News

A treia amânare în dosarul Colectiv! Pronunțarea sentinței definitive, devansată pentru data de 3 mai. Cristian Popescu Piedone, condamnat la 8 ani și 6 luni în primă instanță. Update

Judecătorii Curții de Apel București vor pronunța vineri, 15 aprilie, sentința definitivă în dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone, unul dintre inculpați, riscă 8 ani și 6 luni de închisoare.
15.04.2022 | 09:25
A treia amanare in dosarul Colectiv Pronuntarea sentintei definitive devansata pentru data de 3 mai Cristian Popescu Piedone condamnat la 8 ani si 6 luni in prima instanta Update
Cristian Popescu Piedone riscă 8 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Colectiv. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT
15-04-2022
06:25

Sentința definitivă în cazul Colectiv, amânată pentru 3 mai

Judecătorii Curții de Apel București au decis să amâne, pentru a treia oară pronunțarea unei sentințe definitive în cazul dosarului Colectiv.

Magistrații au explicat că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza documentele pe care avocații inculpaților le-au depus în ultimele luni, sentința finală urmând să fie anunțată pe 3 mai 2022.

Trebuie subliniat că aceasta este cea de a treia dată în care judecătorii nu stabilesc sentința finală. Primul termen a fost stabilit pentru luna ianuarie, iar cel de al doilea pentru data de 15 aprilie.

Curtea de Apel București va da ultimul verdict în dosarul Colectiv, în care fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, este inculpat, după mai multe amânări, notează Știri pe surse.

Sentința definitivă, amânată de mai multe ori

Deși procesul dosarului Colectiv s-a terminat în luna decembrie a anului 2021, judecătorii au stabilit mai multe termene ulterioare pentru pronunțarea sentinței definitive. Aceasta urma să fie anunțată pe 3 martie, dar acțiunile avocaților au dus la amânarea deciziei.

ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții de Apel București au explicat că aceste amânări succesive au fost cauzate de avocații inculpaților care au depus documente după termenul limită.

“Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022”, transmiteau judecătorii în luna martie.

ADVERTISEMENT

Ce pedepse riscă inculpații?

În decembrie 2021, avocații inculpaților au cerut ca cei pe care îi reprezintă să primească pedepse mai mici sau chiar să fie anulate. Ei argumentează că procurorii și magistrații au greșit atunci când i-au trimis în judecată și i-au condamnat.

Procurorii au cerut ca inculpații din dosarul Colectiv să primească pedepse “orientate spre maximul prevăzut de lege”. Argumentele pe care aceștia le aduc fac trimitere la faptele de corupție în care au fost implicați cei acuzați, dar și numărul de victime.

ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al sectorului 4 este una dintre persoanele inculpate în dosarul Colectiv, el riscând o pedeapsă de 8 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu.

Alături de fostul primar, în fața instanței au fost aduși patronii clubului Colectiv: Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu. Aceștia riscă pedepse cu închisoarea de 11 ani și 8 luni. Procurorii îi acuză de vătămare corporală în formă agravantă și de faptul că nu au luat măsurile de siguranță necesare.

ADVERTISEMENT

Patroana firmei de artificii care a asigurat spectacolul pirotehnic care a dus la incendiul de la Colectiv a primit o condamnare de 12 ani și 8 luni. Cu toate acestea, trebuie precizat că aceasta a murit.

Din partea firmei care oferea spectacole pirotehnice au mai fost condamnați Cristian Niță (3 ani și 6 luni) și doi pirotehniști: Viorel Zaharia (9 ani și 9 luni) și Marian Moise (10 ani).

Judecătorii au stabilit pedepse cu închisoarea și pentru doi reprezentanți ai ISU care au verificat respectarea normelor de siguranță în clubul Colectiv: George Matei şi Antonina Radu. Cei doi au primit pedepse de  9 ani și 2 luni.

ADVERTISEMENT