News

Dosar uriaș de corupție instrumentat de Parchetul European: 12 inculpați în România. Fraudă de 9,5 milioane de euro

Parchetul European a anunțat, joi, o anchetă uriașă în mai multe țări, printre care și România, într-un dosar care vizează o fraudă cu fonduri europene.
10.04.2025 | 17:04
Dosar urias de coruptie instrumentat de Parchetul European 12 inculpati in Romania Frauda de 95 milioane de euro
Parchetul European, anchetă în România: fraudă de 9,5 milioane de euro din fonduri UE. Sunt 12 inculpați în dosar. Sursa foto: digi24.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parchetul European demarează o anchetă uriașă care vizează fraude cu fonduri europene. În România sunt cercetați 12 inculpați. Se mai fac verificări și în Cipru, Monaco, SUA și Ucraina.

Parchetul European, anchetă în România: fraudă de 9,5 milioane de euro din fonduri UE

Într-un comunicat emis în cursul zilei de joi, 10 aprilie, Parchetul European din București anunță că a înaintat către Tribunalul București un rechizitoriu împotriva a 12 inculpați. E vorba de șase persoane fizice și șase societăți comerciale. Aceștia sunt vizați de o anchetă privind o fraudă în valoare de 9,5 milioane de euro care implică proiecte IT, finanţate de UE.

ADVERTISEMENT

Conform forului condus de Laura Codruța Kovesi, dosarul se referă la trei proiecte de dezvoltare a unor soluții software inovatoare, finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Procurorii din UE precizează că, în perioada 2019-2022, beneficiarii au prezentat autorității de management din România documente false, aparent emise de furnizori, pentru a justifica achiziții fictive de bunuri și servicii, cu scopul de a accesa în mod fraudulos banii europeni.

ADVERTISEMENT

Se înţelege că, în unele cazuri, documentele respective implicau operaţiuni comerciale fictive, pentru a obţine în mod necuvenit fonduri de aproximativ 9,5 milioane euro (47.940.498,03 RON) din bugetul UE”, a transmis Parchetul European.

Cum funcționa întreaga schemă de fraudare

Procurorii de la Parchetul European explică și modul de operare al suspecților. Astfel, aflăm că sumele primite ilegal au fost apoi transferate în conturile bancare ale presupuselor societăţi furnizoare, iar societăţile internaţionale au fost utilizate în scopuri care nu aveau legătură cu proiectele.

ADVERTISEMENT

”Au fost desfăşurate activităţi de strângere de probe în mai multe ţări, printre care Cipru, Cehia şi Malta, în conformitate cu dispoziţiile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit anchete transfrontaliere mai rapide.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu aceste dispoziţii, procurorii delegaţi europeni ai EPPO pot solicita colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid şi mai cuprinzător decât prin metodele tradiţionale de cooperare judiciară. În plus, prin intermediul cooperării internaţionale, au fost efectuate măsuri de investigare şi în Monaco, Statele Unite şi Ucraina”, au mai precizat procurorii.

Au contribuit la această anchetă și angajații Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). Inculpații sunt acuzaţi de fraudă sau complicitate la fraudă prin utilizarea de documente false şi spălare de bani.

Dacă li se dovedește vinovăția, suspecții ar putea primi pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 și 10 ani. În plus, companiile riscă confiscarea activelor şi o amendă de până la 422.000 euro, la care se pot adăuga sancțiuni suplimentare.