News
notix pixel id

DOSARUL MINERIADEI. Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracţiuni împotriva umanităţii

DOSARUL MINERIADEI. UPDATE / Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă...
21.10.2015 | 12:20
DOSARUL MINERIADEI. Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracţiuni împotriva umanităţii
Poveștile cutremurătoare ale unui revoluționar! Iliescu: „Lasă, mă, să moară, că așa e la Revoluție”
ADVERTISEMENT

DOSARUL MINERIADEI. UPDATE / Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, urmată de moartea a patru persoane şi rănirea altor trei. Iliescu s-a prezentat la Parchetul General în această dimineaţă, pentru a afla acuzaţiile care i se aduc. De asemenea, fostul director al SRI Virgil Magureanu s-a prezentat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunostinta ca are calitatea de suspect in dosarul “Mineriada”, pentru savarsirea infractiunii contra umanitatii.

DOSARUL MINERIADEI. Fostul preşedinte Ion Iliescu va fi pus sub învinuire în dosarul Mineriadelor, susţin surse din apropierea anchetei, citate de Realitatea TV. Iliescu a ajuns la Parchetul General în această dimineaţă, pentru a afla acuzaţiile care i se aduc. Ancheta vizează mineriada din 13-15 iunie 1990. Decizia de redeschidere a dosarului a fost luată de procurorii militari.

DOSARUL MINERIADEI. Potrivit unui comunicat al Parchetului, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii.

ADVERTISEMENT

“Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990. Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

DOSARUL MINERIADEI. Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.

ADVERTISEMENT

“În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice”, se mai arată în acelaşi comunicat.

sursă: realitatea.net

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri