News

Dosarul Colectiv. Pronunțarea sentinței definitive, amânată pentru 3 martie. Update

Curtea de Apel București a amânat pronunțarea sentinței definitive pentru primarul Cristian Popescu Piedone și ceilalți inculpați din dosarul Colectiv.
03.01.2022 | 17:04
Dosarul Colectiv Pronuntarea sentintei definitive amanata pentru 3 martie Update
Procesul din dosarul Colectiv, aproape de final. Judecătorii ar putea pronunța luni sentința definitivă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
03-01-2022
15:04

Pronunțarea sentinței, amânată cu două luni

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 3 martie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul “Colectiv”.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, după ce au susținut că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse “orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost “alterată” de corupţie, iar oameni au ars. “Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021. Acțiunea se află în faza de apel.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti ar putea pronunţa luni, 3 ianuarie, sentinţa definitivă în dosarul Colectiv.

În acest proces, fostul primar al Sectorului 4, actual edil la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Dosarul Colectiv. Curtea de Apel București ar putea pronunța luni sentința definitivă în proces

Curtea de Apel București ar putea anunța în cursul acestei zile decizia definitivă în dosarul “Colectiv”, deschis pentru stabilirea celor care se fac vinovați de producerea tragediei din toamna anului 2015, în urma cărei au murit 65 de persoane.

Acest termen din 3 ianuarie 2022 a fost anunțat după dezbaterile finale de la sfârșitul anului trecut, dar este posibil și ca sentința să fie amânată.

ADVERTISEMENT

Pe 21 decembrie, la ultima înfățișare de anul trecut, avocaţii inculpaților au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde. Apărătorii acestora considerau că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

În schimb, procurorii insistau pentru pedepse ”orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost “alterată” de corupţie, iar oameni au ars,”şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.

ADVERTISEMENT

Membrii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 sunt încrezători că luni se va da o sentință finală: ”3 ianuarie este ziua in care judecătorii procesului Colectiv vor delibera şi apoi vor pronunţa hotărârea definitivă. Vor fi condamnaţi toţi vinovaţii? Angajaţii statului vor fi lăsaţi liberi? Îşi poate recunoaşte statul partea de vină? Care este rolul organelor de control, dar al celor care autorizează?

Ce răspundere au salariaţii statului, cei plătiţi din bani publici? Dar justiţia? Care este rolul justiţiei? Să judece drept sau să protejeze interese? Vom afla mâine. Va urma…….”, au scris aceștia pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Primarul Piedone, condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Procesul Colectiv se află încă în faza de apel. Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe edilul Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Fostul edil al Sectorului 4 a primit atunci la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În ceea ce-i privește pe cei 3 patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, aceștia au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Celelalte condamnări din dosarul ”Colectiv”:

  • Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.
  • Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.
  • Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

ADVERTISEMENT