News

Dosarul Colectiv. Cerere de recuzare a completului care a schimbat încadrările juridice. Motivul: „Lipsă de imparțialitate vădită”

Un avocat a cerut recuzarea completului de judecată care a schimbat încadrările juridice ale inculpaților tragediei Colectiv, printre aceștia aflându-se și edilul Sectorului 5, Cristian Piedone.
17.11.2021 | 17:26
Dosarul Colectiv Cerere de recuzare a completului care a schimbat incadrarile juridice Motivul Lipsa de impartialitate vadita
ADVERTISEMENT

Avocatul a spus că membrii completului nu au motivat decizia de schimbare a încadrărilor juridice ale celor citați în dosarul Colectiv. Cererea, însă, i-a fost respinsă.

Printr-o astfel de schimbare a încradrării juridice, Cristian Piedone, împreună cu alți funcționari publici ar putea beneficia de pedepse mai mici. De asemenea, Primăria Sectorului 4 și IGSU nu ar mai trebui să plătească despăgubiri, ci doar patronii clubului.

ADVERTISEMENT

Cererea avocatului va fi analizată de un alt complet

Avocatul reprezintă zeci de victime ale incendiului din clubul Colectiv și a catalogat demersul completului ca o ”lipsă de imparțialitate”, din cauză că lipsa motivării arată ”o încălcare a dreptului la un proces echitabil al părților civile”.

”A generat o modificare a cuantumului pagubei ce poate fi reținută în sarcina inculpaților, cu atât mai mult cu cât părțile civile trebuiau să cunoască motivele de fapt și de drept pentru care inculpații nu răspund pentru întreg prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunilor”, a scris avocatul în cererea sa, scrie Libertatea.

ADVERTISEMENT

Cererea nu a fost respinsă definitiv, urmează ca un alt complet să se pronunțe pe acest subiect.

Ce acuzație i se aduce acum lui Cristian Piedone în dosarul Colectiv

Totul se întâmplă, mai exact, după ce pe data de 3 noiembrie, primarul Sectorului 5, Cristian Piedone, alături de trei persoane cu statut de funcționar public din Dosarul Colectiv, s-au ales cu noi încadrări juridice.

Cristian Piedone  a scăpat de „consecințele deosebit de grave” ale abuzului în serviciu, rămânând doar cu încadrarea de abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Ceilalți inculpați au următoarele încadrări juridice:

-Radu Antonina şi Matei George Petrică (pompierii ISU): abuz în serviciu și uzurpare a funcţiei,
-Iofciu Aurelia (funcționar la PS4 la data faptelor): complicitate la abuz în serviciu.

”Respinge restul cererilor si sesizarilor din oficiu cu privire la schimbările de încadrări juridice ale faptelor inculpaţilor Radu Antonina, Matei George Petrică, Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa şi Motoc Sandra Ramona.

ADVERTISEMENT

Stabileste că, la termenul din data de 17.11.2021 se va discuta compunerea completului care va solutiona cauza în continuare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 03.11.2021”, a fost decizia instanței din data de 3 noiembrie.

Schimbarea încadrării juridice a inculpaților din Dosarul Colectiv a a fost luată în calcul din luna septembrie. Un astfel de demers a avut loc după sesizarea din oficiu a instanței, dar și după mai multe solicitări ale vinovaților.

Incendiul de la Clubul Colectiv a avut loc în urmă cu șase ani, în seara de 30 octombrie 2015. Atunci, 65 de oameni au murit. Însă se judecă Dosarul în continuare, deoarece nu s-a luat încă o decizie finală.

ADVERTISEMENT