News

Dosarul de corupție al lui Victor Ponta, suspendat pe perioadă nedeterminată. Cazul ajunge la Curtea Europeană

11.11.2019 | 19:54
Dosarul de coruptie al lui Victor Ponta suspendat pe perioada nedeterminata Cazul ajunge la Curtea Europeana
Dosarul de corupție al lui Victor Ponta, suspendat pe perioadă nedeterminată. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au suspendat pe perioadă nedeterminată judecarea apelurilor din dosarul „Turceni-Rovinari”, în care fostul premier Victor Ponta este acuzat pentru comiterea unor fapte de corupție. Mai concret, judecătorii au stabilit transmiterea unui număr de patru întrebări către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, astfel că pronunțarea unei sentințe se amână până la soluționarea acestora de către organul juridic ce își are sediul la Luxemburg.

ÎCCJ trimite dosarul lui Victor Ponta la Curtea Europeană

„Cu majoritate, Admite cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare. Sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu următoarele întrebări preliminare:

ADVERTISEMENT

1. Articolul 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 325 alin. (1) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi articolele 2 şi 4 din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătoreşti, Curtea Constituţională a României, care impune de plano rejudecarea tuturor cauzelor de corupţie soluţionate de secţia penală a instanţei supreme în primă instanţă, într-o perioadă determinată (2003-ianuarie 2019), aflate în calea de atac a apelului?

2. Articolul 2 şi 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană şi articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul ca se opun constatării de către un organ exterior puterii judecătoreşti a nelegalei compuneri a completurilor de judecată din cadrul unei secţii a instanţei supreme, contrar interpretării evidenţiate de practica organizatorică, dar şi jurisdicţională constantă şi unanimă a acesteia?

ADVERTISEMENT

3. Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanţei naţionale să înlăture aplicarea unei decizii a instanţei de contencios constituţional, pronunţată într-o sesizare vizând un conflict constituţional, obligatorie în dreptul naţional?

4. Sintagma „constituită în prealabil prin lege” din cuprinsul art. 47 alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene poate fi interpretată în sensul că include desemnarea formală a unor completuri de judecată specializate distinct de specializarea judecătorilor care le compun? Dispune suspendarea judecării prezentei cauze până la soluţionarea cererii de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Cu recurs în 72 de ore de la pronunţare pe dispoziţia de suspendare a judecăţii. Pronunţată în sedintă publică, astăzi, 11 noiembrie 2019”, au transmis judecătorii majoritari din completul de cinci, în minuta acestei decizii.

ADVERTISEMENT

Victor Ponta și Dan Șova, acuzați de fapte de corupție

În dosarul „Turceni – Rovinari”, Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, alături de fostul senator PSD, Dan Șova și fostul director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Laurenţiu Dan Ciurel. Potrivit procurorilor DNA care au instrumentat acest caz, președintele Pro România, este acuzat că ar fi falsificat rapoarte de activitate care atestă că a prestat servicii ca avocat pentru Casa de avocatură a lui Şova.

În realitate, însă, fostul prim-ministru ar fi încasat banii sub forma unui comision pentru înlesnirea unor contracte cu Complexurile energetice Turceni și Rovinari. Printre faptele pentru care este judecat Victor Ponta se numără  fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală, dar și spălare de bani. Pe data de 3 iulie 2019 Curtea Constituțională a României a admis o sezisare a lui Florin Iordache privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT

 

Tags: