Un bărbat născut în Kosovo, care trăiește de ani buni în Oradea, unde și-a întemeiat și o familie, s-a trezit cu dosar penal din cauza faptului că permisul său de conducere nu este emis de un stat recunoscut de România. Bărbatul a fost urmărit penal timp de cinci luni, dar în cele din urmă, Parchetul a renunțat la acuzații.
Morina B., un kosovar stabilit în România, a fost oprit de un echipaj de poliție, în primăvara anului 2024, pe motiv că mergea cu o viteză mai mare decât cea legală. Incidentul s-a petrecut în localitatea Hidișleu de Sus, la data de 18 martie, la ora 17:54, iar viteza înregistrată de radar a fost de 89 km/h.
Cu toate că, la prima vedere, bărbatul putea scăpa doar cu o contravenție, polițiștii bihoreni i-au deschis dosar penal pe motiv că a circulat pe un drum public fără permis valabil. Motivul: conducătorul auto a prezentat un permis auto eliberat de autoritățile din Kosovo, un stat nerecunoscut de România.
”Cu ocazia efectuării de verificări, polițiști au constatat că numitul Morina B. deține permis de conducere valid, eliberat de autoritățile statului Kosovo, iar potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Afacerilor Externe, Republica Kosovo nu este recunoscută ca și stat de către România, iar deținătorii de permis de conducere eliberat de către acel stat nu au dreptul să conducă vehicule în România.
În urma interogării bazelor de date ale Poliției Române, polițiștii au constatat că acesta figurează fără dreptul de a conduce vehicule pe teritoriul României.
Statul Kosovo nu este stat semnatar al convenției de la Viena din anul 1968, situație în care nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 83 alin.2 din OUG. 195/02 R.
De asemenea polițiștii au mai constatat că autoturismul aparține numitului G. Burim. Fiind audiat, suspectul a recunoscut și regretat comiterea faptei”, se arată în materialul de urmărire penală.
Dosarul penal a fost instrumenat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bihor, care au decis că nu există interes public pentru urmărirea faptei.
Astfel, prin ordonanța procurorului din data de 28 august 2024, procurorul a dispus renunțarea la urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (dreptul de a conduce suspendat).
Mai precis, magistrații au considerat că ”atât scopul procesului penal, cât şi prevenţia generală şi specială se pot realiza şi fără trimiterea suspectului în judecată”, în condițiile în care, pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani de închisoare.
Ordonanța procurorului a fost confirmată și de Judecătoria Oradea, la data de 21 octombrie 2024.
Informația apare în contextul incidentelor de la meciul România-Kosovo, abandonat de jucătorii oaspeți, care au invocat că suporterii de la București au scandat numele Serbiei.
România este unul din cele cinci state UE care nu recunoaște independența statului Kosovo, alături de: Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.
Chiar și așa, cele două selecționate au ajuns să se întâlnească de mai multe ori în ultimii ani, fiecare meci fiind încărcat de tensiune. La partida de vineri, 15 noiembrie, de la București, kosovarii au ieșit de pe teren cu două minute înainte de finalul meciului, încercând să forțeze o victorie la masa verde. Cazul a ajuns pe masa celor de la UEFA, care urmează să anunțe ce măsuri vor lua în această situație.