News

Dosare penale după Congresul PNL. Ce anchetează procurorii Parchetului General

Procurorii Parchetului General au deschis două dosare în rem care vizează infracțiuni de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor în cazul Congresului PNL, care a avut loc pe 25 septembrie.
08.12.2021 | 17:13
Dosare penale dupa Congresul PNL Ce ancheteaza procurorii Parchetului General
ADVERTISEMENT

Congresul PNL din 25 septembrie a cauzat o mulțime de controverse în spațiul politic și public românesc. De la preluarea puterii de către Florin Cîțu, la participanți și ajungând la prezența președintelui Iohannis toate aspectele acestui eveniment au fost analizate și dezbătute.

Pe lângă rezultate, atenția publicului, dar și a adversarilor PNL, a fost îndreptată și către modul în care acest congres a fost organizat și s-a desfășurat. O mulțime de voci din societatea românească au atras atenția asupra neregulilor legate de normele sanitare observate în timpul lucrărilor congresului.

ADVERTISEMENT

Mulți critici au cerut sancționarea organizatorilor pentru aceste nereguli și chiar președintelui Iohannis pentru nepurtarea măștii. Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, procurorii Parchetului General au deschis două dosare penale în ceea ce privește congresul, la mai bine de două luni de la evenimente.

Cele două dosare au fost deschise in rem, adică vizează producerea împrejurările în care au fost produse potențialele infracțiuni, și vizează săvârșirea unor infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor și de abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Aceste dosare nu sunt instrumentate de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General. Conform surselor judiciare, cele ancheta în cadrul celor două dosare ar urma să fie realizată de către procurori din cadrul unor unități subordonate.

Un congres controversat

La congresul care a avut loc pe 25 septembrie și care a fost organizat la Romexpo au participat în jur de 5.000 de deleganți, membrii ai tuturor filialelor PNL din țară. Florin Cîțu, cel care a și câștigat alegerile interne, s-a declarat mulțumit de modul în care s-au desfășurat lucrările și explica faptul că măsurile de securitate sanitară au fost respectate.

ADVERTISEMENT

Totuși, chiar modul în care a fost organizat cu 5.000 de participanți congresul PNL este discutabil. Astfel, la finalul lunii septembrie, rata de infectare a ajuns 2,5‰, ceea ce însemna că, teoretic, evenimentul ar fi trebuit să aibă doar 2.500 de participanți.

După cum a explicat chiar Theodor Stolojan, președintele comisie de organizare a Congresului, faptul că PNL organiza un eveniment politic, care nu au fost interzise în mod expres de prevederile legale, a oferit o „portiță” legală ce a putut fi exploatată.

ADVERTISEMENT

Stolojan a dat asigurări înainte de Congres că la respectivul eveniment vor avea acces doar delegații PNL care au certificat verde. În plus, verificarea certificatelor ar fi urmat să fie făcută în două etape: la plecare din teritoriu și la intrarea la Romexpo.

În ciuda măsurilor anunțate de către liberali, Poliția Capitalei a amendat PNL cu 10.000 de lei pentru nerespectarea normelor de securitate sanitară și pentru faptul că organizatorii nu au implementat măsuri care să asigure distanțarea participanților.

De asemenea, Poliția a trimis o amendă de 5.000 de lei firmei care a asigurat paza Congresului. Polițiștii explică faptul că ar fi fost de datoria operatorului economic să raporteze neregulile sanitare din timpul congresului.

ADVERTISEMENT
Tags: