News

Dosar penal in rem în cazul mesajelor publicate de Alexandru Cumpănașu pe TikTok

06.01.2021 | 17:54
Dosar penal in rem in cazul mesajelor publicate de Alexandru Cumpanasu pe TikTok
ADVERTISEMENT

Poliția Capitalei și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 din București au început urmărirea penală in rem pentru acuzația de incitare la ură și discriminare față de profesori.

Anunțul vine după ce Alexandru Cumpănașu a postat zeci de clipuri pe rețeaua TikTok în care lansa mesaje îndreptate împotriva acestor categorii.

ADVERTISEMENT

Articolul 369 din Codul Penal prevede că ”incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Dosar penal in rem în cazul mesajelor postate de Cumpănașu pe TikTok

Potrivit G4Media, Parchetul Sectorului 4 a transmis următoarele: „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a fost înregistrat la data de 06.01.2021 un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incitarea la ură sau discriminare, faptă prevăzută de art. 369 Cod penal, urmărirea penală fiind începută in rem.

ADVERTISEMENT

În fapt, s-a reținut că în spațiul public au apărut o serie de postări și materiale video prin care o persoană care domiciliază pe raza Secției 16 Poliție, prin mesajele transmise a incitat publicul la ură față de o anumită categorie de persoane, în speță cadre didactice.

În prezent, cercetările sunt efectuate de lucrătorii Secției 16 Poliție, din cadrul DGPMB, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, cauza fiind în faza administrării probatoriului.

ADVERTISEMENT

Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum și a prezumției de nevinovăție”.

Alexandru Cumpănașu are 500.000 de urmăritori pe TikTok, majoritatea copii. Fostul candidat la președinția României postează zilnic zeci de mesaje pe această rețea socială.

ADVERTISEMENT

Cumpănașu a fost un candidat independent în cursa pentru Palatul Cotroceni. Președintele al ONG-ului Asociația pentru Implementarea Democrației, Cumpănașu s-a făcut cunoscut după presupusele crime din Caracal.

 

ADVERTISEMENT