la un trial şi şi-a făcut cu greu loc pe scena fotbalului european. După doi ani de lupte, Mor a prins un loc de titular abia în ianuarie 2016 la danezii de la Nordsjelland. 6 luni mai tîrziu Dortmund a plătit 7 milioane de euro şi s-a luat la trîntă cu Real Madrid.

AC Milan nu a dat 1 milion pe Aubameyang

Marele merit al lui Tuchel e că a reuşit să îl păstreze pe Aubameyang. Vîrful e disputat de marile cluburi ale Europei gata să plătească 70 de milioane de euro. Aubameyang, la 27 de ani e deja o certitudine. În 2012, Aubameyang a fost în curtea lui AC Milan, însă italienii nu au crezut în el şi au refuzat să plătească 1 milion de euro pentru a-l păstra.

Au tăvălit Real Madrid

La Borussia Dortmund nu se pune problema de a ajunge la maturitate, parcă nici nu există acest concept. Tinerii nu învaţă de la veterani, ci sînt aruncaţi direct în luptă. Şi fac faţă.

S-a văzut în meciul cu Real Madrid cum Dembele de la Rennes, Mor de la Nordsjelland şi Pulisic, care şi-a făcut majoratul săptămîna trecută, le-au “rupt coloana” lui Danilo, Sergio Ramos şi Varane.

Dortmund e în lupta pentru titlu în Bundesliga, e în pole position pentru calificarea în primăvara Ligii Campionilor şi specialiştii sînt de părere că această echipă orchestrată de Tuchel se va bate pentru cîştigarea Ligii în doi ani.

340 de milioane de euro e valoarea lotului Borussiei Dortmund

2 selecţii pentru naţionala Franţei a adunat Dembele, în ultimele două meciuri: 3-1 cu Italia, 0-0 cu Belarus

“Avem încredere în tinerii noştri. Au nevoie de cîteva meciuri să ajungă la maturitate. Această echipă are un potenţial imens”, Thomas Tuchel