News

Dosar penal pentru părinții care postează astfel de imagini cu copiii pe internet! Ce poze nu au voie să facă publice

02.07.2019 | 17:08
Dosar penal pentru părinții care își expun copiii pe internet

Adio poze cu copiii de la mare, deoarece părinții riscă să se aleagă cu un dosar penal! Părinţii care postează fotografii în care apar copii minori dezbrăcaţi pot fi sancţionaţi penal. Autorităţile susţin că fotografiile în cauză pot fi încadrate la nuditate infantilă şi, în plus, îi pun pe micuţi în pericol, întrucât imaginile pot ajunge la pedofilii care străbat internetul în lung și-n lat după astfel de tentații.

Dosar penal pentru părinții care își expun copiii pe internet

Chiar dacă mulți părinți realizează aceste fotografii pentru a avea amintiri cu micuțul, odată ce acestea părăsesc albumul familial și ajung pe Internet, fotografiile respective pot fi încadrate de un procuror la categoria nuditate infantilă.

Facebook, de exemplu, consideră sprijin sau participare la exploatarea sexuală a copiilor inclusiv „sfârcurile feminine neacoperite în cazul copiilor de peste trei ani” sau „lipsa hainelor între gât şi genunchi în cazul copiilor de peste trei ani”.

Dosar penal pentru părinții care își expun copiii pe internet
Dosar penal pentru părinții care își expun copiii pe internet

Fotografiile cu copii pot ajunge la pedofili

Unele fotografii sunt şterse automat de către aplicaţie, iar altele, considerate mai explicite şi susceptibile de nuditate sau pornografie infantilă, sunt direct raportate Centrului American pentru Copii dispăruţi şi exploataţi. Sesizările sunt trimise Europolului, pentru cazurile europene, iar Europol le direcţionează fiecărei ţări în parte.

Specialiştii din domeniu estimează că până la împlinirea vârstei de cinci ani, părinţii postează aproximativ 1.500 de poze cu copiii lor. Foarte îngrijorător este faptul că 85 la sută dintre cei care îşi expun copiii nu verifică nici măcar o dată pe an setările de confidenţialitate.

Adică nu ştiu cine poate să păstreze, să vadă sau să redistribuie acele poze şi astfel, cel mai mare risc este că aceste fotografii să ajungă pe mâinile pedofililor. Nenumărate organizaţii pentru protecţia copilului şi-au îndreptat direcţia spre campanii menite să-i facă pe părinţi să se gândească de două ori înainte să publice poze cu micuţii lor care pot ajunge la pedofilii de pe internet, care le așteaptă ca pe o pâine caldă.