100 ani de Romania

Doru Tureanu, hocheistul român care a fost dorit în NHL! De ce a refuzat să semneze cu Montreal Canadiens

30.11.2018 | 09:00
Doru Tureanu hocheistul roman care a fost dorit in NHL De ce a refuzat sa semneze cu Montreal Canadiens
Doru Tureanu, hocheistul român care a fost dorit în NHL

Doru Tureanu a fost unul dintre cei mai importanţi hocheişti români în anii ’70-’80 şi a fost dorit în NHL. În prezent, hocheiul pe gheaţă este un sport care se zbate în anonimat în România, însă lucrurile au stat cu totul altfel în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Născut pe 11 ianuarie 1954, la Bucureşti, Doru Tureanu a început să practice hocheiul pe gheaţă la 14 ani la CS Dinamo Bucureşti. În 1970, sportivul îşi făcea debutul în prima ligă din România la echipa pentru care a jucat întreaga carieră.

Doru Tureanu, hocheistul român care a fost dorit de Montreal Canadiens din NHL

Prestaţiile bune de la Dinamo Bucureşti l-au adus pe Doru Tureanu la echipa naţională a României, alături de care a jucat în Grupa Mondială de la C.M. de hochei pe gheaţă din 1977. În urmă cu 31 de ani, dinamovistul punea umărul la una dintre victoriile istorice ale hocheiului românesc, echipa Statelor Unite ale Americii fiind învinsă, scor 5-4. După această performanţă, Doru Tureanu a intrat în atenţia lui Montreal Canadiens, iar formaţia din NHL era dispusă să-i ofere un contract beton. “Eram în Elveţia cu echipa României. Au venit cei de la Montreal Canadiens cu un diplomat plin cu bani. Mi-au spus că îmi oferă două milioane de dolari pentru câteva sezoane, doar să vin să joc la ei. Mă văzuseră în meciuri şi mi-au spus că mă vor. Le-am spus că nu plec! Viaţa mea era în România”, avea să povestească peste ani Doru Tureanu. În momentul în care canadienii l-au ofertat, echipa tocmai câştigase pentru a 20-a oară trofeul Stanley Cup.

În 1987, la 33 de ani, Doru Tureanu s-a retras din sport de la Dinamo Bucureşti, echipă alături de care câştigase titlul naţional de şase ori. La formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare i-a avut colegi în linia ofensivă, printre alţii, pe Marian Costea şi Dumitru Axinte. În 2011, Federaţia Internaţională de Hochei anunţa faptul că fostul hocheist primea un loc în Hall of Fame, fiind al doilea român, după Eduard Pană, care primea această distincţie. S-a stins viaţă, pe 11 martie 2014, la 60 de ani.

Doru Tureanu, hocheistul român care a fost dorit în NHL de Montreal Canadiens
Doru Tureanu, hocheistul român care a fost dorit în NHL de Montreal Canadiens