News

Șase persoane, arestate preventiv în dosarul lui Marian Vanghelie. Fostul primar a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Update

Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pe numele a şase persoane implicate în dosarul lui Marian Vanghelie, acuzat de DNA de trafic de influență şi instigare la abuz în serviciu
15.01.2022 | 10:15
Sase persoane arestate preventiv in dosarul lui Marian Vanghelie Fostul primar a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile Update
Tribunalul București a dispus arestarea a 6 persoane implicate în dosarul lui Marian Vanghelie. Sursa foto: stiri27.ro
ADVERTISEMENT
15-01-2022
08:20

Marian Vanghelie e acuzat de constituire de grup infracţional organizat și trafic de influenţă

Marian Vanghelie a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Tribunalul Bucureşti a respins cererea procurorilor privind arestarea sa pentru 30 de zile.

Fostul primar al Sectorului 5 este acuzat de DNA de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul este estimat la peste 250 de milioane de lei. 

Marian Vanghelie e acuzat de procurorii DNA că „a iniţiat şi desfăşurat o amplă activitate infracţională prin care a urmărit şi a şi reuşit să intre în posesia unor sume foarte mari de bani din fondurile S.C. Economat sector 5 S.R.L., fie personal, fie în conturile a două societăţi comerciale pe care le administra în fapt”, conform Adevarul.

„Realizarea acestui obiectiv a fost posibilă datorită influenţei şi, mai precis, autorităţii pe care o avea asupra inculpatului Petre Marian Leonard, persoană pe care în perioada când inculpatul Vanghelie Marian Daniel a deţinut funcţia de Primar al sectorului 5 a promovat-o inclusiv în funcţia de administrator public (2012-2016) şi care începând cu data de 28.07.2016 a fost numit în funcţia de Director General al S.C. Economat sector 5 S.R.L.”, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorpuţie.

„Pentru realizarea obiectivului menţionat, inculpatul Vanghelie Marian Daniel l-a determinat pe inculpatul Petre Marian Leonard ca în calitate de Director General al S.C. Economat sector 5 S.R.L., prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, să achiziţioneze produse alimentare şi nealimentare la preţuri mult supraevaluate faţă de preţul pieţei, de la societăţi comerciale administrate în fapt sau în drept de persoane de la care avea garanţia că va obţine în numerar sumele achitate de S.C. Economat sector 5 S.R.L.”, mai precizează DNA.

Procurorii dau mai multe exemple referitoare la prejudiciile făcute de fostul primar al S5.  Trebuie menționată mai întâi achiziţia unor patinoare care a dus la un prejudiciu de 122 de milioane de lei. Au fost plătite circa 140 de milioane, faţă de un preţ real considerat la 18 milioane de lei.

Doar din această afacere la Vanghelie s-ar fi întors, potrivit procurorilor, bunuri în valoare de 63 de milioane de lei „în numerar sau sub forma unor bunuri de valoare, fie direct, fie prin intermediul altor persoane”.  

Un alt prejudiciu este estimat la 124 de milioane de lei. În acest caz se face referire la produse achiziţionate la preţuri mai mari precum dulciuri, produse de papetărie, produse de curăţenie, jocuri puzzle sau nebulizatoare.

„La vârful ierarhiei, s-au aflat inculpatul Vanghelie Marian Daniel – liderul şi coordonatorul grupului infracţional organizat, urmat de inculpatul Petre Marian Leonard – directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L.”, transmit procurorii DNA.

Vineri dimineața, DNA a anunțat oficial reținerea a 13 persoane, între care Marian Vanghelie și fratele acestui, vizate în dosarul achiziţiilor supraevaluate de la Economat Sector 5.

Între timp, șase dintre aceste persoane au fost arestate preventiv pentru următoarele 30 de zile, conform unei decizii luate vineri seara de Tribunalul București.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, Marian Vanghelie încă aşteaptă decizia instanţei, timp în care ordonanţa de reţinere emisă de procurori pe numele său a expirat.

Tribunalul București a dispus arestarea a 6 persoane implicate în dosarul lui Marian Vanghelie

În acest dosar, total, procurorii DNA au solicitat tribunalului arestarea a 13 inculpați, însă instanţa i-a împărţit în două loturi, relatează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Procurorii au solicitat arestarea preventivă pentru: fostul primar Marian Vanghelie; Paul, fratele lui Vanghelie; Marian Leonard Petre, fost director general al SC Economat Sector 5 SRL; Floricica Carmen Rămulescu, fost director achiziţii în cadrul Economat; Marian Lupaşcu, fost director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA; Loredana Ionela Zidărescu, fostă şefă a Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată.

Direcția Națională Anticorupție a mai cerut arestarea a şapte administratori de societăţi comerciale care ar fi fost implicate într-un lanţ de fraudare a banilor publici.

ADVERTISEMENT

Prejudiciu uriaș în acest dosar: 256 de milioane de lei

Marian Vanghelie și ceilalți inculpați din acest dosar sunt acuzați de un prejudiciu imens: 256 de milioane de lei.

Din comunicatul DNA reiese că, la finele anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de fostul primar şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Sector 5.

ADVERTISEMENT

”Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.) de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale”, precizează DNA.

DNA expune modul de acțiune al suspecților

DNA mai anunță că la vârful ierarhiei în această speță s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard – directorul general al Economat sector 5, şi un om de afaceri, suspect în cauză.

”Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării”, indică DNA.

Ulterior, această societate ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5 – Administraţia Domeniului public, Administraţia Pieţelor Sector 5, Centrul Cultural şi de Tineret “Ştefan Iordache”, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 5, şcoli, grădiniţe etc.

Procurorii spun că au existat creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial. Spre exemplu, un capsator de plastic mediu a fost achiziţionat de SC Economat Sector 5 SRL cu preţul de 81,6 lei, în condiţiile în care preţul iniţial a fost de 2,59 lei.

De asemenea, în perioada 2016-2019, Marian Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către SC Economat Sector 5 şi ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se înţeleagă că o are asupra directorului general, Marian Leonard Petre, în scopul determinării acestuia să efectueze achiziţiile respective şi să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

ADVERTISEMENT