La 35 de ani de la Mineriada din iunie 1990 procurorii au aflat cine a coordonat atacul asupra locuinței liderului țărănist, Corneliu Coposu. Este vorba de un angajat al Centrului de Informații Externe, actualul SIE. Informația apare în rechizitoriul din dosarul Mineriadei, retrimis în instanță de către procurori.
În noaptea de 13 spre 14 iunie, 1990, o persoană necunoscută a aruncat cu un cocktail Molotov asupra locuinței liderului PNȚCD, Corneliu Coposu. În urma acestui atac a izbucnit un incendiu, stins chiar de către fostul politician, ajutat de una dintre surorile sale. Martorii au văzut doar mașina cu care veniseră atacatorii, o Dacie 1310.
Abia în anul 2024 procurorii au descoperit a cui era de fapt autoturismul, în ciuda faptului că liderul țărănist făcuse plângere la Poliție imediat după atac. Ministerul de Interne a comunicat parchetului militar că autoturismul aparținea unui inginer pe numele său Costică Hlibocianu.
Ancheta procurorilor a scos la iveală însă faptul că acesta era în acea perioadă angajat al Centrului de Informații Externe, actualul SIE. „În luna iunie 1990, numitul Hlibocianu Costică era în fapt angajat al Centrului de Informații Externe, precursorul Serviciului de Informațîi Externe”, se arată în rechizitoriul citat de TVR Info.
Potrivit sursei citate, rechizitoriul dosarului Mineriadei abundă în dovezi privind implicarea masivă a Securității din 1990 în dezinformări și reprimarea violentă a manifestației anticomuniste din Piața Universității.
Spre exemplu, procurorii arată că unul dintre liderii minerilor care au devastat casa lui Ion Rațiu, liderul PNL de la acea dată, a ajuns parlamentar PDSR. De altfel, Ion Iliescu, președintele României de atunci, inculpat în dosarul Mineriadei, le-a mulțumit personal minerilor pentru acțiunile lor.
„Rechizitoriul Mineriadei: Minerii care au pătruns în locuința lui Ion Rațiu au fost de la exploatarea minieră Filipeștii de Pădure și au fost conduși chiar de directorul exploatării Silvaș Mircea, care la proximele alegeri parlamentare, a fost ales deputat în legislatura 1992-1996, pe listele partidului P.D.S.R., condus de inculpatul Iliescu Ion”, se mai arată în rechizitoriul dosarului.
La începutul lunii aprilie, procurorii militari au retrimis în instanță dosarul Mineriadei din 1990, Ion Iliescu și Petre Roman fiind inculpați în dosarul ce vizează evenimentele din acel an în urma cărora 4 persoane și-au pierdut viața și alte 1300 au fost rănite.