News

Decese Covid suspecte la ATI Sibiu. S-au deschis dosare penale pentru ucidere din culpă

Noi detalii despre cele 13 morți Covid suspecte de la ATI Sibiu. Oamenii legii au deschis dosare penale pentru ucidere din culpă, cadrele medicale fiind acuzate de neglijență.
04.12.2021 | 00:19
Decese Covid suspecte la ATI Sibiu Sau deschis dosare penale pentru ucidere din culpa
ADVERTISEMENT

Un număr de 13 dosare penale pentru ucidere din culpă s-au deschis, vineri, 3 decembrie, în cazul morților Covid suspecte, de la secția de Terapie Intensivă Sibiu. Anchetatorii au ajuns la concluzia că nu este vorba despre o ucidere cu intenție, ci tragedia ar fi avut loc din neglijența personalului medical.

Cele 13 dosare s-au înaintat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. Asta pentru că, în momentul de față, acuzația de omor calificat s-a transformat în ucidere din culpă, transmite presa locală, Turnul Sfatului.

ADVERTISEMENT

Inculpații, audiați. Nu s-a făcut o autopsie a decedaților

De altfel, au fost audiate mai multe persoane, dintre cele considerate vinovate.

”Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p..

De asemenea, prin aceiaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat, pentru care în cauză s-a formulat plângere penală.

ADVERTISEMENT

În dosarele nou formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei”, conform comunicatului procurorilor.

Este posibil ca în următoarea perioadă să aibă loc exhumări, pentru că, potrivit unor rapoarte de expertiză medico-legală, nu s-a făcut o autopsie a decedaților. Drept urmare, nu se cunoaște cu exactitate cauza morții lor.

ADVERTISEMENT

Povestea pe scurt a morților suspecte de la ATI Sibiu

Pacienții bolnavi de Covid și  internați la ATI Sibiu aveau vârste între 40 și 80 de ani. Cazul șocant al morții lor a ieșit la iveală în luna martie.

Atunci, un cadru medical de la Spitalul Județean Sibiu, un asistent medical, a dezvăluit pentru presa locală, Turnul Sfatului, că pacienții au fost sedați în mod excesiv, la ordinul conducerii, dar și că stăteau legați de pat. Ulterior, au fost făcute publice și imagini din unitatea medicală ce par a susține afirmațiile lui.

ADVERTISEMENT

”Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu. Mi s-a spus să mărim sedarea la maxim și să-i mai băgăm și Midazolam, pe lângă Propofol și Fentanyl.

Sunt convinsă că acea femeie a murit de vie. Și altă femeie, și alți bărbați.

Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”, a spus pentru Turnul Sfatului un asistent medical care nu a dorit să-și facă publică identitatea.

Situația a uimit o țară întreagă. Șeful secției ATI Sibiu, Mihai Sava, a explicat tot pentru Turnul Sfatului că:

”Contenția mecanică (legarea de pat) a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu.

Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură”, a spus Mihai Sava pentru presa locală.

ADVERTISEMENT