News

Dosarul în care Sorin Blejnar, fostul șef al Fiscului, este acuzat de luare de mită se întoarce la DNA

04.11.2020 | 18:24
Dosarul in care Sorin Blejnar fostul sef al Fiscului este acuzat de luare de mita se intoarce la DNA
ADVERTISEMENT

Dosarul în care fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost trimis în judecată pentru că ar fi primit mită 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş se întoarce la DNA. Este o decizie de astăzi a Curții de Apel București. În momentul de față, fostul șef al Fiscului este încarcerat pentru o perioadă de 5 ani, în urma unei condamnări din 2019, primită într-un într-un alt dosar de corupție.

„(…)dispune restituirea la parchet a cauzei privindu-i pe inculpaţii Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel, Florea Sorin şi Blejnar Andreea Florentina, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 20/P/2019 din data de 21.08.2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei”, se arată în decizia Curții de Apel București.

ADVERTISEMENT

În acest dosar, Sorin Blejnar este acuzat că a primit 1200000 de euro în perioada mai 2011 – aprilie 2012 și a fost trimis în judecată pentru luare de mită în august 2019. Alături de el, soția acestuia, Andreea Florentina Blejnar, este judecată pentru complicitate la luare de mită. Alți doi inculpați în acest dosar sunt Viorel Comăniţă, vicepreşedinte al ANAF la data faptelor, și Sorin Florea, comisar general adjunct al Gărzii Financiare la data respectivelor fapte. Ambii sunt judecați pentru luare de mită.

Sorin Blejnar, retrimis la DNA. Fostul șef al Fiscului este acuzat că a luat mită 1200000 de euro

„În calitate de preşedinte, vicepreşedinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpaţii Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel şi Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, cei trei inculpaţi să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri.

ADVERTISEMENT

Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinaţi lui Blejnar Sorin, de la doi interpuşi ai omului de afaceri”, arăta un comunicat al DNA, potrivit hotnews.ro.

Mai exact, banii, care erau destinați fostului șef ANAF, au fost primiți de soția lui Blejnar prin intermediul celor doi intermediari, Comăniţă Viorel şi Florea Sorin, care ar fi încasat și ei sumele de 960.000 de euro, respectiv 300.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva „taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.

Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp, iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă (alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării”, explică un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, potrivit sursei citate mai sus.

ADVERTISEMENT

În luna mai a anului 2019, Sorin Blejnar a fost trimis în pușcărie pentru 5 ani, după ce a fost găsit vinovat într-un dosar în care era acuzat de trafic de influență. Mai exact, acesta ar fi exercitat influența asupra unui subaltern pentru ca respectivul să atribuie unele contracte, care urmau să fie încheiate la nivelul ANAF, unei firme al cărei patron îi oferise acestuia 20% din câștigurile obținute în urma contractelor care urmau să fie încheiate.

În urma acestor infracțiuni, în conturile fostului șef al Fiscului ar fi intrat suma de 12.513.894 lei. În total, cei doi au sustras, prin intermediul unei firme „fantomă” pe care ambii o controlau și care a încheiat mai multe contracte fictive cu societatea omului de afaceri cu care Blejnar se asociase, 13.172.520 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: