News

Condamnări definitive în dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de închisoare cu executare și a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova. Cât au luat patronii clubului. Update

Curtea de Apel a pronunţat, joi, sentinţa definitivă în dosarul Colectiv. În acest proces, fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
12.05.2022 | 16:30
Condamnari definitive in dosarul Colectiv Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de inchisoare cu executare si a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova Cat au luat patronii clubului Update
Condamnări definitive în dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone a primit 4 ani de închisoare cu executare. Cât au luat patronii clubului
ADVERTISEMENT
12-05-2022
16:26

Prima reacţie a unui supravieţuitor al tragediei Colectiv

Mihai Grecea,  supravieţuitor care a stat 21 de zile în comă în urma incendiului de la Colectiv, a declarat, după aflarea sentinţei că “s-a făcut justiție, pentru că de dreptate nu vom avea parte pe planeta asta noi, cei care am suferit în această tragedie”.

„S-a făcut justiție după legile astea penale din România, care sunt așa cum sunt. Așa cum mă așteptam, în România, funcționarii publici sunt mai puțin responsabili decât simplii cetățeni care comit infracțiuni, iar legea penală îi protejează mai mult”, a mai spus acesta, pentru Libertatea.

12-05-2022
14:13

Alin Anastasescu s-a predat

Alin Anastasescu, patronul care a primit cea mai mare pedeapsă în dosarul Colectiv, s-a predat în jurul orei 17:00. Mai departe, el se va prezenta la penitenciarul Rahova. 

Chiar înainte de această știre apăruse alta despre lipsa acestuia de la domiciliu. Au fost câteva momente în care s-a crezut că el se sustrage de la aplicarea pedepsei. Conform Antena 3, mama lui Alin Anastasescu a fost întrebată unde este fiul ei și a răspuns că nu știe.

12-05-2022
13:36

Cristian Piedone a ajuns la Penitenciarul Rahova

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a ajuns la Penitenciarul Rahova. Aici își va executa cei 4 ani de închisoare, în dosarul Colectiv.

Edilul nu a făcut nicio declarație. A intrat cu o mașină direct în incinta penitenciarului, însoțit de oamenii legii. Anterior, el s-a predat Poliției Bragadiru.

12-05-2022
12:49

Piedone a scăpat de forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu

Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Iniţial, la instanţa de fond, Piedone primise 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare de la judecătorii Tribunalului Bucureşti. Azi, judecătorii CAB au admis apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare.

Mai trebuie spus că în timpul procesului, judecătorii Curții de Apel București au eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu de care era acuzat Piedone. Astfel, primarul a fost condamnat la patru ani închisoare pentru o infracţiune de abuz în serviciu. La această situație s-a ajuns din cauza autorizaţiei emise de Primărie pentru clubul Colectiv. De asemenea, edilul a fost achitat pentru altă infracţiune de abuz în serviciu.

În temeiul art. 297 alin. 1 C. pen. raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000, condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) şi k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

În baza art. 72 Cp deduce perioada reţinerii şi arestării preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015. În temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I C. pr. pen. achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone sub aspectul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC Noran Prompt SRL), fapta nefiind prevăzută de legea penală”, se arată în decizia instanţei, conform Agerpres.

De cealaltă parte, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi în primă instanţă la 11 ani şi 8 luni de închisoare. În ceea ce îi privește pe cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti (n.r. – George Matei şi Antonina Radu), amintim că au fost condamnaţi definitiv la CAB la câte 8 ani şi 8 luni închisoare.

Ei au luat măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI de la clubul Colectiv. Când vor ieși din închisoare, pompierii nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate. Totodată, ei nu vor avea dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani.

 

12-05-2022
11:48

Cristian Popescu Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4,  a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv. Decizia este definitivă.

Totodată, instanţa i-a condamnat definitiv pe patronii clubului Colectiv, astfel: Alin Anastasescu – 11 ani și 8 luni, Costin Mincu – 8 ani, Paul Gancea – 6 ani şi 4 luni.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat şi pe: Viorel Zaharia (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare, Marian Moise (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare, Cristian Niţă (director firme artificii) – 2 ani si 6 luni cu suspendare, Radu Antonita (pompier) – 8 ani şi 8 luni şi George Matei (pompier) – 8 ani şi 8 luni.

Instanţa a decis încetarea procesului penal pornit faţă de Daniela Ioana Niţă, pentru neluare a măsurilor legale de sănătate, ca urmare a decesului inculpatei. Este vorba despre şefa firmei pirotehnice care a fost găsită moartă în august 2021.
 
Totodată, au fost achitate Iofciu Aurelia, Ganea Luminita Larisa, sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu şi Moţoc Sandra Ramona sub aspectul comiterii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.
 

12-05-2022
11:02

Cristian Popescu Piedone: Au luat foc spitale, s-a schimbat ceva? Nimic!

În dialogul purtat cu jurnaliștii care l-au așteptat la CAB, primarul Sectorului 5 a declarat: ”Bă, dacă îl cunoșteam… Neam de neamul meu nu l-a văzut pe patron (n.r. – patronul clubului Colectiv). Colectivul a declanșat semnalul de alarmă pentru legiuitor. Au luat foc spitale, s-a schimbat ceva? Nimic!

Dacă Piedone poate să-i învie pe toți morții ăia… Eu pedeapsa mi-am trăit-o în ăștia 7 ani. Voi nu știți cât de greu este să te trezești în fiecare zi cu gândul la ce o să fie… Domne’, nu sunt fată mare! Să-mi arate mie un politician din România că e fată mare.

Domne’, eu vreau să răspund pentru ce fac, nu pentru ce nu fac. La fond au fost judecători din plutonul de execuție… Nicio problemă, nu acuz pe nimeni. Orice s-ar întâmpla azi, Piedone nu moare.

Să-mi urmăriți Facebook-ul azi. (n.r. – a fost întrebat ce a făcut de dimineață) M-am trezit, m-am închinat și mi-am dat cu mir. Cel mai rău îmi pare că nu am fost atât de ordinar și jigodie, raportat cu toți ăștia care se cred fete mari.

Prietenii sunt doar virtuali. Dacă, Doamne ferește, ai nevoie de un prieten și ceri un rinichi, el dispare. Nu-l mai vezi. Pentru mine nu există prieteni. Au fost de  interes… Nu am prieteni.”

Altfel, Piedone a explicat de ce și-a delegat atribuțiile viceprimarului înainte de sentința în dosarul Colectiv: ”Am obligativitatea morală de a lăsa continuitate. Nu mi-am delegat atribuțiile pentru că știu (n.r. – că va fi condamnat) sau sunt…

Dacă nu delegam, oamenii nu își mai luau salariile. Pe latură economică, doar l-am împuternicit să existe continuitate pe salarii. Este un drept ca viceprimarul să preia prerogativele primarului.

Mircea Nicolaidis este cel care va conduce dacă mandatul primarului, ferească Dumnezeu, va fi declarat nul”, a completat Piedone.

Au trecut aproape 5 luni de când judecătorii au rămas în pronunțare în dosarul Colectiv. De la terminarea procesului, din ziua de 21 decembrie, magistrații au amânat de cinci ori pronunțarea în acest dosar.

Curtea de Apel București ar putea pronunța, joi, sentința definitivă în dosarul Colectiv

Joi, 12 mai, magistrații de la Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa sentinţa definitivă. În acest proces, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

ADVERTISEMENT

Ultima amânare în acest dosar a avut loc pe 3 mai 2022. Magistrații Curții de Apel București au anunțat că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza documentele pe care avocații inculpaților le-au depus.

În total, judecătorii au amânat de cinci ori pronunțarea unei decizii definitive în dosarul Colectiv, asta după ce ultimul termen al procesului a avut loc în luna decembrie a anului 2021.

ADVERTISEMENT

Piedone, condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare. Peste 100 de ani, în total, pentru toți inculpații

În prezent, procesul Colectiv se află în faza de apel. Inițial, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a dat sentințe de peste 100 de ani în dosar.

Au fost condamnați la închisoare edilul Cristian Popescu Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

ADVERTISEMENT

Fostul primar al Sectorului 4 a primit la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Cei 3 patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

ADVERTISEMENT

Restul condamnărilor din dosarul ”Colectiv”

  • Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.
  • Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

În plus, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

ADVERTISEMENT