News

Dosarul în care e anchetată Alina Bica, suspendat până la o decizie definitivă a Curții de Justiție a Uniunii Europene

23.06.2020 | 16:24
Dosarul in care e anchetata Alina Bica suspendat pana la o decizie definitiva a Curtii de Justitie a Uniunii Europene
Alina Bica a scăpat momentan de judecată Sursa foto: digi24.ro
ADVERTISEMENT

Un complet de cinci magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat judecarea în apel a dosarului ANRP – Alina Bica.

Decizia va rămâne în vigoare până la soluționarea de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a unor sesizări privind aplicarea deciziei CCR de rejudecare a unor dosare de corupție.

ADVERTISEMENT

În luna aprili 2019, instanța supremă a trimis mai multe sesizări la CJUE cu privire la aplicarea deciziei CCR privind rejudecarea unor dosare de corupție, în condițiile în care completurile de trei judecători nu ar fi fost specializate.

Alina Bica a scăpat momentan de judecată

Potrivit Agerpres, judecătorii au suspendat judecarea mai multor dosare de corupție, cele mai notabile fiind cele în care sunt acuzați Elena Udrea, Victor Ponta, Darius Vâlcov, Constantin Niță, Traian Berbeceanu.

ADVERTISEMENT

Judecarea dosarelor va rămâne suspendată până în momentul în care CJUE va da o soluție în acest caz.

În iuni 2018, Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a fost achitată în dosarul ANRP în care era judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu. Femeia a fugit în Costa Rica.

ADVERTISEMENT

În același dosar, afaceristul Dorin Cocoș a fost condamnat la 3 ani, o lună și 10 zile cu executare pentru trafic de influență, în timp ce fiul Alin Cocoș a fost achitat.

Mai mult, Dorin Cocoș trebuie să plătească daune de 19 milioane de euro. De asemenea, Crinuța Dumitrean (membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor) și Sergiu Diacomatu (membru în aceeași comisie) au fost condamnați la 7 ani și 6 luni de închisoare. Afaceristul gheorghe Stelian a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Alina Bica, acuzată de luare de mită și abuz în serviciu

Potrivit sursei citate, în același dosar, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”, au explicat procurorii.

ADVERTISEMENT