News

Dosarul cu șină, eliminat din instituțiile publice din România. Legea a fost trimisă spre promulgare

După o foarte lungă așteptare, dosarul cu șină, un coșmar a milioane de români, dispare din instituțiile publice din România. O lege în acest sens a fost votată în Parlament.
07.12.2022 | 22:15
Dosarul cu sina eliminat din institutiile publice din Romania Legea a fost trimisa spre promulgare
Românii scapă de dosarul cu șină. Legea în acest sens, votată de Camera Deputaților. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cel puțin teoretic, dosarul cu șină nu mai are ce căuta în instituţiile publice și în ministerele din România, potrivit unei legi adoptate de Parlament.

Românii scapă de dosarul cu șină. Legea în acest sens, votată de Camera Deputaților

Miercuri, 7 decembrie, Camera Deputaților a votat legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice. Mai dispare şi necesitatea copiilor legalizate și apare plata cu cardul şi copierea gratuită a documentelor.

ADVERTISEMENT

De notat că această lege a fost respinsă într-o primă fază la Senat. Ea va merge însă la promulgare la președintele Klaus Iohannis deoarece Camera Deputaților este forul decizional.

După ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, ministerele și instituțiile publice nu mai au voie să le ceară dosare cu șină oamenilor care se prezintă la ghișee.

ADVERTISEMENT

Instituțiile statului vor fi obligate să le furnizeze cetățenilor modele de formulare în format fizic sau pe propria pagină de internet.

De asemenea, copia electronică a cărții de identitate poate fi trimisă pe email, iar instituțiile sunt obligate să o accepte.

ADVERTISEMENT

Dispare şi necesitatea depunerii copiilor legalizate

Pe lângă eliminarea dosarului cu șină, instituţiile publice nu mai pot solicita copii legalizate. În cazuri speciale, când unele instituții cer copii ale unor acte, acestea trebuie să se ocupe în mod direct de copierea lor gratuită. În cazul persoanelor juridice, vor fi acceptate și semnăturile electronice.

”Fiecare instituţie publică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale sau locale, precum şi persoana juridică de drept privat care, potrivit legii, a obţinut statut de utilitate publică sau este autorizată să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, este obligată să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent”, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT

De asemenea, instituțiile publice trebuie să accepte plata cu cardul pentru serviciile prestate.

”Instituțiile au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”, mai prevede un amendament admis la această lege.

ADVERTISEMENT