Un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Vaslui, s-a ales cu dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere după ce a mutat mașina soției în parcare. Acesta s-a apărat în fața procurorilor spunând că doar a lăsat mașina pe liber și că de fapt nu a condus autovehiculul.
Faptele s-au petrecut în martie 2021, atunci când Costel, un vasluian în vârstă de 37 de ani a coborât din casă în parcarea din spatele blocului să mute autoturismul soției care bloca ieșirea mașinii unei vecine. Ghinionul său a făcut ca acolo să se afle și polițiștii de la rutieră care l-au legitimat și au descoperit că acesta nu avea permis de conducere.
„Fiind audiat în calitate de suspect, numitul Costel ****** a declarat în esentã cã la data de 02.03.2021, în jurul orei 07:00, în timp ce era la geamul apartamentului unde locuieste, a vãzut-o pe o vecinã la masina sa, în parcarea blocului cu nr. 254, iar în fata masinii sale, era masina familiei lor. Sustine cã sotia sa, cu o searã înainte, neavând loc de parcare, a stationat autoturismul în zona autoturismului vecinei respective.
A coborât la autoturismul sãu, între el si vecina sa s-au produs niste discutii, dar fãrã sã o înjure, dupã care a pus cheia în contact, a scos masina pe liber si a împins autoturismul aproximativ 2-3 metri, pentru ca femeia respectivã sã poatã sã iasã din parcare cu autoturismul ei, fãrã sã fie stânjenitã”, este declarația de la dosar a acestuia, citată de publicația locală Vremea Nouă.
Potrivit sursei citate, bărbatul le-a spus polițiștilor că nu a condus propriu-zis mașina soției, ci doar a lăsat-o pe liber, și a împins-o 2,3 metri necesari pentru a debloca ieșirea mașinii vecinei. Procurorii nu au crezut povestea cu împinsul mașinii, mai ales că aveau declarația vecinei cum că acesta se urcase la volan. Totuși aceasta recunoscuse în fața anchetatorilor că vecinul său condusese mașina pe o distanță foarte scurtă.
„Declarã faptul cã nu a condus autoturismul, ci a pus cheile în contact, a scos pe liber autoturismul si l-a împins pe o distantã de 2 – 3 metri cu scopul de a nu o stânjeni pe acea vecinã în momentul când voia sã iasã din parcare cu autoturismul ei.
În acea perioadã nu detinea permis de conducere si stia faptul cã nu are voie sã conducã autovehicule pe drumurile publice. Dupã ce a plecat vecina respectivã, la ceva timp a coborât la masinã tatãl sãu, care detine permis de conducere si care a mutat autoturismul si l-a parcat regulamentar”, le-a mai declarat bărbatul anchetatorilor.
După ce a fost cercetat timp de trei ani, procurorii au cerut instanței să admită renunțarea la urmărirea penală, argumentând ei că bărbatul a condus mașina pe o distanță scurtă de 2-3 metri și că fapta nu prezintă pericol public.
„Totodatã, fapta denotã un pericol social scãzut, având în vedere cã suspectul a condus autoturismul într-o parcare publicã, pe o distanta de aproximativ 2-3 metri si nu pe un drum public intens circulat, neexistând, astfel, persoane pe care sã le supunã unui pericol, aspect care duce la concluzia inoportunitãtii continuãrii cercetãrilor în cauzã.
În ceea ce priveste urmãrile produse prin sãvârsirea infractiunii, se apreciazã cã acestea sunt minore, si nu a fost creat niciun pericol, având în vedere locul unde a fost condus autoturismul (parcare publicã) si distanta de deplasare (aproximativ 2-3 metri)”, se arată în cererea procurorilor.
Mai mult, procurorii au subliniat atitudinea cooperantă a bărbatului dar și faptul că, la trei ani de la comiterea faptei, aducerea acestuia în fața instanței nu prezintă un interes social.
„Cu privire la persoana suspectului, acesta are vârsta de 37 de ani, este cãsãtorit, studii liceale si lucreazã în calitate de mecanic auto. Acesta a avut o atitudine cooperantã pe parcursul cercetãrii penale. (…)Procurorul considerã cã nu poate fi neglijat nici faptul cã prin actiunea sa suspectul a dorit sã deblocheze parcarea pentru a putea iesi din ea autoturismul blocat.
În aprecierea lipsei interesului public în continuarea cercetãrilor se are în vedere si faptul cã de la data sãvârsirii faptei si pânã în prezent s-a scurs o perioadã de aproximativ 3 ani, trecerea acestui interval de timp diminuând rezonanta socialã a faptei comise”, se mai arată în documentul citat.