News

Dosar penal pentru doi părinți care și-au retras copiii de la şcoală şi i-au înscris la homeschooling. “Studiile sunt recunoscute, nu şi studiul”

Doi părinți din Oradea s-au ales cu dosar penal după ce și-au retras copiii de la școală şi i-au înscris la homeschooling. "Studiile sunt recunoscute, nu şi studiul".
09.07.2024 | 15:15
Dosar penal pentru doi parinti care siau retras copiii de la scoala si iau inscris la homeschooling Studiile sunt recunoscute nu si studiul
Dosar penal pentru doi părinți care și-au retras copiii de la şcoală şi i-au înscris la homeschooling Sursa foto: Facebook-Darius Cornean/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Estera şi Darius Cornean sunt doi părinți care își doresc tot ce e mai bun pentru copii lor. De aceea, în urmă cu doi ani, aceștia au decis să îi retragă pe cei mici din sistemul educațional românesc și îi înscrie la o școală din SUA.

Dosar penal pentru doi părinți care și-au retras copiii de la şcoală şi i-au înscris la homeschooling

Cu toate acestea, ideea celor doi părinți nu a fost îmbrățișată și de autoritățile de la noi care au deschis pe numele lor un dosar penal și au decis trimiterea lor în judecată.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt acuzați că au încălcat articolul 380 din Codul Penal, adică de împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu.

Totul a început în anul 2022, atunci când Estera şi Darius au decis să îi retragă pe cei trei copii ai lor din sistemul românesc de învățământ și să îi înscrie la Abeka Academy, o şcoală privată din Florida care oferă servicii de homeschooling online.

ADVERTISEMENT

Părinții sunt extrem de mulțumiți de cum se desfășoară procesul educațional care este asemănător cu cel dintr-o școală normală și spun că singurul său dezavantaj este că nu oferă cursuri personalizate cum ar fi geografia sau istoria României.

“Studiile sunt recunoscute, nu şi studiul”

Cu toate că studiile făcute la această şcoală sunt recunoscute în România, având chiar și echivalare de Bacalaureat, cei doi părinți s-au ales cu dosar penal pentru că statul vrea ca toți copiii să fie înscrişi la o şcoală care are sediul în țara noastră.

ADVERTISEMENT

În România, homeschooling-ul nu este reglementat, iar Ministerul Educației recunoaște doar elevii înscriși la şcolile acreditate, care au şi un sediu în țara noastră.

“Înțeleg că există tot felul de prejudecăți despre ce înseamnă homeschooling, de la ideea că acei copii nu ar urma niciun fel de școală sau că părinții ar fi anarhiști, conspiraționiști, antisistem sau fanatici religioși.

ADVERTISEMENT

Nu intrăm în niciuna din categorii. Dimpotrivă, suntem oameni care ne ducem viața de zi cu zi în zgomotul societății, ne izbim de aceleași probleme ca toți concetățenii noștri, susținem digitalizarea, ne-am și vaccinat și am avut chiar discuții în familie despre ce protocol de vaccinare să alegem.

Este paradoxal: studiile finalizate acolo sunt recunoscute la noi, dar studiul copiilor noștri nu”, a declarat Darius Cornean, potrivit Bihoreanul. 

Acum, soții Cornean speră ca judecătorii să înțeleagă că au avut cele mai bune intenții și că tot ce au făcut este pentru binele copiilor lor

ADVERTISEMENT