News

Dosar penal după uciderea ursului Arthur. Sunt cercetate infracțiunile de uz de armă și braconaj

06.05.2021 | 18:25
Dosar penal dupa uciderea ursului Arthur Sunt cercetate infractiunile de uz de arma si braconaj
ADVERTISEMENT

S-a deschis un dosar penal în cazul ursului Arthur ucis în cursul zilei de miercuri. Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc anunță că sunt căutați vionvații pentru moartea ursului.

Dosar penal deschis după uciderea ursului Arthur

După uciderea ursului Arthur, cel mai mare urs din România, autoritățile competente au deschis un doar penal in rem, fiind cercetate infracțiunile de uz de armă și braconaj. Anunțul a fost făcut de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, Valentin Teodorescu, care a specificat că a IPJ Covasna s-a autosesizat în acest caz, „pe baza materialelor din mass media”.

ADVERTISEMENT

Infracțiunile care sunt cercetate în acest caz sunt cele de braconaj, vânarea speciilor de vânat cu un regim special ce necesită derogări și uz de armă.

„La 06.05.2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care, în ziua de 13.03.2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, jud. Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botoş, a fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.

ADVERTISEMENT

În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2 în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc.

Controverse legate de uciderea celui mai mare urs din România

Cei de la Agent Green spun că ursul Arthur a fost ucis în mod intenționat și nu din greșeală, iar prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a dorit să obțină acest trofeu.

ADVERTISEMENT

„Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică faptul că Arthur avea 593 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

În schimb, primarul din localitatea în care a fost împușcat ursul Arthur îi contrazice pe cei de la Agent Green și spune că împușcarea a fost legală.

ADVERTISEMENT

„A fost împușcat legal, cu autorizație, fără nicio problemă. A făcut pagube anul trecut, s-a dus înapoi la pădure, n-a avut ce să mănânce și iar a a venit la gospodăriile oamenilor. Nu numai ursul ăsta, a venit și ursoaică cu 3 pui și ursoaică cu 2 pui, a venit urs de 3 ani, a venit urs de 20 de ani”, a explicat primarul pentru EuropaFM.

ADVERTISEMENT