News

Dosar penal pentru șeful UPU Suceava, după ce ar fi restricționat accesul subalternilor la echipamente de protecție

23.04.2020 | 17:24
Dosar penal pentru seful UPU Suceava dupa ce ar fi restrictionat accesul subalternilor la echipamente de protectie
ADVERTISEMENT

Dosar penal pentru șeful UPU Suceava, după ce mai mulți medici angajați ai instituției s-au plâns că nu au primit echipament corespunzător în lupta cu coronavirusul.

Dosar penal pentru șeful UPU Suceava

Conform Agrepres, actuala conducere interimară a Spitalului Județean, coordonată de secretarul de stat Ionel Paul Oprea, a sesizat Parchetul privitor la neregulile descoperite la începutul săptămânii la UPU Suceava.

ADVERTISEMENT

În consecință, șeful UPU Suceava s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Comunicat al P.J. Suceava – constituire dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor – neechiparea corespunzătoare a personalului medical.

ADVERTISEMENT

Prim – procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând materialul aferent sesizării Spitalului Județean de Urgență sf. Ioan cel Nou Suceava nr. TR45/22.04.2020, înaintat unității noastre la data de 23.04.2020, în temeiul dispoziţiilor art. 292 Cod pr. Penală, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor” prev. de art. 352 alin. 1 din Codul penal, urmărirea penală urmând a fi efectuată de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Poliția mun. Suceava – Biroul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

ADVERTISEMENT

În fapt, s-a reținut că, la data de 20.04.2020, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, din dispoziția medicului șef de secție, personalul medical din cadrul acestei unități, care își desfășura activitatea în sectorul suspect COVID, nu a fost echipat corespunzător, respectiv cu mască FFP3, combinezon, ochelari, vizieră, cizme și mănuși chirurgicale, potrivit Ordinului 555/2020, respectiv 533/2020.

În aceste condiții, se constată că nu au fost respectate măsurile dispuse în cadrul unității medicale, cu privire la  reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

ADVERTISEMENT

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Menţionăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrânge principiul prezumţiei de vinovăţie”, au transmis reprezentanții Parchetului.

Conform presei din Suceava, mai mulți angajați ai UPU Suceava s-au plâns că șefii lor le-au restricţionat accesul la combinezoane, cum ar fi cazul Liviu Cârlan, care este şeful UPU Suceava, şi medicul Bogdan Bondaru. Medicii acuzați au negat întreaga întâmplare.

ADVERTISEMENT
Tags: