News

Dosarele CIA, desecretizate. Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl. Americanii au reacționat imediat

În mai 1986, la câteva zile după accidentul nuclear de la Cernobîl, guvernul României a cerut ajutor umanitar de urgență de la Washington. Informația apare într-un dosar pe care CIA l-a desecretizat recent.
12.04.2022 | 10:02
Dosarele CIA desecretizate Ce a facut Nicolae Ceausescu dupa accidentul nuclear de la Cernobil Americanii au reactionat imediat
Un raport desecretizat al CIA arată că Ceaușescu a cerut ajutor americanilor, după incidentul de la Cernobîl, în 1986 / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Central Intelligence Agency (CIA) a desecretizat recent un raport confidențial legat de situația României după accidentul nuclear de la Cernobîl. Mesajul a fost redactat de un angajat al Ambasadei SUA la București și este adresat secretariatului de stat de la Washington.

Guvernul României a informat ambasada SUA despre radiațiile de la Cernobîl, în 1986

Acesta conține informații care nu se cunoșteau până acum, cum ar fi apelul urgent făcut de autoritățile de la București către guvernul Statelor Unite, în dorința de beneficia de expertiza unor specialiști care să implementeze măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare, după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986).

ADVERTISEMENT

”Ministrul de externe Văduva a solicitat o întâlnire urgentă pentru data de 1 mai, în absența ambasadorului care se află într-o vacanță, în Româna. Ioan Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie a condus întâlnirea împreună cu ministrul de externe. Marin Ivașcu, vicepreședintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, s-a alăturat discuției, ceva mai târziu. Răceanu (MFA) a fost, de asemenea, prezent. Ursu a anunțat că ambasada a fost informată despre nivelul radiațiilor din 30 aprilie și și-a exprimat aprecierea pentru interesul nostru”, se arată în referat, conform FANATIK.

Agentul de la ambasada SUA mai notează că ”Gor” (Mihail Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist din URSS și conducător al uniunii, n.r.) fusese informat despre incidentul de la Cernobîl, iar acesta dat ordin ca nivelul de radioactivitate la sol și în apă să fie monitorizat la nivel național. Până în noaptea dintre 30 aprilie și 1 mai, nu fuseseră constatate creșteri ale acestui nivel.

ADVERTISEMENT
Raport CIA Cernobîl România
Raportul CIA o indică pe Elena Ceaușescu în poziția de șefă a comisiei anti-radiații / Captură: Raport CIA

În timpul nopții, arată raportul, s-a înregistrat o creștere importantă a nivelului de radiații ”în mai multe regiuni din România”, mai ales în partea de nord.

Elena Ceaușescu, șefa comisiei pentru implementarea populației civile, după accidentul de la Cernobîl

”Președintele Ceaușescu a condus o întâlnire pentru a lua la cunoștință rezultatele , la care Ursu a participat în calitatea sa oficială dar și ca fizician. Conducerea a decis înființarea unui grup de partid/stat, condus de academiciana Elena Ceaușescu, pentru implementarea măsurilor necesare pentru protejarea populației.

ADVERTISEMENT

Conducerea statului a pus la dispoziția Statelor Unite, în deplină încredere, ”cheia” de măsurare a nivelului de radiații către Statele Unite, și a solicitat asistență din partea specialiștilor noștri, care să evalueze situația în România”, se arată în referat, conform FANATIK.

Ursu i-a explicat lui Nicolae Ceaușescu faptul că, inițial, România părea să aibă noroc, dar vântul și-a schimbat direcția iar ploaia ușoară a făcut ca solul să fie contaminat. ”Nu a plouat mult, dar suficient”, a spus Ursu.

ADVERTISEMENT

Mihail Gorbaciov a fost de acord cu intervenția americanilor

Dosarul conține informații clare despre nivelul radiațiilor în România. De exemplu, în Iași, nivelul radiațiilor pe 30 aprilie 1986 era de 50.000 pCi/mp, iar o zi mai târziu ajunsese la 200.000 pCi/mp, la nivelul solului, aproape de nivelul critic. În București, arată raportul, s-a înregistrat o creștere ușoară a radiațiilor, însă nu foarte îngrijorătoare.

”Gor (Gorbaciov) nu a avut obiecții legate de divulgarea informațiilor către alte state şi a cerut în mod special să fie păstrată confidențialitatea asupra acestora”, mai scrie americanul.

Autoritățile române, complet nepregătie de valul de radiații

Accidentul de la Cernobîl i-a prins complet nepregătiți pe specialiștii români, conform raportului, autoritățile neavând idee ce măsuri clare ar trebui să ia pentru a-și proteja cetățenii.

”Ursu și Ivașcu au spus că oamenii de știință din România au nevoie de expertiza colegilor din SUA pentru tratarea contactului cu anumiți izotopi. Ei știu despre iodul radioactiv și despre tratamentul problemelor la glanda tiroidă, dar au puține cunoștințe despre Cesiu și Stronțiu. Există vreun antidot mai sofisticat decât iodura de potasiu (pe care ei o cunosc)? Mai există și alți izotopi? Ce tratamente există pentru animale? (…) Până acum, în România nu a mai avut niciodată cazuri de otrăvire cu substanțe radioactive. Ei au nevoie de cunoștințe, nu de sfaturi de la distanță”, mai arată raportul CIA.

CIA a sfătuit Washingtonul să acorde ajutor României pentru a culege ”informații valoroase”

Ca o paranteză, cel care a redactat textul susține că șeful guvernului de la Moscova nu a primit toate informațiile legate de accidentul de la Cernobîl și că cererea României este o oportunitate excelentă pentru îmbunătățirea relației cu o țară din blocul comunist.

”Se pare că ”Gor” nu a fost informat deloc de către sovietici, și nu credem că URSS va fi în situația de a oferi expertiză. Avem o oportunitate unică de avea o contribuție umanitară și științifică ce va fi apreciată la cel mai înalt nivel. Informațiile oferite de partea română ar fi foarte valoroase și pentru noi. În acest timp, ar trebui să respectăm dorința lui ”Gor” (Gorbaciov) de a nu stârni panică și nu-i ofensa pe sovietici – ne putem aștepta la un impact pozitiv a nivelul percepției românilor obișnuiți, odată ce vor afla că Statele Unite au oferit un ajutor prompt”, se mai arată în raportul desecretizat de CIA.

ADVERTISEMENT