News

Dosarul penal al lui Florin Cîțu din America, făcut public. Ce s-a întâmplat acum 20 de ani: „Avea o alcoolemie de 1,61 g/l”

Dosarul penal al lui Florin Cîțu din America a fost făcut public. FANATIK vă spune ce s-a întâmplat, de fapt, în urmă cu 20 de ani. Premierul avea o alcoolemie de 1,61 g/l
13.08.2021 | 13:24
Dosarul penal al lui Florin Citu din America facut public Ce sa intamplat acum 20 de ani Avea o alcoolemie de 161 gl
ADVERTISEMENT

Documentele din ancheta în care a fost implicat primul ministru au fost făcute publice. Autoritățile din America au transmis informațiile oficiale, la cererea Mediafax.

Florin Cîțu a fost suprins de polițiștii americani în timp ce circula cu mașina în zigzag, iar viteza cu care mergea oscila între 32 și 56 km/h. Alcoolemia acestuia era dublă față de cea permisă.

ADVERTISEMENT

Dosarul penal al lui Florin Cîțu din America, făcut public. Ce s-a întâmplat acum 20 de ani: „Avea o alcoolemie de 1,61 g/l”

„L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce maşina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie. Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h)”, au notat oamenii legii din SUA.

Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0.100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0.161,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a fost surprins de oamenii legii în noaptea de 3 decembrie 2000, la ora 2:08, pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, oraşul Ames, din Comitatul Story. Tot atunci, premierul a ajuns în custodia oamenilor legii, iar cauțiunea stabilită de aceștia a fost de 1.950 de dolari.

Alcoolemie dublă față de limita legală

Alcoolemia acestuia era 1,61 g/l, în timp ce limita legală era de 0,8. Inițial, el a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice. Acest lucru avea să se schimbe pe parcusul anchetei.

ADVERTISEMENT

În aceeași dată de 3 decembrie, Cîțu este informat cu privire la drepturile sale, primeşte o copie a plângerii la adresa lui și este luat în custodia autorităţilor americane, plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecţional pentru Programul de Eliberare Preliminară.

În data de 14 decembrie, acuzațiile la adresa premierului sunt formulate oficial de către procurorii americani: „pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secţiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârşit: a condus un autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influenţa unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinaţie de astfel de substanţe sau în timp ce avea o concentraţie de alcool de 0.10 sau mai mare”.

ADVERTISEMENT

La data de 27 decembrie Cîțu trebuia să se prezinte în fața judecătorilor de la Tribunalul Distructual din Comitatul Story din Iowa. Acesta nu a mers, trimițându-și doar avocatul.

Gerald Moothart, avocatul actualului premier, a depus o cerere în numele clientului său, pentru o nouă audiere. Acesta a explicat că inculpatul nu se mai află pe teritoriul SUA.

„Inculpatul este absolvent al Iowa State University şi s-a întors în ţara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001,” a transmis avocatul. Solicitarea este aprobată în ziua următoare, 28 decembrie.

Florin Cîțu pledează nevinovat și decide să se lupte în instanță cu autoritățile

Între 6 și 8 ianuarie, după revenirea în SUA, Cîțu pledează nevinovat. Mai mult, acesta solicită să i se pună la dispoziție toate documentele din dosar, probe audio și video, amprente și rezultatele testelor.

În 24 ianuarie, prin avocatul său, primul ministru anunță judecătorii că a urmat deja programul de 12 ore Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan.

La data de 23 februarie 2001 actualul șef al Guvernului s-a răzgândit. El și-a recunoscut vinovăția și a semnat un acord în acest sens. Totodată, anunță instanța că este de acord cu instalarea în maşină a unui dispozitiv anti – alcool, cu muncă neplătită în folosul comunităţii, cu trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar, cu cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială şi introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanţe” în vederea educării.

„Pledez vinovat şi înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel,” a transmis Cîțu. El a mai precizat că acceptă încarcerarea, amenda, că va plăti o taxă pentru Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri şi va urma un program de evaluare împotriva abuzului de substanţe.

„Din moment ce am încălcat Secţiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa, înţeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea abuzului de substanţe şi până nu când trimit rezultatele către instanţă. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanţe. Am citit evaluarea şi recomandările care o conţin. Am trimis deja rezultatele evaluării pe abuzul de substanţe către tribunal într-un plic pe care scrie Confidenţial. Cer instanţei să accepte această recunoaştere a vinovăţiei”, a notat Florin Cîțu.

Pe lângă recunoașterea vinovăției, inculpatul semnează și o înţelegere cu procurorul cazului, în care își recunoaște vina. Ambele documente sunt ajung în fața judecătorilor la data de 26 februarie 2001.

Decizia judecătorilor americani

Magistrații au acceptat documentele depuse de Cîțu și au redactat decizia: „Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influenţă pentru că a încălcat Secţiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, aşa cum arată evidenţa din Story County. Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri) şi costurile judiciare”

„Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare şi cheltuielile judiciare. Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Şerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001. Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera şi masa legate de încarcerare (Secţiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa),” au decis judecătorii.

„Inculpatul este informat că instanţa poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanţei, la sfârşitul perioadei minime de neeligibilitate, o licenţă temporară restricţionată eliberată în baza Codului din Iowa Secţiunea 321J.20. Instanţa constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanţe şi a participat la orice tratament recomandat. De asemenea, inculpatul a participat şi a finalizat cu succes o şcoală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă. Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabileşte în cuantum de 2500 de dolari,” au notat aceștia.

ADVERTISEMENT