Dosar penal pentru șeful UPU Suceava, după ce ar fi restricționat accesul subalternilor la echipamente de protecție

Flaviu Popa   
în HotNews
23/04/2020, 17:24
Dosar penal pentru șeful UPU Suceava, după ce ar fi restricționat accesul subalternilor la echipamente de protecție
Ministerul Apărării și-a încheiat misiunea la Spitalul Județean Suceava. Mai mulți pacienți decedați de coronavirus în urmă cu trei săptămâni, raportați abia pe 1 mai. Tătaru cere o anchetă Foto: Rohealthreview

Dosar penal pentru șeful UPU Suceava, după ce mai mulți medici angajați ai instituției s-au plâns că nu au primit echipament corespunzător în lupta cu coronavirusul.

Dosar penal pentru șeful UPU Suceava

Conform Agrepres, actuala conducere interimară a Spitalului Județean, coordonată de secretarul de stat Ionel Paul Oprea, a sesizat Parchetul privitor la neregulile descoperite la începutul săptămânii la UPU Suceava.

În consecință, șeful UPU Suceava s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Comunicat al P.J. Suceava – constituire dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor – neechiparea corespunzătoare a personalului medical.

Prim – procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, examinând materialul aferent sesizării Spitalului Județean de Urgență sf. Ioan cel Nou Suceava nr. TR45/22.04.2020, înaintat unității noastre la data de 23.04.2020, în temeiul dispoziţiilor art. 292 Cod pr. Penală, s-au sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor” prev. de art. 352 alin. 1 din Codul penal, urmărirea penală urmând a fi efectuată de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Poliția mun. Suceava – Biroul de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

În fapt, s-a reținut că, la data de 20.04.2020, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, din dispoziția medicului șef de secție, personalul medical din cadrul acestei unități, care își desfășura activitatea în sectorul suspect COVID, nu a fost echipat corespunzător, respectiv cu mască FFP3, combinezon, ochelari, vizieră, cizme și mănuși chirurgicale, potrivit Ordinului 555/2020, respectiv 533/2020.

În aceste condiții, se constată că nu au fost respectate măsurile dispuse în cadrul unității medicale, cu privire la  reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt, a circumstanțelor de comitere a faptelor şi a stabilirii răspunderii penale a tuturor participanților, urmând ca cercetările să fie extinse şi sub aspectul săvârşirii altor infracţiuni şi al lămuririi cauzei sub toate aspectele.

Menţionăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrânge principiul prezumţiei de vinovăţie”, au transmis reprezentanții Parchetului.

Conform presei din Suceava, mai mulți angajați ai UPU Suceava s-au plâns că șefii lor le-au restricţionat accesul la combinezoane, cum ar fi cazul Liviu Cârlan, care este şeful UPU Suceava, şi medicul Bogdan Bondaru. Medicii acuzați au negat întreaga întâmplare.

Închide ×