News

Dosarul Mineriadei, întors la Parchetul Militar. Decizia ÎCCJ e definitivă

10.12.2020 | 17:15
ADVERTISEMENT

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 a fost întors de Înalta Curte la Parchetul Militar din cauza nultății rechizitoriului.

Decizia e definitivă, potrivit minutei de ședință. Dosarul Mineriadei fusese trimis în judecată în luna iunie 2017 și a stat trei ani în cameră preliminară. Sentința nu mai poate fi atacată.

ADVERTISEMENT

Următorul pas va fi reîntoarcerea dosarului la Parchetul Militar și refacerea rechizitoriului, la 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie, când 4 oameni au fost uciși de mineri, și alte câteva mii de persoane au fost rănite.

Dosarul Mineriadei se întoarce la Parchetul Militar

„13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt acuzate de procurori în acest dosar de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani”, conform G4media.ro.

ADVERTISEMENT

Conform procurorilor militari, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au organizat un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care își doreau să se adopte punctul 8 de al Proclamației de la Timișoara.

Au fost incluse în atac forțe ale MAI, MApN și SRI, precum și 10.000 de mineri.

Ca urmare a atacului din 13 iunie 1990 au murit 4 oameni, au fost bătuți 1.388 de oameni și au fost sechestrați 1.250 de oameni.

ADVERTISEMENT

200 de oameni au fost transportate la o unitate militară a MAI din Măgurele, unde au fost reținute fără drept. În același timp s-a pătruns fără drept în sediul Institutului de Arhitectură al Universității din București, persoanele aflate în incintă fiind evacuate prin acte de violență.

Pe lângă minei au fost aduși și muncitori de la Întreprinderea de Mașini Grele București.

Judecătorul de cameră preliminară a constatat nulitatea rechizitorului emis în cauză, precum și a tuturor actelor de urmărire penală, ca rezultat al constatării nulității mai multor acte efectuate în perioada 2005-2007 prin care s-au luat măsuri procesuale de începere a urmăriri penale, în condițiile legislației în vigoare la acea dată. Aceste acte au fost menținute ca valide prin încheierea judecătorului de cameră preliminară care a confirmat redeschiderea urmăririi penale în februarie 2015. Este necesară atacarea de către Ministerul Public, cu contestație în termenul legal, a soluției de restituire. Cine afirmă că după 27 de ani de anchete Ministerul Public s-ar fi grăbit să soluționeze un dosar istoric complex, pentru a cărui tergiversare România a fost condamnată de CEDO la 3,5 milioane euro, nu este interesat de aflarea adevărului. Asumarea anchetei, dar și a judecării cauzelor sunt absolut necesare pentru aflarea adevărului despre evenimente importante ale istoriei recente a României”, a declarat fostul procuror general al României Augustin Lazăr.

ADVERTISEMENT